Çulhaoğlu, “Esnafımızın hali içler acısı”

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.M.Metanet Çulhaoğlu, “Ekonomiyi ayakta tutan esnafımızın hali içler acısı” dedi. Çulhaoğlu, Adanalı esnaflarımızın sorunlarını ve çözüm önerileriyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

Çulhaoğlu soru önergesinde, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa´sının 173´üncü maddesi “Devlet Esnaf ve Sanatkarı koruyucu, kollayıcı ve destekleyici tedbirler alır” diyor. demek oluyor ki küçük esnafın desteklenmesi devletin asli görevidir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar odası gibi Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanımız Sayın Nihat Sözütek’te, “Ekonomik göstergelerin olumsuz seyretmesi ve gün aşırı gelen zamların küçük esnafı uçurumun kıyısına getirdi” diyerek durumun çok vahim olduğunu açıkça belirtmektedir.

Son 5 yılda Türkiye genelinde 750 bin esnafın işyerini kapattığından bahisle bu durumun Adana içinde Türkiye genelinden farksız olduğunu da düşünürsek içinde bulunulan durumun vehameti ortaya çıkmaktadır.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne son 10 yılda terkin veren iş yeri sayısı 25 bin civarında. Buna iş yerini kapatmasına rağmen terkin vermeyen esnaf kardeşlerimizi de dahil edecek olursak içinde bulunulan durum daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Esnaf ve Sanatkarlarımızın Türkiye ekonomisinin en önemli mihenk taşı olduğu, Sermayesi küçük ama yaptığı üretim ve istihdama katkısıyla ülke ekonomisini ayakta tutan esnafımızın halinin hiçte iç açıcı olmadığı bilinen bir gerçektir. Esnaf kardeşlerimizin borçları giderek artmakta ve sürdürülebilir bir iş olmaktan çıkmaya başladığı anlaşılmaktadır. Vergi, SGK ve Bağ-Kur primleri, yanında çalıştırdığı işçinin maaşı ve girdi maliyetleri her sene gittikçe yükselmektedir. Halihazırdaki esnaflarımız ise aldığı kredi ve borçlarla ayakta kalma mücadelesi vermektedir.

AVM’LER ŞEHİR DIŞINA KURULSUN

Tabii bu olumsuz göstergelerin en önemli nedeni Alışveriş Mağazaları (AVM) ile şehrimizin hemen hemen her mahallesinde açılan zincir marketlerin olduğu da bir gerçektir. 2018 senesinden beri Ak Parti iktidarına kanun ve mevzuatlara uymasını istemekteyiz. AVM ve zincir marketlerin şehir merkezinin 25 – 30 kilometre uzağında kurulması gerektiği ile ilgili kanunu ortadadır. Bu sebeplerden dolayı;Cevaplanması gereken konular şunlardır.

Yaz mevsiminde boşalan Adana vb. illerimizdeki esnafa 4 aylığına vergi muafiyeti uygulanmayı düşünüyor musunuz?.

Zor durumdaki Esnafımızın vergi, SGK, Bağ-Kur prim borçları, kredi ödemeleri ve özellikle toplu taşıma esnafımızı sıkıntıya sokan trafik cezalarının en az 18 ay ertelenmesini ve yapılandırılarak takside bağlanması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Kamu, özel bankalar, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığı ile düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı tanınması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi kullanan esnafımıza eskiden olduğu gibi ödemeleri devam ederken ek kredi kullanma imkanı sağlamayı ve esnafımızın kimseye muhtaç olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi adına bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Tarımda ve sanayide olduğu gibi, esnafımız için de üretim ve faaliyet alanına göre teşvik sistemi geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Bunların yanı sıra yapılacak yasal düzenlemeler ile şehir merkezine yakın bölgelere yeni AVM ve zincir marketlerin kurulmasına izin verilmemesini, sattıkları ürün çeşitliliğine sınırlama getirmeyi, açılış saatinin sabah 10:30, kapanış saatinin akşam 19:30 olacak şekilde yeniden düzenlemeyi. Cumartesi ya da Pazar günlerinden bir gününün tatil edilmeleri için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor