EMEKLİ YİNE AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ

İl Başkanı Nacar, “Yapılan zamlar hiçbir emeklinin derdine derman olmadı. AKP hükümeti yeni düzenlemenin bütçeye getireceği 33 milyar liralık ek maliyeti fazla buluyor ama aynı dönem faize 574 milyor TL ödeyecek. AKP’nin hükümet olduğu 22 yılda emekli aylıkları sürekli küçüldü” dedi.

 

(HABER MERKEZİ)-EMEK Partisi EMEP Adana İl Başkanı Suat Nacar, yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’deki emeklilerin ekonomik ve hükümet politikalarını sert bir dille eleştirdi. Nacar, 16 milyon emeklinin insanca yaşamak istediğini, verilen düşük emekli maaşlarının ancak hedefini engellediğini belirtti.

Suat Nacar, yaptığı yazılı açıklamada daha sonra şunları söyledi;

Emekliyi yine açlığa mahkum ettiler: En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL.

16 milyon emekli insanca yaşamak istiyor. Sefalet maaşını kabul etmiyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük emekli maaşının 12.500 bin TL olması emeklilerin kaderine terk edilmesi ve açlığa mahkum edilmesidir. Yapılan zamlar hiçbir emeklinin derdine derman olmadı.  AKP hükümeti yeni düzenlemenin bütçeye getireceği 33 milyar liralık ek maliyeti fazla buluyor ama aynı dönem faize 574 milyar TL ödeyecek.

AKP’nin hükümet olduğu 22 yılda emekli aylıkları sürekli küçüldü. Emekliler uzun yıllar çalıştılar, büyük pirimler ödediler. Ama emekli olduktan sonra dinlenemiyorlar. Çünkü aldıkları ücret açlık sınırının çok altında. Bunun için bir çok emekli yeniden çalışıyor veya iş arıyor.

AKP iktidarı 2024 yılı ilk 6 aylık enflasyonu TUİK verilerine göre %24,73 olarak açıkladı. 16 milyon emekliye de yılın ikinci 6 aylık zam oranını bu şekilde belirledi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı gerçekçi değil ve yalandan ibaret. Memura ve emekliye verilecek zam oranının düşük tutulması için böyle bir rakamı açıkladılar.

Haziran sonlarında yapmayı planladıkları elektrik motorin mutfak tüpü vb. gibi zamları birkaç gün öteleyip açıklanacak enflasyona dahil etmeyip 6 aylık enflasyona 1-1,5 puan daha yansımaması için çevirdikleri dolaplar gözler önünde.

Hayat pahalılığı ortada. Mızrak çuvala sığmıyor ve bu iktidarın adına Orta Vadeli Program, Şimşek programı dediği program, uluslararası sermayeye teslim olmuş programdır.

Şimdi soruyoruz senin emekliyi ve işçiyi açlığa mahkûm etmenin sebebi ne?

Biz mi dedik itibardan tasarruf olmaz diye hazineyi istediğin gibi kullan.

Biz mi dedik büyük patronların milyarlarca vergi borcunu sil.

Biz mi dedik holdinglere teşvik adı altında milyarlar akıt.

Biz mi dedik geçilmeyen yolun, köprünün gidilmeyen hastanenin havaalanının parasını misliyle müteahhitlere öde.

Biz mi dedik sonunu düşünmeden uluslararası sermayeye yüksek faizle borçlan ve yıllık 1 trilyondan fazla faiz öde.

Biz mi dedik bakanların 14 milyonluk arabalara binsin. Sen uluslararası toplantılara 5 Uçakla git.

Biz bunların hiçbirini demedik ve bunların parasını bize ödettirip hesabı bize kesemezsin.

Emeklinin sabrı kalmamıştır. Sana 31 Mart’ta verdiği uyarıyı maalesef sen anlamamışsın. Açıkladığın en düşük emekli aylığından onu anlıyoruz.

Emekli arkadaş 4 milyon Emeklinin kök maaşı 10 bin liraya gelmiştir ve en düşük emekli aylığı 12.500 TL. Bu şu demektir şimşek TUİK manipülasyonuyla Ocak 2025’te enflasyon daha düşük açıklanacak ve emekli Ocak ayında yine sıfır zamla karşı karşıya kalacak.

-Kök maaş cambazlığının son bulması için

-Emekli maaşının ve asgari ücretin yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması için

-Adil bir vergi düzenlenmesi için.

-Zenginlerden servet vergisi alınması için

-Aylık bağlama oranın 2000 öncesine göre yeniden düzenlenmesi için

Birleşelim ve mücadele edelim. Onlar veremeyiz diyorlar ama biz alacağız!

Emek Partisi olarak; emeklilerin insanca bir yaşam mücadelesini destekliyor, tüm işçi, emekçileri ve emeklileri birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor