DÜŞÜK SICAKLIĞIN TURUNÇGİLLER ÜZERİNE ETKİLERİ SEMİNERİ
(HABER MERKEZİ)-TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi meslek içi eğitimleri kapsamında “Düşük Sıcaklığın Turunçgiller Üzerine Etkileri” konusunda sunum yapan Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nin subtropik koşullara sahip olduğunu ve Türkiye toplam turunçgil üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90’ını karşıladığını söyledi.
Turunçgillerin dünyada tropik, semitropik ve suptropik koşullarda yetiştirildiğini belirten Yeşiloğlu, tropik ve semitropiklerde yetiştirilen turunçgil meyvelerinin düşük kalitelerinden dolayı genelde meyve suyu sanayinde, subtropik iklim koşullarında yetişen turunçgillerin ise yüksek kaliteli olduğunu ve bu nedenle sofralık olarak değerlendirildiğini kaydetti.
TURUNÇGİL YETİŞTİRİCİLİĞİNİ SINIRLAYAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR
Ülkemizde Akdeniz bölgesinin subtropik koşullara sahip olup Türkiye toplam turunçgil üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90’ını karşıladığına dikkat çeken Yeşiloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Turunçgil yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör olan düşük sıcaklıklar suptropik koşullarda özellikle Adana’da sık sık meydana gelmekte ve turunçgil bahçelerine zarar vermektedir. Bu durum mevcut yılın ve sonraki birkaç yılın rekoltesini olumsuz etkileyebilmekte ve meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Don zararını önlemek için çok değişik önlemler alınabilmektedir. Ancak çoğu kez bu yeterli olmamakta ve turunçgil bahçelerinde don zararı meydana gelebilmektedir. Don zararı meydana geldikten sonra zarar düzeyinin tam olarak belirlenmesi için bitkilerde geriye doğru ölümün durduğu zamana kadar beklemek, sonra budama yapmak ve ağaçları tekrar sağlığına kavuşturmak için yapılması gereken teknik ve kültürel uygulamalar önem taşımaktadır.”
Seminerde zararlanmanın tespiti ve değişik düzeylerde meydana gelen don zararlanmalarında bitkilerin bakımının nasıl yapılacağı konusunda bilgiler verildi.