Dolar iki ayın zirvesinde!

ADANA (BÖLGE)-ABD-Çin ticaret savaşı nedeniyle oluşan küresel riskin kaçış eğiliminin kur savaşı ile devam edeceği endişeleri Asya piyasalarında TL’nin sert değer kaybetmesine neden oldu. İki gün önce Dolar/TL 6.47’ye kadar çıksa da daha sonra kayıplarını geri kazandı, fakat yine de Dolar/TL 5.85 civarında işler görüyor. Dolar/TL 19 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor.

ABD-Çin ticaret savaşının yanı sıra son zorunlu karşılık düzenlemelerinin Türkiye’de para politikası bileşiminde gevşeme endişeleri yaratmasının baskısının gözlendiği dolar/TL 5.85 seviyesini aştı.

İngiltere’deki tatil nedeniyle önceki gün nispeten sakin bir seyir izlenmesinin ardından Londra’nın dün açılmasıyla güne 5.82 civarından başlayan dolar/TL 19 Haziran’dan bu yana ilk kez gün içinde 5.8585’e kadar yükseldi.

Dolar/TL saat 13:46’da 5.8254/5.8289’dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Küresel ticaret savaşı endişeleriyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satış eğilimi olduğunu söyleyen bir bankacı, “Londra piyasasının açılışıyla kurda da hareket oluyor. Geçen haftaya kadar TL’ye bakış açısı iyiydi ancak son zorunlu karşılık kararı TL’ye yönelik algıyı bozmuş görünüyor, diğer EM para birimlerine göre de TL’nin performansı kötü. Dün illikit piyasadaki sert yükseliş de olumsuz bir hava yarattı. Son iki hafta hem içeride hem dışarıda yaşanan gelişmelerin ardından TL daha rahat satılabilir hale geldi” dedi.

5.96-5.98 BANDI KRİTİK

Aynı bankacı kurun 5.85’in üzerinde kalıcı olmasının kayıpların sürmesi konusunda bir sinyal niteliğinde olacağını söyleyerek, bu seviyenin üzerinde 5.96-5.98 seviyelerine işaret etti.

TCMB’nin 425 baz puanlık sert faiz indiriminin ardından geçen hafta zorunlu karşılıklara yönelik yaptığı düzenlemeler para politikası bileşiminde gevşeme endişelerine neden oldu.

Bu çerçevede ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve sunduğu yüksek faiz nedeniyle TL’nin son dönemde artan cazibesi küresel resesyon endişeleri, Hong Kong’daki gelişmeler ve Arjantin baskısının yanı sıra Suriye kaynaklı jeopolitik endişelerin gölgesinde kaldı.

Analistler Türkiye ekonomisine yönelik güvensizliğin TL’yi daha kırılgan kıldığına dikkat çekiyor.

ABD ve Çin’in karşılıklı gümrük tarifelerini artırmaları sonrası yuanın spot piyasada 11 yılın, illikit işlemlerde ise tarihi dip seviyesini test etmesi sonrası Pazartesi gecesi illikit piyasada TL’de stop loss (zarar-kes) emirlerinin çalışmasıyla geçen haftayı 5.75 civarında kapatan dolar/TL 6.47’ye kadar yükselmişti. Bu yükseliş bir kaç dakikada yaşanmış ardından kur 6 seviyesinin üzerinde kalıcı olmamıştı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor