CHP’Lİ GÜRER; “İKTİDAR İCRA VERİLERİNDEN UTANIYOR MU?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı yazılı açıklamada, “Bakanın adres gösterdiği internet sitesinde güncel veriler yok. İcra verilerinden iktidar utanıyor mu?” diye sordu. Gürer, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının 531 bin 31 olarak kaydedildiğini, bu durumun halkın finansal yükünü giderek ağırlaştırdığını ve borçlanma sorununun yaygınlaştığını öne sürdü.

 

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı bir açıklama yaparak iktidarın icra verilerinden utanıp utanmadığını sordu.

Gürer, yaptığı açıklamada ayrıca, toplam 3 milyon 759 bin kişinin takibe düştüğünü ve bunun ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini vurgulayarak sorusunu sormuştu. Gürer’in yazılı sorusundan Bakan yanıtlayana kadar geçen sürede güncel verilerde borçlar arttı.27 Eylül itibarıyla vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu toplamı, 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ve takip altına alınan borç tutarı, 27 Eylül haftasında 990 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı.” Bu durumda yeni icra dosyaları da icra dairelerinin işini artırdı.

Gürer, vatandaşların tüketici kredi ve kredi kartı borçlarıyla ilgili verileri ve bu borçların mahkemelere yansıyan boyutlarını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

 VATANDAŞ BORÇ ÖDEYEMEZ DURUMDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesini verdiği dönemde veriler üzerinden , “Temmuz 2024 itibarıyla vatandaşların takipteki tüketici kredi borcu 41 milyar 908 milyon TL’ye, takipteki kredi kartı borcu ise 36 milyar 88 milyon TL’ye ulaşmış durumdaydı.2024 Mayıs ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 454 bin 290, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı ise 531 bin 31 olarak kaydedilmişti. Bu durumun halkın finansal yükünü giderek ağırlaştırdığını ve borçlanma sorununun yaygınlaştığını ifade eden Gürer, ayrıca, toplam 3 milyon 759 bin kişinin takibe düştüğünü ve bunun ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini vurgulayarak sorusunu sormuştu. Gürer’in yazılı sorusundan Bakan yanıtlayana kadar geçen sürede güncel verilerde borçlar arttı.27 Eylül itibarıyla vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu toplamı, 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ve takip altına alınan borç tutarı, 27 Eylül haftasında 990 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı.” Bu durumda yeni icra dosyaları da icra dairelerinin işini artırdı.

SORULAR NET, YANIT İNTERNET

Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanına yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“2023 ve 2024 yıllarında bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen bireyler için icra mahkemelerine intikal eden ve mahkeme kararıyla başlatılan haciz işlemlerinin sayısı nedir?

2023 ve 2024 yıllarında en fazla haciz işlemi gerçekleştirilen ilk 10 şehir hangileridir ve bu şehirlerdeki haciz işlemlerinin sayısı nedir?

Haciz işlemleri sonucunda hangi varlık türleri üzerinde daha fazla haciz işlemi gerçekleştirilmiştir?

2023 ve 2024 yıllarında haciz işlemleri sonucunda tahsil edilen toplam borç miktarı nedir?”

ADALET BAKANI GÜNCEL RAKAMLARI VEREMEDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gürer’in sorularına ayrıntılı bir yanıt veremedi. Bakan Tunç, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde icra dairelerinde açılan ve sonuçlanan dosyalara ait genel istatistiklerin bulunabileceğini belirterek, “10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilâtı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin “Görev” kenar başlıklı 38. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde, adlî sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımız görevleri arasında sayılmaktadır. Bu çerçevede, istenilen ayrıntıda bilgi bulunmamakla birlikte; yıllar itibarıyla icra dairelerinde açılan ve sonuçlanan dosya sayılarına ait istatistiklere Bakanlığımız Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün “https://www.adlisicil.adalet.gov.tr” adresli internet sitesinden ulaşılması mümkün olabilecektir.” dedi.

Gürer, “Bakanın işaret ettiği sitede ise 2024 yılı ile ilgili veriler yok. Güncel veriler bu nedenle görülemiyor. Bakan’da anlaşılan o ki güncel veriler vermekten kaçınıyor” dedi.

ŞEFAFLIK YOK

Ömer Fethi Gürer’in soruları karşısında Bakan Tunç’un verdiği yanıt, borçluluk ve haciz işlemleri gibi kritik bir konuda somut veriler vermekten çekindiği izlenimi verdiğini belirtti. Bu durum, ekonomik zorluklarla boğuşan milyonlarca vatandaşın durumunu net bir şekilde analiz etme olanağını sınırlıyor. Çünkü bu rakamlar yüksek olması nedeniyle bakan tarafından açıklamaktan kaçınıldığı görülüyor” dedi

TAKİPTEKİ BORÇ TUTARI CEVAP BEKLERKEN 13 MİLYAR TL ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarının artığını belirtti. Gürer, daha önce Bakanlığa yönelttiği soru önergesi sırasında takipteki borç tutarının 77 milyar TL olduğunu hatırlatarak, “Bugün, 27 Eylül 2024 itibarıyla bu rakam 90 milyar TL’ye çıktı” dedi. Bu süreç yeni icralar için kapıyı çalıyor” diye konuştu.

Gürer, kredi ve kredi kartı borçlarının yalnızca takibe düşen kısmında değil, toplam borç yükünde de büyük bir artış yaşandığına dikkat çekti. 2024 yılı başından bu yana vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun 763 milyar 942 milyon TL artarak, toplamda 3 trilyon 453 milyar 550 milyon TL’ye ulaştığını vurguladı.

BORÇ KRİZİ YAŞANIYOR VE İCRALAR TAM GAZ

CHP’li Ömer Fethi Gürer, özellikle takip altına alınan borç tutarının yılbaşından itibaren 43 milyar 960 milyon TL artarak 90 milyar 79 milyon TL’ye çıktığını hatırlattı. Gürer, bu artışın vatandaşların kredi borçlarını ödemekte zorlandığını ve finansal yüklerinin her geçen gün daha da ağırlaştığını gösterdiğini söyledi. Sürecin icraya verildiğini, bu nedenle 22 milyon 953 bin 258 derdest dosya bulunduğuna dikkat çekti ve bu yıl içinde icra dairelerine gelen 7 milyon 151 bin 598 dosya olmasının, sürecin ne denli sorunlu olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu durumun, Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiren hangi varlıklar üzerinden ne kadar icra gerçekleştirildiği sürecini yanıtsız bıraktığını söyledi. Bankalar tarafından 331 arsa ve tarla satışa çıkarılıyor; besi çiftliği, ahır, zeytinlik, gül bahçesi, çiftlik, bodur elma ağaçları ve kiraz bahçeleri, ekilir tarlalar, ev eşyaları icra daireleri eliyle satışa sunuluyor. Bu süreç, geçen yılların üzerinde davalara ve icra işlemlerine neden oluyor. Görülen o ki Bakan, bu konuda Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiren kısımla ilgili verileri vermekten çekinmiş; güncel verileri bugün için sunmaktan rahatsızlık duymuş. Bu yıl özellikle Kasım ayında ürün için verilen çeklerin ödenememesi durumunda sorun daha da derinleşecek gibi görünüyor. Çözüm üretmesi gereken iktidar, sürecin seyircisi olarak çiftçi, besici ve üreticinin yanında durmadı. En azından borç ertelemesi sağlanmalıdır.” dedi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor