Dioskorides Felsefe Okulu Adana’da başladı

ADANA (BÖLGE)-Adana Tabip Odası ve Aratos Felsefe Okulu işbirliği ile ‘Dioskorides Felsefe Okulu’ derslerine yoğun bir ilgi ile başladı.

DOÇ.DR. ALİ İHSAN ÖKTEN

Adana Tabip Odasında başlayan Dioskorides Felsefe Okulunun derslerinin sadece hekimlere yönelik olmadığını, tüm ilgi duyanlara açık olduğunu söyleyen Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, konuşmasında “Tarsus’ta yaklaşık 10 yıldır devam eden şu an Türkiye’nin bir çok yerinde felsefe okulları açan Aratos Felsefe Okulu ve Adana Tabip Odası işbirliği ile Dioskorides Felsefe Okulu derslerine başladık. Okulun program yürütücülüğünü ben ve Aratos Felsefe Okullarının kurucusu yazar Uğur  Pişmanlık ile birlikte yapacağız. İl dersimiz Doç. Dr. Serdar Girginer tarafından ‘Tatarlı Höyük Kazıları’ konusu anlatılacak. 21 Aralık 2019 Cumartesi günü Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Konfordan Çevre Suçuna ‘Plastiğin Bir Kirletici OIarak Öyküsü’”, 25 Ocak 2020 Cumartesi günü Prof. Dr. Hatice Sofu tarafından “Dil Felsefesi”, 8 Şubat 2020 Cumartesi günü “Toplumsal Fay Hatlarının Anatomisi”, 14 Mart 2020 Cumartesi günü Doç. Dr. Ali İhsan Ökten tarafından “Tıp ve Felsefe”, 11 Nisan 2020 Cumartesi günü ise Prof. Dr. Suat Karaaslan tarafından “Tarihsel Belleğin Günümüze Taşınması ‘Yere Özgü Heykeller’” konuları anlatılacaktır.”

Doç. Dr. Ökten, Felsefe okuluna Dioskorides ismini verme gerekçesi olarak Anavarza’da doğmuş  Dioskorides’in  sadece Adana Tıp Tarihinin değil, Dünya Tıp Tarihi açısından da çok önemli bir isim olduğu, dünyanın bilinen en eski tıp ve eczacılık kitabı olan ‘De Materia Medica’ yani ‘Tıbbi Materyaller’i yazmış olması nedeniyle Hipokrat, Galen ve İbn-i Sina ile birlikte dünya tıp tarihinde yer almış en önemli hekimlerden birisi olması nedeniyle verildiğini belirten Doç. Dr. Ökten, “Dioskorides’in yazdığı ‘De Materia Medica’ isimli kitabı daha sonradan bir çok dile çevrilerek dünyadaki bir çok tıp okulunda okutulmuştur” dedi.

UĞUR PİŞMANLIK

Aratos Felsefe Okullarının kurucusu Uğur Pişmanlık, Tarsus’ta başlattıkları Felsefe Okullarını şuan Türkiye’nin 15 farklı yerinde başlattıklarını belirterek amaçlarının felsefenin doğduğu topraklarda yeniden felsefeyi gündeme getirerek, sorgulayıcı bir toplum yaratmak istediklerini söyledi.

DOÇ. DR. SERDAR GİRGİNER

İlk dersi veren  Doç Dr. Serdar Girginer, Tatarlı Höyük Kazılarını anlattı. Tatarlı höyüğünün dönemlerini çıkan eserlerle birlikte anlatan Girginer, Tatarlı höyük kazıları bittiğinde Göbeklitepe’den daha eski buluntularla karşılaşabileceklerini  belirtti. Girginer kazıyı daha hızlı bitirebileceklerini ancak bu konuda maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtti. Girginer Dioskorides Felsefe Okuluna katılımın çok iyi olduğunu belirterek bundan duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor