DR.ÖZTÜRKMEN; “AĞIZ KOKUSU BAZI SAĞLIK SORUNLARININ İŞARETİ OLABİLİR” DEDİ
Ağız ve diş kaynaklı sorunların çözülmesine rağmen devam eden ağız kokusunun, başka sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürkmen, ağız kokusunun uyku apnesinden sinüzite, mide ve bağırsak hastalıklarından şeker hastalığına kadar pek çok sağlık probleminden kaynaklanabileceğini söyledi.
HABER: EMRAH TUNÇ
Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürkmen, toplumda sıkça karşılaşılan ve kişinin sosyal yaşamını da etkileyebilen ağız kokusunun nedenlerine ilişkin değerlendirmede bulunarak, ağız kokusu bazı sağlık sorunlarının işareti olabileceğini belirtti.
Genel olarak bakıldığında ağız kokusunun özellikle tükürükteki, diş eti oluğundaki, ağızdaki ve dildeki mikroorganizmaların çürümeye sebep olan aktivitesi sonucunda ortaya çıktığını belirten Öztürkmen, ağız ve diş kaynaklı sorunların çözülmesine rağmen hala ağız kokusu şikayetinin devam etmesinin bazı sağlık sorunlarının işareti olabileceğini söyledi.
Bazı sistemik sebeplerin de ağız kokusuna yol açabileceğini belirten Öztürkmen, bu nedenleri şöyle sıraladı:
Boğaz ve bademcik iltihapları: Çeşitli mikroorganizmaların etkisiyle bademciklerin veya boğaz dokularının iltihaplanması hem solunum yollarını daraltarak hem de enfeksiyon etkisiyle ağız kokusu meydana getirir.
Uyku Apnesi: Uyku sırasında horlama veya apne meydana geldiğinde, ağız yoluyla soluk almaya yatkınlık oluşarak ağız kuruluğu meydana gelebilir. Bu da sabahları ağız kokusu yapabilir.
Sinüzit: Burun boşluğu geniz yoluyla ağız boşluğu ile bağlantılıdır. Bu nedenle burun boşluğunda ve sinüslerde, sinüzit gibi enfeksiyon nedeniyle iltihabi maddelerin birikmesi sonucu meydana gelen kötü kokular ağızdan da hissedilebilir.
Burun ve geniz eti hastalıkları: Burundaki eğrilikler, burun etlerinin veya geniz etinin solunum yolunu daraltacak şekilde büyüklüğü gibi sebeplerle kişiler burundan nefes alamadığı durumlarda ağızdan nefes almaya eğilimlidirler. Bu durumda ağız içinde kuruluk meydana gelebileceğinden mikroorganizmaların çoğalıp yayılmasına uygun ortam sağlanmış olur. Bu da ağızda kötü kokuya neden olabilir.
Mide ve bağırsak hastalıkları: Hazımsızlık, karında şişkinlik gibi şikayetlere neden olan mide-bağırsak rahatsızlıklarında mide-bağırsak içeriklerinin geri kaçması ve geğirme gibi yollarla ağza kötü kokuların gelmesi söz konusu olabilir. Ayrıca gece boyunca sindirim sisteminde biriken gazlar sabahları ağız kokusu oluşmasına yol açar.
Gastroözofageal reflü: Mideden yemek borusuna mide içeriği ve besin artıklarının geri kaçması olarak tanımlanan reflü hastalığında, mide içeriğinin ve besin artıklarının kötü kokusu ağza ulaşabilir ve ağız kokusu yapabilir.
Şeker hastalığı: Vücuttaki kan şekerinin kontrolsüz artması ile meydana gelen şeker hastalığında, ağız içindeki damarlar ve dokularda da şeker birikir. Bu biriken şekerin mikroorganizmalar tarafından kullanılması nedeniyle kötü koku oluşabilir.
Bazı vitamin eksiklikleri: A vitamini gibi bazı besin öğelerinin eksikliğinde ağızdaki dokuların yapısı bozularak mikroorganizmalara uygun koşullar meydana gelir ve ağız kokusu oluşabilir.
Solunum sistemi hastalıkları: Bronşektazi veya akciğer enfeksiyonları gibi durumlarda solunum yoluyla akciğerlerdeki mikroorganizmadan zengin hava ağza gelerek ağız kokusuna neden olabilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrekler vücuttaki zararlı maddelerin atılmasından sorumlu organlardandır. Böbreklerin bu fonksiyonundaki aksaklıklar sonucu, zararlı maddeler ağız dokularında birikerek kötü kokuya sebep olabilir.
İlaçlar: Bazı ilaç tedavilerinin yan etkisi olarak ağız kokusu oluşabilir.
Psikolojik: Kişinin bazen olmayan ağız kokusunu varmış gibi algılaması
Doğru ağız bakım ürünleri kullanılmalı
Ağız kokusunun giderilmesi için kullanılabilecek yöntemlerle ilgili bilgi veren Öztürkmen, “Ağız kokusu, kişinin sosyal yaşantısına engel teşkil edebilecek can sıkıcı bir durumdur. Durumu daha da kötüleştirecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmak ve doğru ağız bakım ürünlerini düzenli şekilde kullanmak sorunu çoğu zaman hafifletebilmektedir. Bazı bitki ve baharatları çiğneme, bol su içme ve tütün ürünlerinden uzak durma gibi başka ağız kokusu giderme yöntemleri de fark yaratabilir” diye konuştu.
Ağız kokusuyla mücadele için tavsiyeler
Ağız kokusunu giderebilecek yöntemlerle ilgili bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürkmen, bunları şöyle sıraladı:
-Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve 3 ila 4 ayda bir fırçanızı yenileyin.
-Dilinizi temizleyin.
-Diş ipi kullanın.
-Protez veya ortodontik aparey kullanıyorsanız, her gün temizleyin.
-Kahve, alkollü içecekler, rokfor ve küflü peynir, sarımsak, soğan gibi belirli yiyecek ve içeceklerin ağız kokusu yaptığını unutmayın.
-Maydanoz, nane, karanfil, anason tohumu, rezene gibi doğal nefes tazeleyiciler kullanın.
-Bol su için.
-Sigara ve tütün ürünleri kullanmayın.
Düzenli olarak diş hekimi kontrolü ve diş taşı temizliği yaptırın.
-Ağız kokusuna da sebep olan diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ağız enfeksiyonları gibi hastalıkları tedavi ettirin.