Çulhaoğlu: Ülke yönetimi ciddiyet ister

ADANA (BÖLGE)-İyi Parti Adana Milletvekili Dt. Mehmet Metanet Çulhaoğlu, vatandaşlarımızın alım gücünün azalması sonucu Ak Parti yönetiminin ekonomideki ilk üç aylık gelir gösterge beklentilerinin beklenenden çok az olmasının halkımıza zam olarak yansıtılacağını belirtti.

Çulhaoğlu açıklamasında, “2019 yılının Bütçedeki ilk 3 aylık göstergeleri açık seçik ortaya koymuşturki; Her ne kadar Cumhurbaşkanı ve damat bey ekonomimiz iyi durumda desede, ekonomideki DURGUNLUK nedeniyle bu yılki Cumhurbaşkanlığının açıkladığı bütçe hedeflerinin gerçekleşmesinde vatandaşın alım gücünün oldukça zayıflaması ile ÖTV ve KDV oranlarında ciddi sapmalar olmuştur.

Resmi verilere göre, ÖTV’de yıllık hedefin 10.2 milyar TL, KDV’de ise 4.4 milyar TL gerisinde kalındı. Yani sadece ilk üç ayda 14.6 Katrilyon lira beklenenden az olmuştur.Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı 2019 yılı 3 aylık bütçe sonuçları ekonomide yaşanan krizin vatandaşa ciddi ölçüde kemer sıktırdığını ortaya koymuştur. Yılın ilk 3 ayında Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirleri artacağı yerde geçen yılın bile gerisine düştü.

Sadece 3 aylık dönemde ÖTV’de 10.2 milyar, KDV’de 4.4 milyar TL’lik kayıp var. Veriler, vatandaşın alışverişten kıstığını, yeni otomobil almadığını, otomobili olanın da yapılan zamlardan dolayı parktan çıkarmadığına işaret etmektedir. Ekonomideki durgunluk aşılmazsa Ak Parti iktidarıya daha fazla bütçe açığını göze alacak,yada hepimizin belini büken vergileri artırmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağı gün gibi aşikardır. Birincisini göze alamayacağına göre her zaman yaptıkları gibi vergi silahını kullanarak, beceriksiz ekonomik politikalarının faturasını büyük zamlarla vatandaşlarımıza yansıtacaklardır.

Ekonomi yönetimi, 2019’da ÖTV’den devletin kasasına yıllık 162.6 milyar lira para gireceği tahminini yaptı ve hedef olarak da bütçeye yazdı.Bu hedefe göre, birebir olmasa da yılın ilk 3 ayında ÖTV’den bütçeye 40 milyar 642 milyon lira civarında para girmesi gerekiyordu. Ancak 3 aylık ÖTV geliri 30 milyar 413 milyon lirada kaldı. Bu da 3 aylık gerçekleşmenin, hedeflenen gelirin 10 milyar 229 milyon lira gerisine düştüğünü gösteriyor. Üstelik bu yılın ilk 3 ayında elde edilen ÖTV geliri, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 31.8 milyar liralık gelirin de 1 milyar 418 milyon lira gerisinde kaldı. 3 aylık gerçekleşme verileri üzerinden 12 ayın tamamını birebir hesaplamak her zaman doğru sonucu vermiyor. Zaman zaman yıllık gerçekleşme bu hesabın altında veya üstünde olabiliyor. Ancak gelirin geçen yıldan bile aşağıda kalması yıllık hedefte çok ciddi sapmaların yaşanabileceğine işaret ediyor.

ÖTV’nin alt kalemleri içinde en büyük hedef sapması sıfır taşıtlara uygulanan vergide yaşandı. Ekonomi yönetimi, sıfır taşıtların satışından bu yılın tamamında 23.9 milyar lira ÖTV geliri elde edeceğini hesaplamasına karşın ilk 3 ayda kasaya sadece 1 milyar 997 milyon lira girdi. Oysa yıllık hedefe uyumlu olarak 3 ayda yaklaşık 5 milyar 981 milyon lira civarında bir gelir elde edilmesi gerekiyordu. Geçen yılın ilk 3 ayında elde edilen 4.6 milyar liraya bile ulaşılamayınca şimdiden 4 milyar liraya yakın sapma oluştu. Hedefe uyumlu 3 aylık performans petrol ve doğalgaz ÖTV’sinde 3.6 milyar, dayanıklı tüketim mallarında 1.3 milyar, alkollü içeceklerde 1 milyar, tütünde 233 milyon ve kolalı içeceklerde 100 milyon lira civarında sapmayı işaret ediyor.  KDV gelirinde de yılın ilk 3 ayında 70.6 milyar liralık yıllık hedefin sadece 13.2 milyar lirasına ulaşılabildi. Oysa 17.6 milyar lira kaynak girişi bekleniyordu.Tüm bu göstergeler ve açıklamalarım ışığında hepimizin gördüğü bir gerçekle karşı karşıyayız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor