CHP’li Gürer; “Köy Kanunu’ndaki Değişiklikler Beklentileri Karşılamadı”

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Köy Kanunu’na ilişkin düzenlemeleri değerlendirdi ve kırsala dönüş adına gerekli adımların atılmadığını vurguladı. Gürer, aynı zamanda torba kanun teklifleri ile yapılan düzenlemelerin yetersizliklerine ve Anayasa’ya aykırı içeriklere dikkat çekerek, “Köy Kanunu’ndaki değişiklikler beklentileri karşılamadı. Kırsalda yaşamı canlandırmak için köklü düzenlemeler gerekiyor” dedi.

KÖY BEKLENTİLERİ KARŞILANMADI

CHP Niğde Milletvekili  ve TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Köy Kanunu’ndaki değişiklikle ilgili  düzenlemenin yetersiz olduğunu söyledi.

“Kanun teklifini ilk gördüğümde üzerinde ‘Köy Kanunu’ yazınca köylerle ilgili güzel düzenlemeler yer alabilir diye heyecanla  komisyona gittim ama 1’inci maddeden başka köyle ilgili bir husus yer almıyor. Burada da Köy Kanunu’nda yapılan uygulamayla, 2 bin metrekare olmak üzere, tescil edilen parsellerin köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine verilmesiyle ilgili, 2017’de yapılan düzeltmeyle ilgili süreç uzatılıyor” dedi.

Gürer, Türkiye’de köylerin büyükşehir yasasıyla önemli ölçüde dönüştüğünü hatırlatarak, “Türkiye’de 34 bin köy varken büyükşehir yasasıyla köylerimizin sayısı 18 binlere düştü, diğerleri büyükşehir kırsal mahalleye dönüştü. Köyde yeniden yaşamı tesis etmek için burayla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç var.” dedi.

KIRSALA DÖNÜŞ İÇİN YENİ ADIMLAR ATILMALI

Ömer Fethi Gürer, köyde doğmamış veya ailesi göç ettiği için farklı şehirlerde yaşayanların da kırsala dönüş hakkından faydalanmak istediklerini belirtti. Ancak mevcut düzenlemelerin bu kişilere imkan tanımadığını ifade ederek, “Bu yıl Niğde’de Beyazkışlakçı Köyü’ne gittim, bu sorunu yerinde gördüm. Örneğin, o köyde doğmamış, o köyde yaşamamış, ailesi göç ettiği için başka illerde doğmuş olanlar da yeniden kırsala dönmek istediklerinde bu haktan yararlanmak istiyorlar. Bu teklifin içinde bu düzenlemenin de olması doğru olurdu çünkü köyde ev yapmak istiyorlar ama köy muhtarı kanunun kendilerine tanıdığı bu hak doğrultusunda olanak tanınamayacağını söylüyor.” şeklinde konuştu.

Kırsalda nüfusun giderek azaldığını ve çiftçilerin yaş ortalamasının yükseldiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,”Kırsalda yaşayan nüfusun yaş ortalaması 58, nüfusa oranı da yüzde 7. Çiftçi nüfusunun yaşı da 54’e çıkmış durumda. Bizim kırsalı yeniden ayağa kaldırmak için burayı cazip kılacak ve o insanların dönüşünün yolunu açacak uygulamaları getirmemiz lazım. 18 bin köy okulunun 6 bine yakını da kapalı, okul yok, sosyal donatı alanı yok, gidip orada ev yapacak, ona arsa da verilmiyor. bu tür düzenlemelerde dikkate alıp yeniden kırsala dönüşün yolunu açmakta büyük yarar var. “ dedi.

TORBA KANUN TEKLİFLERİ VE ANAYASA’YA AYKIRILIK SORUNU

Kanun teklifinin yalnızca Köy Kanunu’nu değil, farklı birçok düzenlemeyi içerdiğini belirten CHP’li  Gürer, torba kanun teklifleriyle ilgili eleştirilerini de dile getirdi:

“Kanun teklifi yine bir torba kanun teklifi olarak geldi. Köy Kanunu’ndan İmar Kanunu’na, KDV Kanunu’ndan Çevre Ajansı ve Yapı Denetimine kadar 8 ayrı kanunda değişiklik içeriyor. Bunun yanında 24 tane kanun teklifinin 12 maddesi de Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddelerden oluşuyor.”diye Konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal ettiği düzenlemelerin ufak değişikliklerle yeniden gündeme getirilmesinin doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Burada kanun teklifi görüşülüyor, kanun çıkıyor, Anayasa Mahkemesi iki yıl boyunca bu teklifi, bu kanunu görüşüyor, sonra iptal kararı veriyor ve iki yıl süreyle kanunsuzluk bu ülkede kanun gibi uygulanıyor. Bu da doğru bir yol değil çünkü son dönemde Meclis’e gelen çoğu kanun teklifi Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kısmi değişiklikler içeren düzenlemelerle yeniden Meclis gündemine getirilen tekliflerden oluşuyor.” Diye konuştu.

 KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE YEREL YÖNETİMLERİN ÖZERKLİĞİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanun teklifinin 17’nci maddesi kapsamında coğrafi verilerin toplanması, paylaşımı ve mali hükümlerle ilgili düzenlemelerde kişisel verilerin korunması hakkının ihlal edildiğini belirtti. Ayrıca, yerel yönetimlerin özerklik ilkesine aykırılık teşkil eden eksikliklerin bulunduğuna da dikkat çekti.

 GÜRER’DEN ÇAĞRI

Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Hem Anayasa’ya uygun hem de halkın sorunları ve taleplerine uygun kanun tekliflerinin Meclis’e getirilmesini bir kez daha iktidar milletvekillerinden talep ediyor, bu yönde yapılacak düzenlemelerin Türkiye için ihtiyaç olduğunu belirtiyorum.”dedi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor