Çulhaoğlu’dan vergi cezaları artırımına tepki

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili Dt.Mehmet Metanet Çulhaoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada, “Vatandaşlarımızın; vergi cezalarının artırılmasına değil, geçim sıkıntısını ve ekonomik güçlüklerini çözüme kavuşturacak yasal düznelemelere ihtiyacı var” dedi.

Çulhaoğlu, “24 Ekim 2019 Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan ve Başkanlık tarafından esas komisyon olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna, tali olarak da Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna havale edilmiştir ama bahse konu bu tali komisyonlarda hiçbir görüşme yapılmamıştır.

7’nci maddeyle yeni bir vergi suçu cezası belirlenmiş olup bu maddeyle Hazine ve Maliye Bakanlığına vergi suçunun oluşması hâlinde mevcut vergi sistemine ilave olarak dijital hizmeti engelleme yetkisi verilmek isteniyor. Her ne kadar bu dijital hizmetler vergisinin dönüşen ve değişen piyasa koşulları gereği olduğunu düşünsek de yüzde 7,5 olarak konulan verginin yüksek olduğunu da belirtmek istiyorum.

Vergi ve ceza olunca hemen Genel Kurula getirdiğiniz kanunlar gibi, keşke vatandaşlarımızın geçim sıkıntısını, ekonomik güçlüklerini azaltacak düzenlemeleri de öncelikle buraya getirebilseniz ama maalesef getiremiyorsunuz.

2020 yılında toplayacağınız vergi tutarı 213 milyar liraya çıkacak. Tabii bu rakamlara, sattığınız gayrimenkuller ile fabrikalar ve özelleştirme gelirleri dâhil değildir. Bu zaman zarfında, üretime ve istihdama dayalı, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısına derman olacak hiçbir şey yapmadınız; işsizlerin sayısını artırdınız, vatandaşlarımızın alın terinden aldığınız ağır vergileri maalesef yerinde kullanmadınız. Gelin, çarşı pazardaki, mutfaktaki yangını görün; geçim sıkıntısı çeken cefakâr halkımızın bir nebze nefes alması için uğraşın. Ne zaman bakanlarınız “Yıl sonuna kadar başka zam yok.” dedilerse mutlaka peşinden zamlar yağmur gibi geldi. Elektriğe, doğal gaza, benzine, köprü geçiş ücretlerine, Devlet Demiryollarına, hatta posta puluna yüzde 15-yüzde 20 arasında zamlar yaptınız. Son bir yılda elektrik ve doğal gaza beşer kez zam yapıldı. Sadece bunlara yapılan zamlar yüzde 50’yi geçti, el insaf arkadaşlar!

Devletimizi yönetenlere, israf ekonomisinden vazgeçilmesini, üreticilerimizin girdi maliyet fiyatlarının düşürülmesini ve çalışanlarımızın alın terinin verilmesinin gerekliliğini her defasında, her söz aldığımızda söylüyoruz. Ülke yönetirken bütçe gelir gider kalemlerinin her kuruşunun iyi hesaplanmamasından, milletimizin üstünden zam kamburunun kaldırılmamasının, her defasında bütçenin delinip vatandaşlarımıza zam olarak yüklenmesinin yanlışlığından, İşsizlik Fonu’nda biriken paraların hak edenlere ödenmemesinden bahsediyoruz; bunlara da maalesef kulak tıkıyorsunuz.

İktidara geldiğinizde lojman ve makam arabalarını kaldıracağınızı söylemiştiniz, şimdi dünyada en çok makam arabası olan devlet konumundayız. Yanlış dış politikalar sonucu içine düştüğümüz bataklık yüzünden Suriyeliler için harcanan 40 milyar dolarla EYT’lilerin ve 3600 ek gösterge bekleyenlerin problemleri çözüleceği gibi, asgari ücrete de en az yüzde 30 zam yapılarak mutfaktaki yangın da bir nebze olsun söndürebilirdi. Milletinden kopuk siyaset yapmaya çalışanlara millet gerekli cevabı zamanı gelince muhakkak verecektir.

Kalp ve şeker hastaları gibi birçok hastamızın bizleri arayarak ifade ettiklerini burada özellikle sizlere aktarmak istiyorum. Grip aşılarının da bir an önce vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor