Doğalgaz bağlatmak için en ekonomik süreçteyiz

HABER: YENER EKİNCİ

Hayat pahalılığı günden güne artıyor. Bu nedenle ihtiyaçlarımızı karşılarken daha akılcı ve pratik yollar izlemek zorunlu hale gelmiş durumda. Mesela yaz aylarını fırsata çevirip, doğalgaz tesisatını kışa göre oldukça makul bir fiyattan yaptırabiliriz. Kısacası, ekim ve kasım aylarında yüksek rakamlarla karşılamak istemiyorsanız, şu an kışa hazırlanmanın tam zamanı. Adana’da doğalgazın mazisi pek eskilere dayanmıyor. Bu nedenle işinin ehli olan Arel Mühendislik’e giderek, Makine Mühendisi Mehmet Ozan Çelik’ten, doğalgaz kurulumu hakkında bilgi aldık. Sorularımıza samimiyetle cevap veren Çelik, ricamızı da geri çevirmeyerek, gazetemiz aracılığıyla kendisini arayan okurlarımıza doğalgaz tesisatında yüzde 10, klima satışında yüzde 5 gibi ciddi bir indirim yapabileceğini ifade etti.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 1985 yılında dünyaya geldim. Küçük yaşlardan beri Adana’da yaşıyorum. Danışment Gazi Anadolu Lisesi’ni tamamladıktan sonra Erciyes Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. İstanbul’da vatani görevimi ifa ederken tezkere almama kısa bir süre kala kurumsal bir firmaya iş başvurusunda bulundum. 3 ay boyunca İstanbul’da çalışıp tecrübe kazandıktan sonra, firmanın Adana’ya şube açması üzerine memlekete dönüş yaptım. Adana şubesinde 6 ay devam eden çalışma hayatım, birkaç firmayla daha devam etti ve ardından kendi işyerimi açtım. Arel Mühendislik 2016 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Arel Mühendislik çatısı altında hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Arel Mühendislik olarak, yıllardır dinamik mühendislerimiz ve teknik ekibimizle mekanik tesisat alanında faaliyetlerde bulunmaktayız. İçinde bulunduğumuz sektörü yakından takip ederek, tüm yenilikleri tecrübe ve ilkelerimizle birleştirmekte, üretken ve kaliteli hizmet anlayışımızla sektörün güvenilir ve saygın firmaları arasında yer almaktayız. Perakende satış olarak hizmet verdiğimiz klima ve doğalgaz alanlarında da yenilikçi çözümler sunmak ve yüksek enerji verimliliği sağlamak amacıyla güçlü markalar ile çözüm ortaklığı yapmaktayız. Arel Mühendislik ailesi olarak müşteri memnuniyeti, kaliteli hizmet anlayışı, ekonomik çözümler ve enerji kaynaklarının verimli şekilde kullanılması misyonuyla değerli müşterilerimize hizmet vermeyi sürdürmekteyiz. Firmamız bireysel ısıtma sistemlerinde Türkiye pazarında söz sahibi olmayı , kendini bir marka haline getirmeyi ve bir çok ilde şubeleriyle müşterilerine doğalgazlı ısıtma sistemleri konusundaki bilgi , beceri ve kaliteli hizmetini ulaştırmayı hedeflemektedir.

Mekanik Tesisat Proje ve Danışmanlık Hizmetleri

Proje Tasarımı, Mühendislik Hesapları Uygulama Projeleri

Isıtma – Soğutma – Havalandırma ve İklimlendirme Projeleri

Kalorifer Tesisatı – Doğalgaz Tesisatı

Soğutma Tesisatı

Hava Soğutmalı Isı Pompası

VRV Merkezi Klima Sistemleri

Multi Klima Sistemleri

Bireysel Klima Sistemleri

Merkezi Havalandırma, Sıcak Su ve İklimlendirme

Isı Kaybı ve Kazancı Hesapları

Adana ve çevre illerde doğalgaz bilinci henüz yaygın değil. Sizce neden doğalgaz kullanmalıyız?

Gerekçelerini şöyle sıralayabiliriz;

• Diğer yakıtlardan daha ucuzdur.
• Yandığı zaman atık bırakmaz, zehirsiz,külsüz, dumansızdır.
• Çevreye zarar vermez, havayı kirletmez.
• Diğer yakıtlardan daha ucuzdur.
• Tüketimi sayaçlardan okunur ve kontrol edilebilir.
• Önce kullanılır, bedeli sonradan ödenir.
• Depolama ve taşıma maliyeti yoktur.
• Depolama alanları başka kullanımlara ayrılabilir.
• Zahmetsiz konforlu bir yaşam sağlar.
• Temiz bir yakıttır, işletme ve bakım maliyetleri düşüktür.
• Doğal gaz havadan hafiftir, serbest halde iken yükselir ve birikmez.
• Temiz havadan dolayı solunum yolları hastalıklarının artışı azalır.
• Teknolojinin yeniliği nedeniyle, yeni kontrol ve emniyet sistemlerini mümkün kılar.
• Dağıtım şirketi danışmanızdır. Sizin adınıza, tüm sisteminiz kontrol edilir ve kontrol altında tutulur.

Yaşadığı binada hiç doğalgaz kullanan olmayan ve Aksa Gaz Servis Kutusu bulunmayan bir apartman sakini, doğalgaza geçmek için ne yapmalı?

Binanızda doğalgaz yoksa öncelikle ‘doğalgaza geçmek istiyoruz’ diye oy çokluğuyla karar alınması gerekiyor. (8 daireden fazla olan binalarda noter tasdikli karar defteri ile) Daha sonra Aksa Gaz’a müracaat edilip abonelik yapılması gerekiyor. Abonelik işlemlerinden sonra Aksa Gaz servis kutusunu binaya getirme işlemini yapar, abonelik işlemlerinden sonra Arel Mühendislik olarak ücretsiz keşif yaparak, ana kolon doğalgaz tesisatını tasarlar ve fiyatlandırırız. Ana kolon tesisatı binaya aittir, bütün daire sakinleri tarafından yaptırılır. Ana kolon tesisatından sonra isteyen bina sakini, daire içi doğalgaz tesisatını yaptırabilir.

Dairenin kapısına kadar doğalgaz tesisatı gelmişse, doğalgaza geçmek için ne yapılmalı?

Bu durumda yapılması gereken firmamızdan ücretsiz keşif için talepte bulunmak. 0 (322) 234 05 06 veya 0505 314 70 43 no’lu telefonlardan ulaşabilirler. Bir aboneliği bulunan bütün apartmanlara doğalgaz verilmektedir.

Doğalgaz tesisatını firmanıza yaptırdığımızda gazımız ne kadar sürede açılır?

Aboneliğiniz varsa Doğalgaz tesisatında süreç şu şekilde işlemektedir. Projenizin firmamız tarafından çizilip Aksa Gaz’a online olarak gönderilmesi 1 gün, projenin Aksa Gaz tarafından onaylanması yaklaşık 1-2 gün, müşterimizin kullanım sözleşmesini yapması (müşteriye bağlı), doğalgaz tesisatı imalatının firmamız tarafından yapılması 1 gün, Aksa Gaz’dan tesisat kontrol için randevu alınması yaklaşık 4-8 gün, randevu gününde tesisatın kontrolünün yapılıp gazın açılması. Toplam süre yoğunluğa bağlı olarak yaklaşık 7-12 gün arasında açılabilmektedir.

İşyerlerinde doğalgaza geçmek isteyenlerin ne yapmaları gerekiyor?

Doğalgazı üretimde (yemek pişirmek, ısıtmak, v.s.) için kullanan lokanta, cafe, kahvehane catering v.s yerler ticari işyeri olarak adlandırılır. Ticari işyerlerinde güvence bedeli tüketilen doğal gaz miktarına göre hesaplanır. Ticari yerlerde iç tesisatlar 1 ve üstü çaplarda kaynaklı birleştirme ile yapılır. Doğalgaz tesisatı yapılacak cihazların (endüstriyel ocak, fırın, benmari, döner ocağı, çay ocağı v.s. ) T.S.E. belgeli ve vizeli olması gerekiyor. Firmamız uzman mühendis ve kadrosu ile her türlü ticari tesisin doğalgaza dönüşüm hizmetini yapmaktadır.

Kalorifer tesisatı ve kombi montajında nelere dikkat edilmeli?

Isınma ve sıcak su ihtiyacınız için ideal çözüm doğalgazlı kombi radyatör sistemidir. Kısa sürede evinizi istediğiniz sıcaklığa getirir, ekonomik ve konforlu bir ısınma sağlar. Bireysel ve merkezi ısıtma sistemleri olarak tesis edilebilir. İyi bir kalorifer tesisatı için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Daire içi kalorifer tesisatında dengeli bir ısı dağılımı ve banyo ve mutfak gibi mahallerde kullanma sıcak suyunun hızlı bir şekilde elde edilebilmesi için kombinin konacağı yer çok mühimdir. Kombiden radyatörlere kalorifer tesisatı dağıtılırken sıcak suyun en az kayıpla radyatörlere ulaşması, radyatörlerin her tarafının ısınabilmesi gereklidir. Tesisat suyunun kombi ve radyatörler arasında sorunsuz bir şekilde dolaşabilmesi için seçilen güzergah çok önemlidir. Tesisatta kullanılan malzemelerin doğru olması gerekir, özellikle boru çaplarının uygun seçilmesi ve radyatör bağlantılarının doğru yapılması tesisatın rahat çalışması için önemlidir. Boruların ek yerlerindeki kaynaklar boru çapını daraltmamalıdır. Tesisatta tıkanma veya çap daralması radyatörlerin iyi ısınmasını engeller. İşi ehline yaptırmak verdiğinizin karşılığını almanızı sağlar. Yeni bir kombi aldığınızda cihazınızın montajının üretici firmanın ve gaz dağıtım şirketinin teknik şartnamelerine uygun yapılması gerekir. Bu hem sizin güvenliğiniz için hem de kombinizi doğru çalışması için önemlidir. Özellikle kış aylarında bozulan kombilerin değişiminin insanları soğukta bekletmeden yapılması mühimdir. Kombi Montajından sonra üretici firmaların garantiyi başlatmaları için gaz dağıtım şirketinin onayı gereklidir. Bu nedenle Kombi Montajını yetkili firmalara yaptırmanız gerekir. Ayrıca kombinizi taktırdıktan sonra kısa sürede servis hizmeti alabilmeniz için yaygın servis ağına sahip bir markayı seçmek gerekir. Eski kombinizi yenilerken, öncelikle bu işlem için doğalgaz şirketine bildirimde bulunulması gerekir. Bu bildirim ancak firmamız gibi “Yetki Belgesine haiz firmalar” tarafından yapılabilir. Montaj işlemi de ancak ve ancak yetkili firmaların yetkili teknisyenleri tarafından yapılmalıdır. Doğalgaz şartnamesindeki güncel değişiklikleri takip eden sertifikalı firmaların yaptığı montajlarda, sonradan hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.

Doğalgaz ile soğutma yapmak da mümkün. Doğalgazlı soğutma nedir?

Soğutma konusunda elektrik ve doğalgaz arasındaki rekabetin artışı ile birlikte, yeni doğalgaz yanmalı soğutma sistemleri, geride kalan 10 yıl içerisinde önemli teknik gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde doğalgazlı soğutma, elektrikli soğutma teknolojilerine karşı daha az maliyetli ve çevre uyumludur.

Doğalgazlı soğutmanın tercih edilmesinin sebepleri nelerdir?
Bu sorunuza şöyle bir sıralama yaparak cevap verebilirim;

Maliyet
Türkiye’de elektrik birim fiyatı, artan yakıt maliyetine paralel olarak artış göstermektedir. Bunun yanında, özelikle yaz sezonunda, pik talep esnasında soğuk hava pahalı bir üründür. Normal olarak pik dışı zamanlarda, enerji açısından verimli gazlı soğutma seçenekleri elektrik kullanımı üzerindeki pik talep baskısını düşürmeye yardımcı olabilir ve belki de maliyet yönünden ilave enerji üretim faaliyetlerine olan ihtiyacı azalır.
Dayanıklılık
Kompresörü çalıştırmak için bir elektrik motoruna ihtiyaç duyulmadığından, doğalgaz üniteleri genellikle daha uzun çalışır ve elektrikli klimaların ihtiyaç duyduğundan daha az bakım ve onarıma ihtiyaç duyar.
Esneklik
Gazlı soğutma, hem tesisi esnasında hem de uygulamada esneklik gösterir. Doğrudan doğruya elektrikli ısı pompalarına karşı rekabet eden, konut ve küçük iş yerleri için doğalgazla çalışan kombine ısıtma ve soğutma üniteleri de günümüzde üretilmektedir. Sistem elektrikli ısı pompası ile aynı prensipte çalışır, fakat kompresör bir doğalgaz yanmalı motor vasıtasıyla tahrik edilir. Bina içi hava dolaşımı, verimi ve nem kontrolünü iyileştirerek, değişken hızlarda çalışabilir. Soğuk aylarda, sistem yalnızca bina dışından gelen ısıyı çekmek için bir ısı pompası gibi çalışmaz, bunun yanında motor tarafından üretilen ısıyı yeniden yakalar ve bunu bina içine tekrar verir. Böylece verim artırılmış olur.
Çevre
Günümüzün elektrikli soğutma üniteleri, küresel ısınmaya yol açtığı bilinen kloroflorokarbonların (CFC) kullanımına ihtiyaç duyar. Bunun tersine, gazlı üniteler CFC kullanmaksızın çalıştırılacak şekilde tasarlanmıştır.

Düşük Bakım Maliyeti
Cihazlarda hareketli parçaların yer almaması sebebiyle arızalanma oranları rakiplerine göre çok daha azdır. Ayrık tiplerde ortalama ömür 5 yıl, büyük ünitelerde 10-15 yıldır. Gazlı soğutma sistemleri için 25 yıl öngörülmektedir.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor