Çulhaoğlu: Narenciye üreticileri zor durumda
(HABER MERKEZİ)-İYİ Parti Adana Milletvekili M.Metanet Çulhaoğlu, “Yaşanan olumsuzluklar ülke ekonomisine büyük zarar verecektir. Narenciye üreticilerimiz aşırı sıcak ve poyraz nedeni ile zor durumda. Tarım ve Orman Bakanı’nı göreve davet ediyorum” dedi.
İYİ Parti Milletvekili M. Metanet Çulhaoğlu aşırı sıcak ve poyraz nedeni ile zor durumda olan Adanalı çiftçilerimizin sorunları giderilsin.
Çulhaoğlu yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemiz Coronavirüs COVİT-19 salgın belası ile uğraşırken, üreticilerimizin içinde bulunduğu zor üretim şartlarına bir deMayıs ayının ortasından Ramazan Bayramına kadar geçen bir haftalık süreçte Çukurova bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının narenciye ekili bahçelerde büyük ürün kaybına neden olmuştur. Çukurova Bölgesi ve Adana ilimizdeki narenciye çeşitlerinden erkenci limon, mandalina, portakal, karpuz ve bazı orta erkenci mandalina çeşitlerinde büyük oranda meyve dökümü yaşandığını belitten Çulhaoğlu, Yaptığım ilk gözlemlere göre yüzde 80’lere varan meyve döküm zararı yaşanmıştır. Bu durum narenciye üreticilerimizin henüz sezonun başındayken morallerinin de bozulmasına sebep olmuştur.Adana’da ekim alanları her yıl artan narenciyenin bazı çiftçiler için tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Çulhaoğlu, yaşanan bu olumsuzluk çiftçimiz kadar bölge ve ülke ekonomisine de büyükzarar verecektir. Ülkemizin yaş sebze ve meyve ihracatında önemli bir yeri olan narenciyedeki bu zarar ülkemizin ihracatını da olumsuz etkileyecek, döviz girdisinde de büyük azalma yaşatacaktır.
Sıcak ve poyraz Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından afet sayılmamaktadır. Narenciye ekim alanlarının büyük bir bölümünün Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığıyla sigortalı olmasına rağmen, aşırı sıcak ve poyraz zararının kapsam dışı olması çiftçilerimizi daha da zorda bırakmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının biran önce sıcak ve poyraz riskini de poliçeye eklemesi gerekmekte ve narenciye üreticilerimizin zararı karşılanmalıdır. Bu durumdan üreticilerimizin en az zararla çıkabilmesi için Tarım ve Orman Bakanını göreve davet ediyorum. Biran önce zarar tespit çalışmaları yapılıp bitirilmeli ve çiftçimiz mağdur edilmemelidir. Bu konu hakkında Tarım BakanınaTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı aracılığı ile iki sorudan oluşan yazılı soru önergesi verdim. Sorduğum sorularda;
Narenciye ekim alanlarının büyük bir bölümünün (TARSİM) Tarım Sigortaları havuzu aracılığıyla sigortalı olmasına rağmen aşırı sıcak ve poyraz riskinin kapsam dışı olması çiftçilerimizi çok büyük zarara uğratmıştır. Çiftçilerimizin uğradığı bu zararın önlenmesi amacıyla TARSİM Genel Müdürlüğünce sıcak ve poyraz riskinin poliçeye dahil edilmesinin sağlanması için İVEDİ olarak bir talimat vermeyi düşünüyor musunuz?
Çukurova Bölgesi ve Adanalı çiftçilerimizin aşırı sıcak ve poyraz sebebiyle uğradıkları zararlardan dolayı, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları işletme kredilerinin faizsiz 1 (bir) yıl ertelenmesi hususunda İVEDİ bir karar alarak uygulamaya geçirmeyi düşünüyor musunuz? dedim.
Üreticilerimizi rahatlatacakbu kararların alınması için konunun takipçisi olacağımın Adana kamuoyu tarafından bilinmesini isterim. “