Çukurova Üniversitesi 33 üniversiden biri oldu
ADANA (BÖLGE)Üniversite sanayi işbirliğine önem gösteren ve bu alanda sayısız çalışmaya imza atan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora programına dahil edilen 33 üniversiteden biri oldu.
Doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının, üniversite-sanayi işbirliğiyle yetiştirilmesine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından başlatılan 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında başarılı bulunan üniversite ve firmalara, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından belgeleri takdim edildi.
“Sanayi Doktora Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeler için TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda düzenlenen imza törenine Çukurova Üniversitesi’ni temsilen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katıldığı törenle 33 farklı üniversitenin 77 firmayla yaptığı işbirliği projeleri desteklenmeye hak kazanarak, 120 farklı projeyle sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 517 doktora öğrencisi yetiştirilmesine yönelik çalışma başlatıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin, bu programla, üniversite-sanayi işbirliği açısından tarihi bir gün yaşadığını söyledi. Bakan Varank, “Millî Teknoloji, Güçlü Sanayi” vizyonunu ortaya koyduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Öğrencilerimiz eğitimleri boyunca aylık 4 bin 500 lira burs alacak. Bu tutarın yüzde 25’i firmalarca ödenecek. Programın en önemli kısmıysa doktora sonrasında mezunlara 3 yıl boyunca istihdam desteği sağlayacağız.”
Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Sanayi Doktora Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazan üniversite ve firma temsilcilerine belgelerini takdim etti. Çukurova Üniversitesi adına belgeyi Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve Temsa Genel Müdür Yrd. İbrahim Eserce teslim aldı.
ÇÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa GÖK’ün yürütücü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Buse Melis Özyıldırım ve Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aydın’ın danışman öğretim üyeleri olarak önerdikleri “Otonom Sürüşü Destekleyen Sistemlerin Geliştirilmesi Odaklı Doktora Destek Programı” TÜBİTAK Sanayi 2244 Program çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje ile ilgili ilgi veren Prof. Dr. Mustafa Gök, projenin Çukurova Üniversitesi–TEMSA ortaklığında yürütüleceğini ifade etti. Prof. Dr. Gök, program kapsamında ÇÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doktora programına kabul edilecek 3 öğrencinin TÜBİTAK’ın verdiği en yüksek bursla (4500 TL/ay) destekleneceğini de söyledi. Bursun %75’inin TÜBİTAK tarafından %25’inin ise TEMSA tarafından verileceğini aktaran Prof. Dr. Gök şunları kaydetti;
“Programın Çukurova Üniversitesi Sanayi ile işbirliği bağlarını güçlendirmesine ve ülkemiz ihtiyaçlarına yönelik yerli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarını tasarlayıp yetkinleştirmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Sanayi ortağı TEMSA’nın ise nitelikli personel alt yapısını güçlendirecek, otonom sürüş kabiliyetine sahip otobüs üretme hedefine ulaşmasını sağlayacak Ar-Ge çalışmalarını destekleyerek ticarileştirebilecektir. Program 84 ay gibi uzun bir süreyi kapsamakta olup bursiyerlerin doktora sonrası istihdamını da kapsamaktadır. İki tarafın anlaşması durumunda iki yıl süresince çalışanların ücretleri TÜBİTAK tarafında %40 oranında desteklenecektir. Öğrenciler teorik eğitimleri ile birlikte firmada yürümekte olan projelere katkıda bulunacaklar. Hazırlanan plan çerçevesinde ders aşamaları tamamlandıktan sonra firmada çalışma süreleri artacaktır.”