DOLARDA 33 TL SEVİYESİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ

(HABER MERKEZİ)- Dolar/TL yerel seçimlerden bu yana geçen üç aya yakın sürede yatay seyir izledikten sonra 33 liranın üzerini test etti. Buna göre kur, dün saat 12.30 itibarıyla yüzde 0,32 artışla 33,0024 liradan fiyatlandı.

Kura ilişkin son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde beklentiler ise yıl sonu için 37,75 TL, 12 ay sonrası için ise 41,41 TL olarak belirlenmişti. Bir önceki dönemde beklentiler ise sırasıyla 38,78 ve 41,80 TL olmuştu.

PİYASALAR İKİ YENİ KARARA ODAKLANDI

Kurda daha iyimser hale gelen bu beklentilerin ortasında piyasa katılımcıları ise odağını iki yeni karara çevirdi. Buna göre bu kararlardan ilki perşembe günü Merkez Bankası’nın (TCMB) saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararı olacak.

TEPAV ekonomistleri, konuyla ilgili bugün paylaştıkları notta, haziran toplantısında repo faizinde bir değişikliğe gerek olmadığını belirterek, “Önemli olan, kredi piyasasının serbest işleyişine getirilen idari kısıtlamaların tedricen kaldırılması ve TCMB’nin doğrudan döviz alışları ile uyumlu olarak döviz karşılığı TL swap stokunu tamamen eritmesidir.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan ilgili raporda, dışsal bir şok olmaması halinde yaz aylarındaki aylık enflasyon eğilimleri ve bekleyişlerdeki gelişmelere bağlı olarak, TCMB’nin politika faizini sınırlı ve aşamalı indirmeye başlaması için koşulların eylül ayından itibaren uygun hale gelebileceği belirtildi.

TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASI BEKLENİYOR

Türkiye’nin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden gri listeden çıkıp çıkmayacağına ilişkin karar da bu hafta belli olacak. Buna göre Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 3 yılda bir açıkladığı listeyi 28 Haziran’da güncelleyecek.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı.

Türkiye, ilerleyen süreçte 40 standardın 39’u ile uyum sağlamış, FATF’tan bir heyet ise geçen ay, Türkiye’nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret etmişti. Ziyaretin ardından ekonomi yönetimi de Türkiye’nin gri listeden çıkmasını beklediklerini duyurmuştu.

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyorken, gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor