ÇKHD: BU DÜZENLEME ÇOCUK HAKLARINA AYKIRIDIR

ADANA (BÖLGE)-Adana Çocuk ve Kadın Hakları Dernek başkanı Çiğdem Akça son günlerde çocuk ve kadın STK lardan yoğun tepki çeken,  meclis tatile girmeden yasalaştırılmak istenen düzenlemenin oluşturacağı çocuk hak ihlallerine dikkat çekti. Yapılacak bu hatalı düzenlemenin yeni çocuk evliliklerininde önünü açacağı kaygısı içindeyiz dedi.

Akça yaptığı yazılı açıklamada, “Mecliste yasalaştırılmak istenen düzenlemede; ‘Çocuklara cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmnası’ savunulmaktadır.

Yasa teklifine göre af kapsamına girmesi için, tarafından birinin reşit olmaması ve evliliklerinin resmi olarak devam etmesi şartı aranacak. Cebir, şiddet, tecavüz yoluyla veya zorla yaptırılan evlilikler bu düzenlemenin dışında tutulacağı belirtilirken, mağdur durumda olan çocuk yaşta evliliklerin yine tehdit yoluyla susturulmasının önüne nasıl geçileceği belirsiz. Bu durum çocuk hakları açısından endişe vericidir. Çünkü çocuk evlilikleri hak ihlalidir. Çocuğa yönelik şiddettir. Bu düzenleme suçu işleyenlerin cezasız kalmasına, yeni evlilikler içinde özendirici olmasına sebep olacaktır. Bu düzenleme bir nevi çocuk evliliklerinin meşrulaştırılmasıdır. Düzenlenmenin geri çekilmesi ve toplum vicdanının rahatlatılması önemlidir. Çocuk Hakları alanında mücadele eden, çocuk ihmal ve istismarını önlemeye çalışan bir STK olarak bu düzenlemeyi olumlu bulmamız mümkün değildir. İlgililerin bu düzenlemeden vazgeçecceklerini ümit ediyoruz.

Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmış bir ülkenin bunu Meclis’e tekrar getirmesi hiçbir açıdan makul görülemez.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor