“ÇÖPLÜKLE YAŞAMAYA ALIŞTIRILIYORUZ”

Adana Çöplük Değildir Platformu, Sarıçam Çöplüğü ile ilgili Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı platform adına Avşarlar Derneği Başkanı Veli Uçuk yaptı. Başkan Uçuk, “Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi oluşmadığından çöplükle yaşamaya alıştırılıyoruz. Adana bunu hak etmiyor, Sarıçam bunu hak etmiyor” dedi. Basın açıklamasına çöplüğün olduğu bölge mahallelerinin muhtarları da katıldı.

HABER: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-‘Adana Çöplük Değildir Platformu’ Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde açıklama gerçekleştirdi. Sarıçam Çöplüğüyle ilgili olan açıklamada Avşarlar Derneği Başkanı Veli Uçuk konuşma gerçekleştirdi. Açıklamaya çöplüğün bulunduğu bölgenin muhtarları da katıldı.

Katılan muhtarlar şunlar; Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı Cengiz Tutar, Gültepe Mahalle Muhtarı Canan Kurt, Kayalıbağ Mahalle Muhtarı Ali Coşkun Özkan, Sarıçam Yörükleri Derneği Başkanı Orhan Göbekli, Dünya Genç İş İnsanı Derneği Adana Şube Başkanı Bilal Abes Gür

Başkan Uçuk, “Çöplüğün bulunduğu alan,  yılından bu yana çöplük olarak kullanılmaktadır. 90-200 yılları arasında vahşi depolama sistemi ile açıkta çöp dağları şeklinde kullanılmış ve şehrin genişlemesi ile birlikte o zamanki adıyla ‘Sofulu çöplüğü’ olarak 2002 yılına kadar kullanılmıştır. 1998-2008 yılları arasında Çevre Bakanlığının Mersin-Adana Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi çerçevesinde JICA ile ( Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) düzenli depolama yolunana gidilmiştir Bu projenin süresi 2008 yılında sona ermeden hemen önce Adana Büyükşehir Belediyesi ile ITC firması arasında 18.08.2008 tarihinde yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, Katı Atı Atık Bertaraf tesisi kurup işletmek üzere 1880 dönümlük dev bir alanı bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına vermiştir” dedi.

Tesisin kullanıldığı alanın 300 dönümü geçmediğini ve ITC firmasının yabancı ortaklı dev bir şirket olduğunu belirten Uçuk, “Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada 30 yıllığına verilmesi, ton başına Büyükşehir’in 4.5 USD bedel ödemesi,  çöpün ayrıştırılmasından ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip devlete satması ve bu enerjiden belediyenin pay almaması 30 yıllık süreninde geçici kabul tarihi olan 05.10.2011 Tarihinden başlatılması dikkat çekicidir” diye belirtti.

“MAALESEF YEREL VE MERKEZİ YÖNETİCİLERİMİZ BU GÜNE KADAR SESSİZ KALMAYI TERCİH ETMİŞLER”

“Tüm bu süreçler ve gerçekler karşısında maalesef yerel ve merkezi yöneticilerimiz bu güne kadar sessiz kalmayı tercih etmişler. ‘Çöplüğün’ kaldırılması için bugüne kadar birçok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunmuş, eylemler yapılmış, davalar açılmış, açıklamalar yapılmıştır. Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet Zenbilci döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı Kararı ile Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de çöplüğün kaldırılması için karar almıştır” diyen Uçuk, alınan kararların, iyi niyetli tüm çaba ve eylemlerin maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiş olduğunun da altını çizdi.

ADANA’MIZIN TÜM PARTİ İL BAŞKANLARINI, TÜM İLERİ GELENLERİNİ VE MİLLETVEKİLLERİMİZİ EN AZINDAN BU KONUDA BİRLİK OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Başkan Uçuk, “Kanaatimce, Çöplüğün insan ve çevreye zararları, deprem, elektrik çarpması gibi ani değil. Çöplük insan ve çevreyi yavaş yavaş bitiriyor, hastalık yaparak, kanser yaparak zamana yayarak bitiriyor ve bunu da maalesef yöneticilerimiz dikkate almıyor. Diğer bir sebep ise, çöplüğe karşı gösterilen tepkiler, kitleler halinde, etkili ve sürekli bir tepki niteliğinde değil. Maalesef tepkilerimiz anlık ve geçici nitelikte olduğundan hemen unutuluyor. Birkaç kişi ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi niteliğinde görülüyor. Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi oluşmadığından çöplükle yaşamaya alıştırılıyoruz. Adana bunu hak etmiyor, Sarıçam bunu hak etmiyor” dedi ve konuyla ilgili çözüm önerilerini şu şekilde aktardı:

“Bu ‘Çöplüğü’ buraya siyasi irade koymuş ve ancak siyasi irade kaldırabilecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz. ‘Çöplüğün’ kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana milletvekilimiz Sayın Ahmet Zenbilci, bugün çözüm makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz. Her ne kadar, ‘Çöplük’ alanı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin yeri olsa da, gerek çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır. Bu ‘Çöplük’ alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Belediyesince GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1.000 m yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz. (Katı atık Kontrol yönetmeliği M:24) Bu ‘Çöplük’ tesisin hemen 150 m karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5.000 Öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33.000 kişilik yeni stadyum var. Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 Km alan içine kalan 30.000 yeni konut yapıldı. Kısaca ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda. Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm ileri gelenlerini ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz.”

“ÇÖPLÜK ADANA’NIN VE SARIÇAM’IN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGELDİR”

Bu çöplük kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapıların yapılamayacak olduğunu söyleyen Uçuk, “Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük ‘Millet Parkı’ yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine ‘Uzay Merkezi’ yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile Türkiye’nin en büyük ‘Millet Parkı’ içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği ‘Millet Kıraathanesi’nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta süper lige çıkartacaktır” dedi.

“AMA DEVLETİMİZ, DEĞERLİ İMAMIMIZIN BU VİCDANLI DAVRANIŞI MAALESEF CEZALANDIRILDI VE İMAM HAKKINDA MAALESEF SORUŞTURMA AÇILDI”

Başkan Uçuk, “Bu nedenle diyoruz ki;  ‘Çöplük kalksın Sarıçam kalkınsın’ dedi ve konuşmasına şu şekilde son verdi:

“Çöplüğün kaldırılması için bildiğiniz üzere 9 Temmuz günü çöplük karşısında bir program yapacaktık. Ancak, o tarihte devletçe sıkıntılı görülen başka eylemler ve programlar nedeniyle Adana genelinde tüm program ve basın toplantılarının yasaklanması nedeni ile biz bu programı icara edemedik. Program nedeni ile çöpten en fazla etkilenen yerlerden olan benim de ikamet ettiğim Çınarlı Mahallesi’nde halkımıza bu konuyu duyurmak için muhtarımız ile birlikte programın duyurulması için köyün cami imamından rica ettik ve o da sağ olsun böyle bir sosyal sorumluluk projesine katkı için anons etti. Ama devletimiz, değerli imamımızın bu vicdanlı davranışı maalesef cezalandırıldı ve imam hakkında maalesef soruşturma açıldı. Biz bu anonsu sosyal medya hesaplarımızda paylaşırken, fonda vatandaşların konuşmasına dikkat çekmek istemiştik. Bizim tüm çabamız, çöplük sorunun devlete duyurabilmektir. Bunun için, konuyu önümüzdeki günlerde Ankara’da Milletvekilleri ve bakanlarımıza anlatmak için program yapacağız, Meclis yeni dönemde açıldığında, Çöplük Karşısına bir yörük çadırı kuracağız. Tıpkı  “Diyarbakır Anneleri” gibi eylemimizi sürekli kılacağız.   “Diyarbakır Anneleri” nin evlat nöbeti tuttuğu gibi  biz de “Çöplük Nöbeti” tutarak, çocuklarımızı, ailelerimizi bu çöplüğün pis kokusundan, kanser yapan etkilerinden kurtarmak için nöbet tutacağız. Tüm dileğimiz ve duamız, “Diyarbakır Anneleri” bir an evvel  evlatlarına kavuşsun, Sarıçamda yaşayanlar da kanserden kurutularak sağlıklı bir çevreye kavuşsun.”

Uçuk’dan sonra konuşma yapan mahalle muhtarları da bu konudan bir hayli rahatsız olduklarını ve bir an önce bir şey yapılması gerektiğini dile getirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor