DİYANET AKADEMİSİ

AKP’nin, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde DİYANET AKADEMİSİ kurulması için verdiği kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, bu kanun 24 Mart 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre; Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bazı faaliyetler, bundan sonra Diyanet Akademisi bünyesinde yapılacak.

(Ilımlı İslam Cumuhriyetinin kurumları oluşturuluyor.) Diyanet Akademisi, doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olacak. Akademi, Yüksek ihtisas dini istisas ve eğitim merkezlerinden oluşacak!..

AKADEMİ, Dinayet İşleri Başkanlığı’nın din hizmetleri sınıfına ait unvanlarla ihdas edilen pozisyonlarına atanacak aday, din görevlilerinin mesleki eğitimi ile hizmet içi eğitim faaliyetlerini ve yurtdışından gelen mahallin din görevlilerine yönelik eğitim faaliyetlerini yürütecek.

Dinayet İşleri Başkanlığı’nın görev alanıyla ilgili araştırma, yayın, panel, konferan, seminer, sempozyum ve benzeri dini, ilmi, sosyal, kültürel etkinlikler, kurs ve sertfika programları düzenlenecek.

AKADEMİ, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kurumu, Üniversiteler, Lisans düzeyinde dini eğitim veren yüksek öğrenim kurumları ve müftülükler ile görevinin gerektirdiği diğer ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği ve ortak çalışma yapabilecek; mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilecek, araştırmalarda bulunabilecek, eğitim programları uygulayabilecek, araştırmalarda bulunabilecek, danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilecek.

AKADEMİ’de ders vermek, araştırma ve uygulama faaliyetlerinde görev almak için dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olup, dini yüksek ihtisas merkezinde eğitimini tamamlamış veya ilahiyat alanında doktor ayapmış olanlar arasından dini musiki, kıraat gibi özel yetenek gerektiren konularda ise dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olanlar arasından yapılacak sınavda başarılı olanlar, eğitim görevlisi kadrolarına atanabilecek.

Diyanet Akademi Kanunu 278 kabul, 10 çekimser ve sıfır red oyla TBMM’de kabul edildi. 22 CHP, 14 İYİ Parti vekili olumlu oy kullanmasa DİYANET AKADEMİSİ yasallaşmayacaktı.

TBMM’de DİYANET AKADEMİSİ’nin kurulmasını amaçlayan ve detaylarını düzenleyen Dinayet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu’nad ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un oybirliği ile kabul edilmesi ÖĞRENİM BİRLİĞİ KANUNU’na açıkça aykırıdır.

24 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir kanun değişikliği ile MEB’lığı ile hiçbir bağı olmayan ve bağımsız bir yapı kurulmuş oldu.

DİYANET AKADEMİSİ’nin kuruluşu Öğrenim Birliği Kanunu’na açıkça aykırıdır. Diyanet Akademisi Kanunu ile MEB’lığı ile bağı olmayan kendine munhasır bir eğitim kurumu ihdas edilmiş oldu.

Açıkçası 430 Sayılı Tevhid-i Tedrisat (Öğrenim Birliği) Kanunu 1924 yılında çıkarılmıştı. Bu kanunun birinci maddesine göre Türkiye’deki bütün eğitim ve öğretim kurumları Maarif Vekaletine (Şimdiki Milli Eğitim Bakanlığı’na) bağlı.

Aynı kanunun ikinci maddesi ile de Şeriye ve Evkaf Vekaleti (Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı) kapatılmış, kanununun üçüncü maddesi ile; bu kurumun da bütçesinde olan okul ve medreselere ait birikimler MEB’na devredilmişti.

Kanunun dördüncü maddesinde ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca, yüksek din uzamnları yetiştirmek için, üniversitede bir İlahiyat Fakültesi açılacak ve imamet ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için de ayrı okullar açılacağı düzenlenmişti!…

DİYANET AKADEMİSİ (Medrese), bu kurum kendi müfradatını kendisi belirleyecek. Öyle ki kanunun 7/A maddesinin üçüncü fırkası Dinayet Akademisi, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim Kurumu, Üniversiteler, Lisans düzeyinde din eğitimi veren yüksek öğrenim kurumları ve müftülükler ile görevlinin gerektirdiği diğer ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve kurullarla işbirliği ve ortak çalışma yapabilir, mesleki ve bilimsel ilişkiler kurabilir, araştırmalarda bulunabilir, eğitim programları uygulayabilir, danışma kurulları ve komisyonlar oluşturabilir diyor.

Yani Diyanet Akademisi MEB ve YÖK ile ortak çalışmalar yapabilecek, mesleki ilişkiler kurabliecek ve eğitim programları uygulayabilecek.

Bu ne demek?

Diyanet Akademisi YÖK’ün ilahiyat öğrencileri için belirlediği programlara doğrudan müdahale edebilecek, ya da MEB şurasının üzerinde bir kurum gibi kanunda yetkim var deyip Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfradatını şu şekilde yapın diyebilecektir.

Bu kanuna göre, Akademide eğitim gören personelin askerliğinin adaylıkla ilişkileri kesilinceye kadar ertelenebilecektir.

Mevcut durumda ise üniversitede okuyan bir öğrencinin askerlik tecili belirli yaş sınırına tabidir. Ancak Diyanet Akademisi’ndekiler için yaş sınırı yok…

Diyanet Akademisi Yasası, 600 kişilik TBMM’de bir tane bile RET OYU VEREN çıkmamasına üzülmemek elde değil. Üstelik CHP ve HADEP kuzuların sessizliğine bürünerek sessizce kabullenmişlerdir.

Ayrıca CHP’den 22 milletvekili olumlu oy kullanarak amblemimizdeki Laiklik Okunu Kırmışlardır.

430 sayılı 1924 tarihli Tevhid-i Tedbirisat (Öğrenim Birliği) yasısını AKP ile birlikte delinmesine katkı vermişlerdir.

Neoliberalizmin işgal ettiği CHP’nin geldiği durum Mustafa Kemal Atatürk’ün kemiklerini sızlatmıyor mu?

Arkadaşımın biri bana Sarı Sendikacılığı konuşurken Sarı Muhalefet dememe kahkahalarla gülmüştü!..

Ben de ağlanacak halimize gülmeyelim demiştim…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor