“EMEKLİ OLMAKTA, EMEKLİ YAŞAMAKTA ZORLAŞIYOR!”

Gürer, yazılı açıklanmasında “Cumhurbaşkanı, çiftçi ve esnaf için BAĞ-KUR priminin 9 binden 7.200 güne düşürüleceği sözünü vermişti ama aradan iki yıla yakın süre geçti, bu konuda hiçbir düzenleme yapılmadı. 2009 yılında 1 milyon 16 bin çiftçi prim ödüyordu, bugün bu sayı 460 binin altına düştü. Artık çiftçiler prim bile ödeyemez duruma geldi, dolayısıyla emeklilik hakkına erişimleri de zorlaştı. 2020 yılında 747 bin kişi emekli olduktan sonra çalışıyordu, bugün ise bu rakam 2 milyona ulaştı. ” dedi.

 

 

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek AKP iktidarını eleştirerek “AKP iktidarı döneminde emekli olmak da zorlaştırıldı, emekli olarak yaşamak da zorlaştırıldı” dedi.

Emeklilerin artan sayısına işaret eden Gürer, “2020 yılında 747 bin kişi emekli olduktan sonra çalışıyordu, bugün ise bu rakam 2 milyona ulaştı. Çünkü emekli olduktan sonra çalışmadan yaşamak çok güç hale geldi” ifadelerini kullandı.

Gürer, emeklilerin zorunlu olarak kayıtlı çalıştığını vurgularken, kayıt dışı çalışanların da sayısının arttığını belirtti. “Emekli olup da günübirlik işlerde çalışanlar, pazarcılık yapanlar var. Bu siyasi iktidar emeklinin rahatını adeta zehir etti. Emeklilere verilen maaş yetersiz, açlık sınırının altında. Emekli maaşıyla yaşamak artık olası değil” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ PRİMLERİNİ DAHİ ÖDEYEMİYOR”

Çiftçilerin de büyük bir çıkmazda olduğuna değinen CHP’li Gürer, emeklilik primleriyle ilgili verilen sözlerin tutulmadığını hatırlattı. “Cumhurbaşkanı, çiftçi ve esnaf için BAĞ-KUR priminin 9 binden 7.200 güne düşürüleceği sözünü vermişti ama aradan iki yıla yakın süre geçti, bu konuda hiçbir düzenleme yapılmadı. 2009 yılında 1 milyon 16 bin çiftçi prim ödüyordu, bugün bu sayı 460 binin altına düştü. Artık çiftçiler prim bile ödeyemez duruma geldi, dolayısıyla emeklilik hakkına erişimleri de zorlaştı” dedi.

“İNTİBAK YASASI ÇIKARILMALI”

Emekli maaşlarının hesaplanmasında yapılan değişikliklere de dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Adalet ve Kalkınma Partisi, 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası için üç ayrı emekli maaşı uygulamasına geçti. %70 olan katsayı %30’a düşürüldü. Şu anda emekliler en düşük katsayı üzerinden maaşlarını alıyor ve büyük kayba uğradılar. Mutlak suretle intibak yasası çıkarılıp emeklilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor