Doğan’dan anız yakmaya çözüm
ADANA (İHA) – Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın
Doğan, Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da anız yangınlarının
çiftçilere destek sağlanması ve ödüllendirilmesiyle çözümlenebileceği
önerisinde bulundu.
Doğan, yaptığı açıklamada, mısır ve buğday hasadı sonrası tarlada kalan anızın
her yıl bilinçsiz bir şekilde yakılmasının, hem toprağa hem de çevreye geri
dönüşü olmayan ciddi zararlar verdiğini belirterek, “Toprağın yapısı ve
kalitesinin bozulmasına yol açan anız yangınları sorununun çiftçilere destek
sağlanması ve ödüllendirilmesiyle çözümlenebilir” dedi.
Çukurova’nın bereketli topraklarında bir dönemde birden fazla hasat alındığını
belirten Doğan, “Hasadın ardından bitki kalıntılarının ekonomik olacağı
düşüncesiyle yakılarak ortadan kaldırılıp tarlayı ikinci ürüne yetiştirme
çabası oldukça yanlış bir yöntem. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve
rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek
suretiyle düşer. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır.
Bu davranış, organik maddeler ve canlılar yandığı için verimli topraklarımızı
fakirleştiriyor. Çiftçiler bu yolla kar ettiğini sanıyor, ama insanların
beslenme ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sürdürülebilir tarımı adeta
baltalıyor” diye konuştu.
Çukurova’da anız yakımlarının ağırlıklı olarak küçük ölçekli ve kiralanan
tarlalardaki olduğunu belirten Doğan, üreticilere sağlanan desteklerin daha iyi
noktalara getirilmesiyle bu sorunun sona erebileceğine işaret etti.
Anız yakmanın Çukurova’nın geleceğini yakmak olduğunu belirten Doğan şöyle
devam etti:
“Toprak yapısının bozulmasının yanı sıra insan sağlığını tehdit eden ve
atmosfere salınan karbondioksit gazı ile iklim değişikliğine yol açan anız
yakılması sorunu, üreticiye sap parçalayıcı makinelerin temini konusunda
imkânlar sağlanması ile giderilebilir. Çiftçilerimize bu konuda destek
sağlanmasının yanı sıra, yakmayan üreticiler de ödüllendirilmelidir. Böylece,
zaten tohum, mazot, gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliği karşısında
ayakta durmakta zorlanan üreticiler, yanlış olan bu yöntemden uzaklaşmış olur.
Yetkililerimizin, bu öneriyi dikkate alacağını düşünüyor, her ne olursa olsun
bir kez daha üreticilerimizi anızı yakmamaları konusunda uyarıyoruz.”
Doğan, yakılan ateşle toprakta ölen mineraller yüzünden, üreticilerin, sonraki
ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç
ve gübre kullanmak zorunda kaldıklarına da değindi.
Anız yakılan tarlalardaki ürünün tadı ve kokusunun bozularak kalitesinin
düştüğünü anlatan Doğan, bunun da besin zinciri yolu ile toplum sağlığını
olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.