CHP’Lİ SÜMER: “10 OCAK KUTLAMA DEĞİL MÜCADELE GÜNÜ HALİNE GELDİ”

ADANA (BÖLGE) – CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Türkiye’de gazetecilerin baskı altında ve iş güvencesinden yoksun çalıştığını belirterek “Neredeyse her üç gazeteciden biri işsiz durumda, onlarca gazeteci de cezaevinde. Bu durumda 10 Ocak, gazeteciler için bir kutlama gününden çok bir mücadele günü haline gelmiştir. Bu aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir” dedi.

Sümer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında basının, demokrasilerin vazgeçilmez ve olmazsa olmaz unsurlarından biri olduğunu belirten Sümer, “Gazetecilerin baskı altında olduğu, iş güvencesinden ve sendikalaşmadan mahrum kaldığı bir ülkede demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Nitekim bir ülkede hukukun ve özgürlüklerin en önemli göstergelerinden biri de basın özgürlüğü ve gazetecilerin çalışma koşullarıdır” dedi.

Sümer, modern toplumlarda halkın tarafsız kaynaklardan haber alma ve bilgi edinme hakkının en temel haklar arasında görülmekte olduğunu vurguladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bundan dolayı, bu hakkın kullanılmasına vesile olan gazetecilerin, çalışma koşulları özel yasalarla düzenlenmiştir. Türkiye’de de 10 Ocak 1961’de yayınlanan 212 sayılı Basın İş Yasasıyla gazeteciler özlük haklarına kavuşmuştur.

Tüm otoriter yönetimlerde olduğu gibi Türkiye’de de gazeteciler baskı altında ve iş güvencesinden yoksun olarak çalışmaktadır. Neredeyse her üç gazeteciden biri işsiz durumdadır. Onlarca gazeteci ise cezaevinde. Bu durumda 10 Ocak, gazeteciler için bir kutlama gününden çok bir mücadele günü haline gelmiştir. Bu aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir

Tarafsız, çok sesli ve baskı altında olmayan bir medya sisteminin kurulması, gazetecilerin özgürce mesleklerini yapabilmesi temennisiyle tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor