DÜNYA BARIŞ GÜNÜ (4)

Atatürk’ün Dünya Barışını Koruma Formülü-1

AKP ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ayyaş olarak nitelediklerinden Mustafa Kemal Atatürk’ün Dünya Barışı’nı koruma formülünü size takdim edeceğim.

Ayyaş dediğiniz yedi düele karşı ulusal kurtuluş savaşı kahramanı olarak yurtta barışı sağladığı gibi, dünya barışı için de kafa yorarak formüller üretirken; siz ayık ve dindar olarak onun kurduğu-tesis ettiği huzuru yok ettiniz!

Ekonomik olarak talanınıza, kaoslar yaratarak toplumu karpuz gibi ikiye ayırdınız!..

Barışa ve huzura susamış bu toplumun ilk seçimde sizi her türlü kumpasınıza rağmen sandığa gömerek huzur ve barışın güneşini göreceklerini umuyorum…

Atatürk, Mayıs 1935’de Amerikalı gazeteci Gladys Baker’a verdiği bir röportajda “Barışı korumak için tedbir alınması mümkün müdür” sorusuna 7 maddede cevap vermiştir.

1-İnsanlığa sürekli barışın önemini anlatmak için uygar ulusların ortak teşkilat yapmaları gerekir…

2-İnsanlığın kalbindeki ve kafasındaki geçmişten gelen düşmanlık duygularını silmek için her ulusun yüksek aydınları elbirliği ile çalışmalıdır.

3-İnsanlığın genel refahını sağlayıp dünyada aç ve sefil zümreler bırakılmaması bütün insanlığın ortak amacı gibi gören uluslararası modern tedbirler alınmalıdır.

4-İnsanların kin ve hırs gibi olumsuz düşüncelerden kurtulması, onun yerine insanlığın büyüklüğü düşüncesi ve bu büyüklüğü sevme esası yerleştirilmelidir.

5-Tarih boyunca savaşların yarattığı yıkımlar ve felaketler genç kuşaklara anlatılmalıdır.

6-Bütün bu tedbirler insanlığı asıl insanlık düzeyine çıkarmaya yönelik tedbirlerdir. Şüphesiz bu amaç biraz zaman ister.

Bunun için uygar ulusların aydınları birbirlerini arayıp bulmalı ve ortak kararlar üzerinde ortak çalışmalar yapmalıdır.

7-Nihayet barışı korumak için en hızlı ve etkili tedbir barışı bozacak herhangi bir saldırganın istediği gibi hareket edemeyeceğini kendisine fiilen gösterecek uluslararası teşkilatların kurulmasıdır.

Atatürk’ün 2.Dünya Savaşı’ndan yaklaşık 5 yıl önce Amerikalı gazeteci Gladys Baker’e sıraladığı Barışı Koruma Tedbirleri’nin önemini Avrupa ve Amerika ancak milyonlarca insanın öldüğü 2.Dünya Savaşı’ndan sonra anladı.

26 Haziran 1945’de San Francisko’da imzalanan Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın girişindeki barışı koruma tedbirleri, Atatürk’ün on yıl önce sıraladığı barışı koruma tedbirlerine fazlaca benziyordu.

Atatürk, dünya barışını korumak için dünyadaki olaylara karşı kayıtsız kalmamak ve bencillikten kaçınmak gerektiğini söylemişti.

17 Mart 1937’de Romanya Dışişleri Bakanı Antonesco ile görüşmesinde şöyle demişti;

“En uzakta zannettiğimiz bir olayın bize bir gün temas etmeyeceğini bilemeyiz. Bunun için insanlığın hepsini bir vücut ve her milleti bunun bir organı saymak gerekir. Bir vücudun parmağının ucundaki acıdan diğer bütün organlar etkilenir. Dünyanın filan yerinde bir rahatsızlık varsa bana ne dememeliyiz. Böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi aramızda olmuş gibi ilgilenmeliyiz!…”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor