Çukurova Üniversitesi’nde topraksız kültürde üzüm ve maviyemiş hasadı yapıldı

(HABER MERKEZİ)-Çukurova Üniversitesi(ÇÜ), sürdürülebilir tarım ve inovatif üretim tekniklerine öncülük etmeye devam ediyor. Çukurova Üniversitesi bünyesindeki seralarda yürütülen projeler kapsamında düzenlenen etkinlikte erkenci üzüm hasadı ve maviyemiş tanıtımı yapıldıktan sonra, hasadı yapıldı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Ziraat Fakültesi plastik ve cam seralarında sürdürülen topraksız tarım projelerini yerinde inceleyerek ilgililerden bilgi aldı.. Etkinliğe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Akıllı, Prof. Dr. Ömer Korkut, Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Eker ile proje araştırmacıları katıldı.

Üzüm Yetiştiriciliğinde Kuraklığa Karşı Hidrojelli Çözüm

Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Tangolar, topraksız kültür sisteminde örtü altı üzüm üretimi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Tangolar, özellikle küresel ısınmanın etkisiyle artan su kıtlığına dikkat çekerek, üretim süreçlerinde süper emici polimerler olan hidrojellerin kullanımının su tasarrufu ve verimlilik açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Tangolar ayrıca, “Plastik seramızda erkenci üzüm çeşitleri yetiştiriyoruz. Bu sistem, örtü altı tarımın yaygınlaştırılması ve üreticiler için yeni bir yol haritası oluşturulması açısından oldukça değerli” şeklinde konuştu.

Maviyemiş Üretiminde Yerel Kaynaklar Ön Planda

Etkinlik kapsamında cam serada yürütülen ikinci projede, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Alkan Torun da yerel kaynak kullanımının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Torun, “Maviyemiş yetiştiriciliğinde kullandığımız farklı yerel malzemelerle hem maliyetleri düşürüyoruz hem de verim ve kaliteyi gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Uygulamalı Eğitimle Bilime ve Üreticiye Katkı

Projelerin hem öğrencilere uygulamalı eğitim imkânı sunduğunu hem de üreticilere model oluşturduğunu belirten akademisyenler, bu çalışmaların sadece bilimsel yayınlara değil, tarımsal üretimin gelişimine de doğrudan katkı sağladığını dile getirdi.

Çukurova Üniversitesinden Tarıma Sürdürülebilir ve Yenilikçi Yaklaşımlar

Etkinlik sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Çukurova Üniversitesinin tarım alanında öncü rolünü sürdürdüğünü belirterek, “Topraksız kültür sistemleri ve yerel kaynak kullanımına dayalı tarımsal çözümlerle hem çevresel sürdürülebilirliği hem de ekonomik verimliliği hedefliyoruz. Bu tür projeler üniversite-sanayi-tarım iş birliğinin güzel örnekleridir” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor