ÇUKOBİRLİK İÇİN YEŞİL IŞIK YANDI

Çukobirlik, 15 Ekim 1940 tarihinde 2834 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Yasası’na göre; Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatifleri’nin bir araya gelmesiyle kuruldu.. Amaç, Çukurova bölgesinde pamuk üreticilerinin ürünlerini değerlendirmek ve üreticiye destek sağlamaktı.
Öyle de oldu.. Sadece Türkiye’nin değil, sadece Orta Doğu’nun değil, Balkanların da en büyük entegre tesisi oldu.. Yağ üretiyordu, bez üretiyordu, çiftçinin ürününü alıyordu ve büyüdükçe büyüdü, binlerce insanın ekmek kapısı haline geldi.
Sonra Çukobirlik’e siyaset girdi, gittikçe gerilemeye, geriledikçe batmaya başladı.
Dokuma ve boya basma fabrikaları zarar gerekçesiyle kapatıldı. 1125 işçinin işine son verilirken, birliğin üç yılda 4.5 trilyon lira zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin incelemesinin ardından savcılığa yapılan suç duyurusu üzerine Çukobirlik’in sekiz yöneticisi hakkında, ‘Görevlerini kötüye kullanarak birliği zarara uğrattığı’ iddiasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Çukobirlik’te 2000-2003 yıllarında bazı yolsuzluklar olduğuna ilişkin suç duyurusu üzerine harekete geçen savcılığın iddianamesinde Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, Genel Müdür Yakup Şahin ve bazı üst düzey yöneticileri birlik ortaklarına 924 bin 547 dolarlık (1.3 trilyon lira) fazla ve daha pahalı zirai mücadele ilacı kullandırdıkları, pamuğu değerinin altında satarak 3.2 trilyon lira zarara neden olduğu iddia edildi..
..Ve daha sonra, yağ, basma ve diğer üniteler teker teker satıldı çalışanların işine son verildi Çukobirlik virane haline geldi.
BÖLGE gazetesi Çukobirlik’in yeniden üretime geçmesi için toplantılar yaptı, kamuoyu oluşturmaya çalıştı..Çiftçiler Birliği”nde ortakların, Çiftçiler Birliği, Ziraat Odaları Başkanlarının ,Milletvekilleri de katıldı.. O toplantı, Çukobirlik”in kader günüydü.. Ne yazık ki CHPAdana Milletvekili ve eski Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, çıktı kürsüye Çukobirlik’in üretime kapatılması gerektiğini ve bu görüşünün arkasında olduğunu söyledi..
Sonra tesisler yavaş yavaş satılmaya başlandı..İşçilerin işine son verildi.. Eski Genel Müdürlük binası bile sudan ucuz fiyata satıldı..
Umut tükenmişti.. Önceki gün bir telefon geldi.. Ramazan Atikaslan’dı arayan.. “Biz Çukobirlik”in eski yöneticileri ve mevcut yöneticilerle bir araya geldik.. Çukobirlik”in yeniden aktif duruma getirilmesi için görüşmelerde bulunduk. BÖLGE gazetesinin bu konuda verdiği mücadeleyi biliyoruz, mücadeleye yeniden başlama kararı aldık” dedi.
Evet… Çukobirlik sadece Çukurova halkı için değil, Güneydoğu’nun da ihtiyacı olan bir kurumdu. Sadece.Orta Doğu ve Balkanlar değil, dünyanın diğer ülkelerinden de bez almak için gelenler vardı..
Çukobirlik yeniden üretime başlayabilir mi? Bize göre başlayabilir.. Türk ekonomisinin kalkınması isteniyorsa, insanlara çalışma, ekmek parası kazanması yönünde çaba verilirse Çukobirlik bir ihtiyaçtır, Türk ekonomisine büyük bir katkıdır..
Ramazan Atikaslan, bu toplantıların süreceğini, milletvekilleri ve diğer yöneticilerle de temas kuracaklarını belirtti, sadece Adana değil, Türk basınından da destek beklediklerini söyledi..
Evet.. Çukobirlik üretim için, ülkenin kalkınması için, çiftçilerin kazanması için ve yüzbinlerce insanın yüzünü güldermek, mutluluk ve huzurları için asli görevine yeniden dönmelidir..
BÖLGE gazetesi, bu konuda her türlü katkıda bulunmaya hazırdır..