ÇİFTÇİ UMUDUNU KESTİ UZATMALARI OYNUYOR!
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, biçerdöver sahibi Mustafa Şimşek ile bir araya geldi. Gürer ve Şimşek, biçerdöver masrafları, buğday ve arpa alım fiyatları gibi çiftçilerin karşılaştığı ekonomik zorluklar üzerine bir görüşme gerçekleştirdi.
Çiftçi Mustafa Şimşek, “Tarımsal üretimdeki mevcut sorunları ve Türkiye tarımının geleceğine yönelik endişelerini dile getiriyor, maç bitti, 90 dakika tamamlandı. Ancak biz uzatma dakikalarında, hakemin ekstra verdiği 2-3 dakikayı oynuyoruz. Şu anda çiftçilerimiz ve biçerdövercilerimiz için maç bitmiş durumda. Bir şoför 200 lira, geçen sene 70-80 liraydı. Adam ne yapsın, ekmek parası geçen yıl 900 liraya aldığım pres yağ şu an 2500 lira, lastik150.000 lira, geçen sene 60 bin liraydı.Her kalemde giderimiz katladı. Ben şimdi şu makineyi satsam, bankaya koysam, bu makine 5 milyon. Banka faizi ne kadar, vekilim? Ben ilkokul mezunuyum, fazla matematiğim yok. Aylık gelirini soruyorum, bankaya atsam buz gibi yatarım klimanın başında.” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, biçerdöver sahibi Mustafa Şimşek ile bir araya geldi. Gürer ve Şimşek, biçerdöver masrafları, buğday ve arpa alım fiyatları gibi çiftçilerin karşılaştığı ekonomik zorluklar üzerine bir görüşme gerçekleştirdi.
Mustafa Şimşek, tarımsal üretimdeki mevcut sorunları ve Türkiye’nin tarımının geleceğine yönelik endişelerini dile getirerek, “Maç bitti, 90 dakika tamamlandı. Ancak biz uzatma dakikalarında, hakemin ekstra verdiği 2-3 dakikayı oynuyoruz. Şu anda çiftçilerimiz ve biçerdövercilerimiz için maç bitmiş durumda” şeklinde konuştu.
BİÇERDÖVER MASRAFLARI KATLANARAK ARTTI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, biçerdöverciler ile görüştü. Biçerdöverciler Çukurova’dan Niğde’ye gelerek, Niğde’de çavdar, buğday ve arpa hasadını gerçekleştirdiklerini, 15-20 gün burada çalıştıklarını ve buradan Kayseri’ye geçeceklerini belirttiler.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, biçerdöver sahibi Mustafa Şimşek’e biçerdöverin maliyetlerini ve kazanç durumunu sordu.
Şimşek, “ Bir şoför 200 lira, geçen sene 70-80 liraydı. Adam ne yapsın, ekmek parası geçen yıl 900 liraya aldığım pres yağ şu an 2500 lira, lastik150.000 lira, geçen sene 60 bin liraydı.Her kalemde giderimiz katladı .” dedi.
“BİÇERDÖVERİ SATIP, BANKAYA FAİZE KOYSAM, BUZ GİBİ YATARIM”
Biçerdöverci Mustafa Şimşek, “Ben şimdi şu makineyi satsam, bankaya koysam, bu makine 5 milyon. Banka faizi ne kadar, vekilim? Ben ilkokul mezunuyum, fazla matematiğim yok. Aylık gelirini soruyorum, bankaya atsam buz gibi yatarım klimanın başında.” dedi.
Durumun iyi olmadığını da belirten Şimşek, “Şimdi bir tane yoğurt getirdim, şimdi çocuklar onu yiyecek. Ben de kebap yaptırmayı bilirim. Yok kalmıyor, kalmıyor arkadaş, yok vekilim, bitti her şey, bitti. Maç bitti, uzatmayı oynuyoruz, son hakemin verdiği 2-3 dakika var ya, biz onu oynuyoruz. Şu anda çiftçisi de biçercisi içinde maç bitti, 90 dakika bitti.”diye konuştu.
Tarım sektöründeki sorunları yakından takip ettiğini ve doğrudan yaşayarak konuştuğunu belirten Şimşek, “Ben her şeyi karış karış gün gün izliyorum, adamın evinde ineğinin kaç kilo süt verdiğini sor, ben söyleyeyim. Biz bunu televizyonlarda konuşmuyoruz, yaşayarak konuşuyoruz. Tarımda sorun büyük, aç kalacak millet, ekmedi mi de sen de aç kalacaksın, dışarıdan gelmeyecek ki” şeklinde devam etti.
ÜRETİM DÜŞÜYOR
Biçerdöverci Mustafa Şimşek, tarımın gerçek durumunu vurguladı ve “Üretim 20.000 ton, 22.000 ton diyorlar. Yok vekil mi öyle bir şey, o televizyonlarda gösterilen. Gelsinler canlı bir görsünler burada tarlayı, dönüme 100 kilo veren yer de var, 300 kilo veren yer de var. Suladığın yer 300 kilo verecek, ne yapacak, 7 liraya sattı mı 2100 lira edecek. Gübreyi kaça aldın? İlacı kaça aldın? Mazot 46 lira olmuş, yarın 50 lira, haftada 2 lira koyuyorlar, nasıl yapacağız vekilim?” diye konuştu.
Tarım sektöründeki ekonomik zorluklara vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Ekonomik anlamda sıkıntı büyük. Enflasyonun %75 olduğu, tarım girdilerinin %52’ye çıktığı yerde üretici %12 ile ürününü alırsanız, onların ayakta kalma şansını ortadan kaldırırsınız. Onun için destekleme alımları çiftçinin refahını sağlayacak noktaya taşınmazsa, alandaki çiftçilerin hepsi dertli. Ama biçerdöverci arkadaşımızın farkı şu: Yalnızca Niğde’de değil, Adana’da da hasat yapıyor, Kayseri’de hasat yapıyor, Urfa’ya da gidiyor. Türkiye’nin farklı illerine gidiyor, görüyor ve diyor ki, ‘Genel durumda tarımın içinde bulunduğu sorunlar çözülmezse millet aç kalacak.”