ECZ.YALBUZDAĞ: HASTALARA “İLAÇ YOK” DEMEK İSTEMİYORUZ
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada “Bizler Türkiye’nin en ücra köşesinde bile var olan, 30 bin eczanede görev yapan eczacılarız. Sağlığı önceleyen bakış açımızla, vatandaşlarımızın ilaca ve eczacılık hizmetlerine ulaşımı için 7/24 özveriyle çalışıyoruz. Tam da bu hassasiyetle, bugün ülkemizde ilaca erişim alanında yaşanan içler acısı tabloyu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi mesleğimizin bir gereği olarak görüyoruz. Bugün, şu an ve şu saatte ülkemizde ilaca erişim sorunu tüm şiddetiyle yaşanıyor.” diyerek tepkisini dile getirdi.
(HABER MERKEZİ)-Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, yaptığı yazılı açıklamayla giderek artan ‘İlaç Yok’ları sadece eczacının, hastanın sorunu olmamasını, bunu kamu otoritesinin bu işi çözmesi gerektiğini söyleyerek, hastalara ‘ilaç yok’ demek istemediklerini söyledi.
İLAÇ BULUNABİLİR OLMALIDIR
‘İlaç yok’luğunun hem eczacıları hem de hastaları mağdur ediyor, ilaç bulunabilir olmalıdır diye konuşan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada şöyle dedi;
“Bizler Türkiye’nin en ücra köşesinde bile var olan, 30 bin eczanede görev yapan eczacılarız. Sağlığı önceleyen bakış açımızla, vatandaşlarımızın ilaca ve eczacılık hizmetlerine ulaşımı için 7/24 özveriyle çalışıyoruz. Tam da bu hassasiyetle, bugün ülkemizde ilaca erişim alanında yaşanan içler acısı tabloyu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi mesleğimizin bir gereği olarak görüyoruz. Bugün, şu an ve şu saatte ülkemizde ilaca erişim sorunu tüm şiddetiyle yaşanıyor.”
GERÇEKTEN İLAÇ YOK MU?
Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan eczacıların hastalarına ilaç temin edemediğini söyleyen Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Aldığımız cevap “maalesef yok” oluyor. Neden yok diye sorduğunuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmiyor diyor. Sonuç? hastasına ilaç bulamayan eczacı, elinde reçetesiyle kala kalan, tedavi olamayan hasta vatandaş. Peki gerçekten ilaç yok mu?”
KAMU OTORİTESİ SEYREDİYOR
Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “İlacın olmayışı karmaşasını çözecek, bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilecek kamu otoritesidir. Bu otorite sadece seyrediyor. Eczacı çaresiz, hasta mağdur. Kamu otoritesine bir kez daha sesleniyoruz: İlaç yokları sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalı. Bu işin asli sorumlusu sizlersiniz. Bir süre daha tasarruf edelim deyip, böylesi insani bir sorunu görmezden gelemezsiniz, gelmeyin, İlacın bulunabilirliğini sağlayın. İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin ve de hastanın ilaca erişimi manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın!.” diye konuştu.