Çulhaoğlu, nakliyecilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı
ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Adanalı nakliyeci esnaflarının ve kamyon şoförlerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı.
Çulhaoğlu, “Nakliye sektöründe faaliyet gösteren kamyoncularımızın sorunları ile ilgili olarak tarihinde Hazine ve Maliye Bakanına hitaben vermiş olduğum yazılı soru önergemde; akaryakıtta mevcut vergi uygulamasının gelir ve kurumlar vergisine oranla yüksek olduğunu, rafineriden çıktıktan sonra akaryakıt fiyatlarına 1.8 ila 2.4 TL. arasında ÖTV ve ardından %18 KDV eklenerek satış yapıldığı, nakliye firmalarının 400.000- 500.000 TL’ye mal ettikleri çekici ve dorselerinin banka kredi taksitlerini ödeyemedikleri için onbinlerce aracı satışa çıkardıklarını, kamyoncu esnaflarımızın mazot fiyatlarının aşırı yüksekliğinin yanısıra, 10-12 adet araç lastiklerinin yenilenmesi, bakım masrafları, tamirat, trafik sigortası ve muayene ücretleri, yetki belgeleri ücretleri, gelir vergisi, KDV, Bağ-Kur primleri, otoyol ücretleri, yazılan trafik cezaları, komisyoncu esnafımız aldıkları ücretlerin bu masrafları karşılayamadığı için kendilerine ait araçları satarak büyük firmalarda şoför olarak çalışmaya başladıkları, bu sorunların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini belirterek bu hususlarda çözüm bulunması gerektiğini belirtmiştim.
Bunlara ilaveten Bakanlığınızca çıkarılarak 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe konulan yönetmeliğe karşı kamyoncu esnaflarımızın yolları trafiğe kapatarak, vatandaşlarla ve emniyet güçleriyle karşı karşıya getirilmesinden hemen sonra 30.06.2020 tarihine kadar ertelenen yönetmelikteki Dijital Takograflarla çalışma saatlerinin kısıtlanması, maddi ve manevi olarak tüm kamyoncu esnafımızı mağdur etmiştir.
Yazın sıcaklarda, kışın en zor soğuk hava şartlarında Nakliye Sektöründe faaliyet göstererek evlerine ekmek götürmeye çalışan Adana’lı ve tüm Kamyoncu esnaflarımızın talepleri doğrultusunda;
Dijital Takograflarda sürüş süresini 15 saat, istirahat saatini 9 saat yapmayı düşünüyor musunuz?
Veri bildirimini, yükü gönderen ve teslim alan firmalar tarafından yapılması ile ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Taşınan malın tonu ve yapılan gidiş-gelişlerdeki kilometre bazında fiyat belirlenmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Komisyon ücretlerinin belirlenerek, fatura karşılığında alınmasını ve yeterlilik belgesi olanların bu işi yapmasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Nakliye ücretlerinin 5.000 TL ve altında olanların nakit olarak ödenmesi, 5.000 TL üzerindeki meblağların aynı gün içerisinde havale ile yapılması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Mazot ve benzin gibi yakıt fiyatı artışı sebebiyle enflasyona bağlı nakliye kira artışlarıyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılması hususunda ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
C2 belgeli araçların yurtiçi taşımacılığının engellenmesi hususunda ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
K1 belgesi kiralayan meslektaşlarımızın kira yerine kurumunuzdan taksitle K1 alabilmesi için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Dijital takograf fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle, makul ödenebilecek bir fiyat belirlenmesi hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Trafik Cezası ve otoban geçişleri gibi vesaire faizlerin silinmesi yada yapılandırılması hususunda ilgili kurum ve kuruluşlarla herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Kamyoncu esnaflarımızın ödemekte zorlandıkları yüksek olan köprü ve otoban geçiş ücretlerinde indirim yapılması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
e-fatura veri güncellemesi aparatı, dijital ehliyet SRC1 vs.,psikoteknik veya ileride şoför için istenilecek belgelerin Bakanlığınız veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Süre ihlalinde ve muayene geçmişinde ceza puanı alanların cezalarının silinmesi hususunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla herhangi bir ortak çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Karayolları kantarlarında tartım farklılıkları gözönünde bulundurarak 10-50 kilogram arası kantar farklılıklarından dolayı ceza yazılmasının önlenmesi için, ikinci tartıma veya herhangi bir başka kantarın tartımının gözönünde bulundurulması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Mazot fiyatları, lastik fiyatları, araç bakım masrafları, yol geçiş ücretleri geçen 2 yıl içerisinde yüzde 200’e yakın zamlanırken, nakliye maliyet bedellerinin yüzde 30-40 civarında artması sebebiyle bitme noktasına gelen Kamyoncu esnafını rahatlatacak başkaca herhangi bir çalışmalarınız bulunuyor mu?
Nakliye sektöründe faaliyet gösteren Adana ve tüm ülke kamuoyundaki Kamyoncu esnaflarımıza herhangi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”