“Eğitim sistemi değişiyor, öğretmenler kaos yaşıyor!”

(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen 1 milyona yakın atanamayan öğretmen ile PİKTES, sözleşmeli, ücretli ve dershane öğretmenlerinin sorunlarına artık çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, sorunların giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Aynı partinin iktidarda olmasına rağmen eğitim sisteminin 18 yılda 17 kez değiştiğini, Ziya Selçuk’un ise 7. Bakan olduğunu belirten Dr. Şevkin, sürdürülebilir, başarıyı yakalayacak bir eğitim modelinin uygulanamaması nedeniyle yıllarca emek veren öğretmenlerin de tam anlamıyla bir kaosa sürüklendiğini dile getirdi.
SORUNLAR ARTIYOR!

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’nin (PIKTES), geçici koruma altındaki çocukların, Türkiye’deki eğitime erişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bir eğitim projesi olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, PİKTES bütçesinin tamamının Avrupa  Birliği (AB) tarafından hibe yöntemiyle karşılandığını, 26 ilde 3 Ekim 2016 tarihinde başlayan PİKTES’in halihazırda devam ettiğini ve 2021 yılının sonuna kadar devam edeceğinin belirtilmesine, Suriyeli çocukların ülke içerisinde kalmaya devam edeceğinin anlaşılmasına karşın 4 bin öğretmenin kadroya alınmadığına dikkat çekti.

Öte yandan atanamayan, formasyonunu tamamlamış 1 milyona yakın öğretmenle birlikte uzun yıllara dayanan görev sürelerinde düşük ücretle çalışan ücretli öğretmenlerin, sözleşmeli öğretmenlerin ve dershane öğretmenlerinin de haklı olarak kadrolu atanmayı atanmayı beklediğini ifade eden Dr. Şevkin, öğretmenlik mesleğinde farklı uygulamaların olmasının eğitim sisteminin önündeki en büyük engellerin başında geldiğini, görev yapan tüm öğretmenlerin kadro almasının esas olması gerektiğini vurguladı.

CHP’li Dr. Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

  1. Suriyeli çocukların entegrasyonunda etkin görev alan, proje sonunda toplamda 5 yıllık tecrübeye sahip olacak PİKTES öğretmenlerine kadro verilmesi düşünülmekte midir? Bugüne neden kadro verilmemiştir?
  2. KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturmasının ardından göreve başlayan 4 bin PİKTES öğretmeninin disiplin yönünden 657 Devlet Memurları Kanunu’na bağlanmasına karşın belirli süreli işçi olarak çalıştırılması çelişkili ve olumsuz bir durum değil midir?
  3. Tüm şartları oluşmuş 1 milyona yakın atama bekleyen öğretmen adayının göreve başlayabilmesi için bakanlığınız tarafından bir atama düşüncesi, planlaması var mıdır? Varsa nelerdir?
  4. Eğitim sistemine bir düzen getirilebilmesi adına ücretli, sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son vermeyi düşünüyor musunuz?
  5. Kadroya alınmayan dershane öğretmenleri için de bir çalışmanız var mı?
  6. Tüm öğretmenlerin eşit koşullarda hizmet vermesini öngören bir çalışmanız olacak mıdır?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor