Çulhaoğlu: Çiftçimiz tarımdan koparılmakta

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dr.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, “Çiftçimiz tarımdan soğutularak koparıllmakta” dedi.

Çulhaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamuk çiftçisine uyguladığı kotayı kaldırması, desteklemeyi artırması, kredi borçlarını erteleyerk 5 yıla yayılması ile borçların 31 Mayıs’tan 31 Aralık ayına kadar erteleme imkanı sağlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı soru önergesi vererek çiftçinin sesi olmaya devam ediyor.

Çulhaoğlu, Yılın oniki ayında tarım yapılabilen, toprağı verimli tarımın başkenti Adana İlimizde mazot, gübre, ilaç, gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olması ve özellikle son zamanlardaki zamlarla ve tarım destekleme fiyatlarının çok düşük olması sebebiyle çiftçimiz iyice zor duruma düşürülerek, tarımdan soğutularak koparılmaktadır. Adana’nın beyaz altını pamuğu yetiştirmekte, hasadı da çok zor, zahmetli, masraflı.

Bugün ülkemizde 2018/2019 üretim döneminde; Kütlü Pamuğun üretimi 2.570.000 ton, Lif pamuk üretimi ise 976.000 ton’dur. Ülkemizde Lif pamuk tüketimi 1.629.000 ton olduğundan, 653.000 ton ithal etmek durumunda kalıyor, 14,82 milyar dolar dövizimiz yurtdışına çıkmaktadır. Çiftçimiz geçen yıl 4,40 TL’ye sattığı pamuğu bugün 3 TL. ile 3,40 TL.arasında satabildiği için zarar etmektedir.

Çiftçimizin talepleri doğrultusunda mağdur olmalarını önlemek için; ekim alanlarının azalması yerine çoğalarak üretimin artırılması için ivedi olarak;

Pamuk üretimi yapan çiftçilerimiz için dönüme konan 500 kilogram kota sınırını kaldırmayı düşünüyor musunuz?

Pamuk üretimi yapan çiftçilerimizin kiloda en az 1,50 TL. – 1,75 TL. arasında destek beklemesi sebebiyle siz Bakanlık olarak hangi fiyatı vermeyi düşünüyor sunuz?

Çiftçilerimizin bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi ve 5 yıla yayılarak tahsil edilmesi hususunda herhangi bir çalışmanız bulunuyor mu?

Çiftçilerimizin kredi borçlarını 31 Mayıs’tan 31 Aralık ayına kadar erteleme imkanı getirmeyi düşünüyor musunuz?

Bu konularla ilgili kamuoyu sizden açıklama beklemektedir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor