Çukurova Üniversitesi ‘Kıdemli Üniversiteler’ arasında yer aldı
(HABER MERKEZİ)-Çukurova Üniversitesi, “YÖK Anadolu Projesi” kapsamında belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 devlet üniversitesinden biri oldu. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, başarılarıyla adından söz ettiren Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Çukurova Üniversitesinin dünya üniversitesi olma hedefine kararlılıkla ilerlediğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yeni YÖK’ün politikaları ve projeleri kapsamında planlanan YÖK Anadolu Projesi hayata geçerek yeni gelişen üniversitelerle daha gelişmiş üniversiteleri eşleştirdi. Kıdemli üniversiteler listesinde yer alan Çukurova Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile eşleşti. Bu üniversiteler, Okul Öncesi Eğitim, İslami İlimler, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sınıf Öğretmenliği, Tıp, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık alanlarında Çukurova Üniversitesi tarafından desteklenecekler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirakiyle gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, ilgili Bakanlar ve kurum başkanlarının yanı sıra Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, projede yer alan diğer üniversitelerin rektörleri, rektör yardımcıları ve proje koordinatörleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç “Yeni YÖK” olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, YÖK Anadolu Projesi’nin detaylarını paylaştı. Projenin dünya örnekleri ve Avrupa yapılanması incelenerek, üniversitelerin eşleşmeleri temelinde yürütülen, bilimsel ve sosyal etki değeri çok yüksek, ortak akıl ile geliştirilmiş projelerin başında geldiğini ifade eden Prof. Dr. Saraç, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen tanıtım toplantısını takiben hemen bahar yarı yılında başlayacağının müjdesini verdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2020-2021 akademik yılının açılışında müjdesini verdiği YÖK Anadolu Projesi’nin hayata geçirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
YÖK Anadolu Projesi’nin 2006’dan sonra kurulan üniversiteler arasından seçilen 15’inin, geleneği oluşmuş ve marka haline gelmiş kıdemli 12 üniversitenin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını hedeflediğini belirten Erdoğan şunları söyledi:
“15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümündeki öğrenciler, bazı dersleri bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacaklar. Buradaki amaç eğitimdeki kaliteyi artırmak ve mezun niteliğini yükseltmektir. Aynı şekilde buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma altyapılarından, kütüphane imkânlarından yararlanabilmelerini, ortak yayın ve projeler yürütebilmelerini sağlayacağız. Gelişmeye açık bir proje olarak tasarlanan YÖK Anadolu Projesi’nin 1’inci safhasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006’dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dahil edeceğiz. Burada öne çıkan husus projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köklü üniversitelerdeki kıdemli öğretim üyelerince yürütülmesidir.”
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın katılımlarıyla, proje kapsamındaki “Genç” ve “Kıdemli” Üniversitelerin Rektörleri ile iki grup halinde toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.
Çukurova Üniversitesi, 12 Kıdemli Üniversite Arasında Projeye Dahil Edildi
Proje kapsamında YÖK tarafından ilk olarak “Genç Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılı sonrasında kurulan 15 devlet üniversitesi ile; “Kıdemli Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılından önce kurulmuş, belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 devlet üniversitesi belirlendi. Çukurova Üniversitesinin de yer aldığı kıdemli üniversiteler listesinde Ankara, Bursa Uludağ, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik ve Selçuk Üniversiteleri de yer alıyor.