Çiğdem Akça’dan BM’ye çağrı

(HABER MERKEZİ)-Adana Çocuk ve Kadın Hakları Dernek Başkanı Çiğdem Akça yaptığı yazılı açıklamayla, BM in Covid-19 Karantinasında artan kadına şiddeti önleme çağrısına dikkat çekerek, yetkilileri konu ile ilgili alınacak önlemleri arttırmaya davet etti.

ÇKHD Başkanı Çiğdem Akça,” BM verilerine göre son birkaç haftada ABD, Hindistan, Güney Afrika, Fransa, Türkiye ve Avustralya’da aile içi ve kadına şiddet vakıaları arttığı bildirildi. 

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı açıklama yaparak, Covid-19 salgının neden olduğu ekonomik ve sosyal sorunlar ile kısıtlamaların dünya genelinde aile içi şiddeti de artırdığını belirtti. Son birkaç haftada karantina yüzünden bazı ülkelerde şiddete maruz kalan ve yardım isteyen kadınların sayısının iki katına çıktığını kaydeden Guterres, hükumetlere bu süreçte kadına yönelik şiddetin önlenmesi çağrısında bulundu. 

Bizde derneğimize yapılan telefon başvurularından konunun artış gösterdiğini üzüntü ve kaygıyla takip ediyoruz. Artı olarak ev içinde çocuklara uygulanan dayak ve sözlü şiddette had safhada. Bu şekilde başvurularda aşırı bir yaygınlaşma görülmektedir. Ayrıca Kadın Dernekleri Federasyonu  Başkanı Sayın Canan Güllü de, ALO Şiddet hattı vakıalarının arttığını uzun süredir gündeme getiriyor. Bu konuların üzerinde de önemle durulmalıdır.

Şiddete maruz kalan kadınların sığınabilecekleri barınakların açık kalması gerektiğini belirten Guterres, şiddet yanlısı istismarcıların ise cezalandırılması için yargı sistemlerinin çalışması gerektiğini vurguladı. 

Gördüğümüz üzere Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Konu ile ilgili önlemler arttırılmalı, kamu spotları ile cezai süreç hatırlatılmalı, çiftler huzur ve anlayışın hakim olduğu evlerde yetişen mutlu çocuklar teması ile motive edilmelidir.

Gündüz yayınlarında tüm TV kanallarında ortak olarak konunun uzmanlarının katıldığı ve toplumu şiddetsizliğe yöneltecek yayınlara biran evvel başlanmalıdır.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor