DİSİPLİNLİ ÇALIŞMASI MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLÜĞÜNE TAŞIDI : SAMİ AKGÖZ

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Sami Akgöz, 24 Nisan 1960 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Kazım Karabekir, ortaokulu İstiklal. Daha sonra da Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni tamamladı.

Yüzmeyi Yeşilova sulama kanallarında öğrendi. Daha sonra, boğulmalar yoğun yaşandığı için ailesi tarafından kart çıkartılarak Atatürk Yüzme Havuzu’nda milli ve rekortmen sporcular Yılmaz Boztay le Ünsal Fikirci’ye teslim edildi.

İlk lisanslı kulübü Adanaspor olan Sami Akgöz, daha sonra Ünsal Fikirci’nin antrenörlüğünü yaptığı Çukobirlikspor’a geçti. Burada serbest ve sırt branşlarında Adana genelinde önemli dereceler elde etti. Aynı zamanda yıldız, genç ve büyüklerde milli sutopu kalecisi Ergüven Merkezli’nin desteğiyle sutopu da oynamaya başlayarak kendini sürekli geliştirdi.

Yüzmenin yanı sıra Erkek Lisesi takımında basketbol oynayan Sami Akgöz, daha sonra ki yıllarda yüzme, sutopu hakemliğinin yanı sıra futbol ve voleybol hakemlikleri yaptı. Futbolda klasman hakemliğine kadar yükseldi. Yüzme ve sutopunda Çınarlıspor, Çukurova Üniversitesi, BİLFEN spor’da ve son olarak da Çukobirlikspor’da uzun süre antrenörlük yaptı. Ve Milli takımlara sporcu kazandırdı.

2017 yılında 3 yıl Hakan Şahbaz ile birlikte Bayan Milli Sutopu takımının antrenörlüğünü yaptı. Şimdilerde Adana Büyükşehir Belediyespor yüzme ve sutopu takımlarını çalıştıran Sami Akgöz, sorularımızı şöyle yanıtladı.

Kendinizden söz eder misiniz? Eğitiminiz nedir ? Hangi okullarda eğitim gördünüz? Yüzmeyi nerede kimden öğrendiniz ?

1960 Adana doğumluyum. İlkokulu Kazım Karabekir, ortaokulu İstiklal, Erkek Lisesi’nin ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldum.  Yüzmeye önceleri arkadaşlarımla gittiğim Yeşilova sulama kanallarında öğrendim. Daha sonra, bölgemizde boğulmalar çok yaşandığı için 7 yaşında ailem bana çok merak ettiğim Atatürk Yüzme Havuzu için kart çıkartarak beni milli ve rekortmen yüzücüler Yılmaz Boztay ile Ünsal Fikirci’ye teslim ettiler.

Her hafta sonları serbest ve sırtüstü branşlarında yapılan hediyeli yarışlara katılarak sürekli kendimi geliştirdim. Ünsal Fikirci’nin desteğiyle ilk lisanslı kulübüm Adanaspor oldu. Defalarca il birinciliğinde önemli dereceler elde ettim. Daha sonra 1977 yılında yine Ünsal Fikirci ile Ergüven Merkezli’nin çalıştırdığı Çukobirlikspor’a geçtim. Orada yıldız, genç ve büyüklerde uzun yıllar sutopu oynadım ve birçok şampiyonluk yaşadım.  Hatta erken yaşlarda vefat eden benden çok büyük olan antrenörüm Ergüven Merkezli ağabeyle aynı takımda oynama fırsatı yakaladım. Bunu asla unutamıyorum.

Yüzmenin yanı sıra başka spor dallarıyla ilgilendiniz mi? Ayrıca hangi kulüplerde antrenörlük yaptınız ? Kimleri milli takımlara kazandırdınız ? Şampiyonluk yaşadınız mı?

Erkek Lisesi’nde öğrencilik yıllarımla Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Şahbaz ve Kemal Barım’ın teşvikiyle basketbol ve hentbol oynadım. Yüzme ve sutopunda Çınarlıspor, Çukurova Üniversitesi, BİLFEN Okulları Spor Kulübü ve kurucusu olduğum Adanusspor’da uzun yıllar antenörlük yaptım. Daha sonrada Çukobirlikspor’da antrenörlüğü sürdürdüm. Bu sıralarda yüzmede Seçil Dinçgez ile Sibel Bencan, sutopunda ise kaleci Ezgi Karalı, Elif Aytekin ve Aybüke Cesur’u milli takımlara kazandırdım.

Sutopunda yıldız, genç ve büyüklerde defalarca şampiyonluklar yaşadım. Çukobirlikspor bizleri kadrolu gösterdi. Oradan emekli oldum. Bizlere destek veren başta Hasan Baysaler ve diğer yöneticilere teşekkür ederim.

Tüm antrenörlerin rüyası olan bayan milli sutopu takımında da görev yaptınız? Bunlardan söz eder misiniz? Ayrıca, milli takımda ne gibi başarılar yakaladınız?

2017 yılında Sutopu Federasyonu Başkanı Vedat Akgün ile Asbaşkan Adanalı kardeşim Zafer Çakırgil’in yardım ve desteklerinle çok arzu ettiğim Bayan Milli Takım Antrenörlüğüne getirildim. Hakan Şahbaz ile birlikte görev yaptık. Önce İstanbul’da yapılan Bayanlar Sutopu Avrupa elemelerinde final maçında Solavakya’yı 11-10 yenerek İspanya’da yapılan Avrupa şampiyonasına gitmeye hak kazandık. İspanya’da çok güçlü ülkeler vardı. Hayli deneyim kazandık. Almanya’da uluslararası müsabakada Almanya’nın yanı sıra, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya takımlarıyla karşılaştık. Romanya ve Slovenya’yı yenerek turnuvada 3. Olduk. Bu bizim için önemli başarıydı.  2018 yılında İspanya’nın Tarragona Kenti’nde gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları’na da katıldık.

Voleybol ve Futbol hakemliğinde hayli başarılı oldunuz. Klasmanda profesyonel ligde önemli maçlar yönettiniz. Unutamadığınız anınız var mı?

Voleybolda uluslararası hakem rahmetli Nevzat Karazincir’in açtığı kursta hakemliği kazandım. Uzun yıllar voleybol hakemliği yaptım. Ancak, heyecan duyduğum futbol hakemliğine daha çok heves ettim. 1980 yılında Mustafa Barım’ın açtığı hakem kursunu çok iyi dereceyle tamamlayarak futbol hakemi oldum. Klasman hakemi olmak çok zordu. Onu da başararak profesyonel liglerde maç yönetmeye başladım. İlyas Ayan, Mahmut Çetiner, Reha Aktaş, Altan Öncül, Mustafa Gündüz, Mehmet Çiftçi, Ayhan Yücebilgiç, Hamza Timuçin, Vedat Yılmaz gibi önemli hakemlerle birlikte maçlar yönettim.  O kadar çok unutamayacağım anı var ki inanın kitap olur. Daha sonra ki yıllarda vefat eden Mehmet Çiftçi çok düzgün ve iyi bir hakemdi. 1988 sezonuydu Kahramanmaraş’ta Pazarcık ile Muş arasında kümede kalma ve düşme maçı vardı. Mehmet Çiftçi orta, ben yardımcı hakemdim. Muşlu yöneticiler bir çanta dolusu parayla hakem odasına girerek bizlere rüşvet teklif ettiler. Çok bozulduk. Mehmet Çiftçi, hem gözlemci ve temsilcilere, hem de güvenlik görevlilerine haber verdi. Gerginlik yaşandı. Muşlu yöneticiler hakem odasını terk ettiler. Sonra öğrendik. Paraları, Pazarcıklısporlu futbolculara dağıtmışlar. 

Adana Büyükşehir Belediyespor yüzme ve sutopuna büyük yatırım yaparak sizi de antrenör olarak göreve getirdiler. Bize çalışmalarınızı anlatır mısınız ?

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar olmak üzere, kulüp Başkanı Kadir Özdemir yüzme ve sutopu branşını çok ciddiye alıyorlar ve yatırım yapıyorlar. Hem boğulmaları önlem için yüzme öğretiyoruz. Hem de yüzme ve sutopu liglerinde mücadele ediyoruz. Aynı zamanda eski futbol hakemi ve il hakem kurulu başkanı olan Kadir Özdemir bizlere çok güveniyor. Pandemi nedeniyle çok hassas davranıyoruz. Pınar ve Kazım Başer havuzlarında 350 küçük yaş grubu öğrenciye çanta, bone ve havlu dağıttık ve yüzme öğrettik. Burada başarı gösteren sporculara da lisans çıkartarak yarışmalara katılmalarını sağlıyoruz. Başka anlamda tüm kulüplere sporcu yetiştiriyoruz. Bütün hedefimiz Zeydan Karalar başkana kentin ihtiyacı olan kapalı yüzme havuzu kazandırmasını sağlamaktır.

MİLLİ YÜZÜCÜ ZAFER ÇAKIRGİL: “SAMİ SAĞLAM BİR DOST VE MÜKEMMEL ANTRENÖR”

Çınarlıspor Kulübü Kurucusu, Sutopu Federasyonu Asbaşkanı milli yüzücü ve sutopucu Zafer Çakırgil, Sami Akgöz ile çok eski yıllara dayanan dostlukları bulunduğunu belirterek, “Sami kardeşim, sağlam dost ve mükemmel insan” dedi.

Çınarlıspor Kulübü’nde Sami Akgöz’ün yüzme ve sutopunda büyük emekleri bulunduğunu,  Çukurova Üniversitesi, BİLFEN ve Çukobirlikspor’da antrenörlüğü döneminde onlarca sporcuyu milli takıma kazandırdığını ifade eden Çakırgil, şöyle devam etti:

“Sam’yi çok sever ve beğenirim. Kendisi eski yüzücü ve sutopucu olmasının yanı sıra iyi bir voleybol ve futbol hakemi olarak da Adana ve Türk sporuna önemli katkıları oldu. Ona olan güvenim nedeniyle Sutopu Federasyonu’nda yetkili birisi olarak bayanlar milli takımının antrenörü olmasını sağladım. Hakan Şahbaz ile iyi bir ikili oldular. Sami kendini sürekli geliştirdi. Ciddi, kurallı ve disiplinli çalıştı. Verilen görevi en iyi şekilde yerine getirdi. Sporcularla ilişki ve diyaloğu çok iyiydi. Hayli de başarılı oldu. Federasyon başkanımız Vedat Akgün’ün bana büyük güveni var. Ekip çalışmasına çok önem veriyor. Sami gibi genç antrenörleri de her zaman değerlendiriyor. Sami hocanın bir iyi tarafı da yüzme ve sutopu ailesini yakın tanıyor. Herkesle uyum içinde. Yolu açık olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor