“Çölyak hastaları çaresiz bırakılıyor”

(HABER MERKEZİ) – Türkiye’de tanı konulmuş 100 bin ancak tanı almamış bir milyona yakın çölyak hastasının sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin,çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan bir tür protein grubu olan glütenden uzak sıkı bir diyet olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de tanı konulmuş 100 bin hasta tahmin edilirken tanı almamış bir milyona yakın hastanın ise buz dağının görünmeyen yüzü olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) nedeniyle yeni doğan bebeklerde çölyak hastalığının adeta patlama yaptığını, ne yazık ki çölyak hastalarının glütensiz yiyeceklere erişmekte zorluk çektiğini ifade etti.

“YARDIM MİKTARLARI KOMİK KALIYOR”

Meclise, Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle soru önergesi sunan Dr. Şevkin, çölyak hastası bulunan aileler için ekonomik desteğin önemine vurgu yaptı. Hastalara verilen yardımların komik durumda kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, glütensiz ürünlere sürekli zam yapılmasına rağmen hastaların aldığı aylık gıda ücretlerinin hiçbir yaraya merhem olmadığını ifade etti.

CHP’li Dr. Şevkin, çölyak hastaları için şu sorulara yanıt arıyor:

  1. Özellikle alt gelir grubunda veya işsiz olan ailelerin çocuklarının yaşama tutunmaları tamamen devlet desteğine bağlıdır. Bu kapsamda çölyak hastası bulunan aileler için ekonomik olarak özel bir destek paketi hazırlayacak mısınız?
  2. 2015 yılından bu yana verilen çölyak yardımları çok komik durumda kalmıştır. 0-5 yaş için 75 TL, 5-15 yaş için 120 TL, 15 yaş ve üzeri için aylık verilen 108,85 TL hiç bir yaraya merhem olmamaktadır. Söz konusu bu yardımlarda artış yapılacak mıdır?
  3. 6 yıldan bu yana tek kuruş artmayan yardımlarla hastalarımızın beslenebileceklerine inanıyor musunuz?
  4. Glütensiz ürünlere sürekli zam yapıldığından haberdar mısınız?
  5. Çölyak hastalarımızın tedavisinde ihtiyaç duyulan glütensiz ürünlerden KDV ve ÖTV alınmaması için herhangi bir çalışmanız olacak mı?
  6. Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği ile yerli üretimin teşvik edilmesi, yanı sıra devletin verdiği ancak çok düşük kalan gıda yardımlarını yükseltmeyi düşünüyor musunuz?
  7. Toplumda daha çok farkındalık oluşması için kamu spotu ve reklam afişleri hazırlamayı planlıyor musunuz?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor