EGZERSİZ PROGRAMLARI NASIL DÜZENLENİR?

İyi bir sağlık ve güzellik jimnastiği uygulamasının ön koşulu doğru bir seçim ve planlama yapmaktır.

Kendilerine bir sağlık programı düzenleyen kişilerin göz önünde bulundurdukları başlıca iki öğe vardır. Bunlardan bir tanesi sağlıkla doğrudan ilgili olmayıp, daha çok vücut güzelliği sağlamaya yöneliktir.

Diğeri ise, zindeliğin temeli olan kalbin durumu ile ilgilidir. Kalbin durumu ile ilgili öğeye aerobik öğe de denilir.

Aslında yararsız hareket yoktur. Ancak evde yapılabilecek hafif alıştırmalarla, aerobik yani kalbi ve akciğerleri güçlendiren alıştırmaların bir arada yapılması çok dah ayararlıdır.

Böylelikle hafta boyunca değişik türde hareketler yapılmış ve tek tip hareket yapmanın sıkıcılığından kurtulunmuş olur. Ayrıca böyle bir düzenleme alınacak sonucun dah abaşarılı olmasını sağlar.

Birçok alıştırmanın yararları çok yönlüdür. Örneğin yavaş yavaş koşma temel olarak kalp ve akciğerleri güçlendirici bir hareket türü olmakla birlikte, bacakları da güçlendirir ve biçimlendirir.

Omurganın düzelmesini sağlayan hareketler kişinin daha dik yürümesine, böylece görünümünün güzelleşmesine yardım eder. Hiçbir jimnastik türü hızlı bir zayıflama sağlamaz. Ancak yavaş koşma ve yüzme gibi hareketler, kişinin dayanıklılığını, yoga ise hareketliliğini artırır.

İYİ BİR EGZERSİZ PROGRAMI NEDİR?

Egzersiz türleri arasındaki temel ayrım aerobik olmaları ya da olmamalarıdır. Aerobik egzersizleri, sürekli hareket içerir. Aerobik faaliyet, hücrelerinize daha çok kan gitmesini sağlamak içni, kalbiniz ve akciğerlerinizin dah afazla işlev görmesini gerektiren bir egzersiz türüdür. (Literatürde, aerobik okijenle egzersiz anlamına gelir).

Artan solunum ve kalp atışı bu yaşamsal organların direncini arttırır. Ayrıca aerobik genel sağlık durumunuzu iyileştirir ve direncinizi arttırır. Yürüme, bisiklete binme, koşma, aerobik dans ve yüzme bilinen aerobik egzersizleridir.

Bunlar, sürekli hareket içerir ve dolaşım sistemimize yardımcı olurlar. Solunum oranı ve derinliğini artrırır. Bedeniniz ısınır ve eğer egzersiz yeteri kadar uzun ve enerji gerektirdiyse, terlersiniz.

Aerobik olmayan egzersizler de sağlıklıdırlar, ancak kalp sağlığınızdaki etkileri azdır. Buna klasik bir örnek ağırlık kaldırmadır. Ağırlık kaldırma programının sonucu, güçlü kaslar olabilir.

Ancak birkaç kez halter kaldırmak, kalbiniz ve akciğerlerinizin, vücudunuzun dokularına sürekli oksijen göndermesini sağlamakta yeterli değildir. Yeterli bir süre, hafif ağırlıklarla yapılan beden hareketleri ise artan soluma ve terlemeye yol açtığından aerobik olabilir.

Kişisel bir egzersiz programı, fiziksel hareketi, günlük yaşamınızla birleştirmek için uygun bir yöntemdir. Bu egzersizin, beden sağlığını iyileştirmek için çok enerji gerektiren bir egzersiz olması gerekmez. Hatta, orta bir egzersiz yeterlidir ve çoğu kişi için daha eğlencelidir.

Egzesiz programı kademeli olmalıdır. Kendinizi, bir gecede hatta bir ya da iki haftada forma sokmaya çalışmayın.

Yaptığınız egzersizlerin miktarını kademeli olarak arttırarak ve bedeninize hareket düzeyindeki değişiklikleri benimsemesi için zaman tanıyarak, 8 ile 20 hafta arasında beden sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

Beden sağlığı programınıza, gereksinimleriniz, yetenekleriniz, günlük ya da haftalık programınız ve hatta kişisel faktörlere göre şekillendirin.

Egzersizden yarar sağlamak için, bunu düzenil olarak yapmanız gerektiğinden sizin ve yaşam biçiminiz için uygun olan kurallar geliştirin.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor