EMEKLİ,İŞÇİ, MEMUR, ÇİFTÇİ, ESNAF VE SANAYİCİ İSYANDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her kesimin borçla yaşadığı ve banka kredisine muhtaç durumda olduğunu belirterek, vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4 trilyon 502 milyar lira, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borçlarıyla birlikte toplam borcun ise 4 trilyon 634 milyar lira olduğuna işaret etti. Bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının ise 167,5 milyar lira olduğunu belirtti. Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 2025 yılı başından bu yana 56 milyar liralık artış yaşandığını söyledi.
(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı basın toplantısında iki yıldır uygulanan sıkı para politikasının emekli, işçi, memur, çiftçi, esnaf, sanayiciyi aynı anda olumsuz biçimde etkilediğini söyleyerek, “Enflasyon emekçilerini boğazını sıkarak düşmüyor. Emekli, işçi, memur, çiftçi, esnaf, sanayici-hepsi isyan ediyor” dedi.
Gürer, emeklinin açlık sınırı altında maaşa mahkûm edilirken, işçi ve memurun da aldığı maaşla geçinemediğini belirtti. Çiftçinin yüksek girdi maliyeti ve ürettiği ürüne düşük alım fiyatı uygulanması ile ezildiğini söyleyen Gürer; işçi, çiftçi ve emeklide gelir-gider dengesi bozulmasıyla esnaftan alışverişin kısıldığını, esnafın ise hem satış kaybı yaşadığını hem de sattığı ürünü yerine aynı fiyatla ürün alamadığı için kazancının daraldığını belirtti. Sanayicinin yüksek faizle sorun yaşadığını ve üretim daralmasına gittiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, aynı anda emekli, işçi, memur, esnaf, sanayicinin dert yandığı bir ekonomik sorunlu sürecin çok görülmemiş olduğunu söyledi. Ekonomide uygulanan politika ile geniş kesimler varlığını sürdürmede zorlanmaktadır. Yaşam sürekli daralırken, sorunlar da sürekli artmaktadır,” diye konuştu..
VATANDAŞ BORÇLA YAŞIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her kesimin borçla yaşadığı ve banka kredisine muhtaç durumda olduğunu belirterek, vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4 trilyon 502 milyar lira, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan borçlarıyla birlikte toplam borcun ise 4 trilyon 634 milyar lira olduğuna işaret etti. Bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının ise 167,5 milyar lira olduğunu belirtti. Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 2025 yılı başından bu yana 56 milyar liralık artış yaşandığını söyledi.
Gürer, “Enflasyonun düşmesi için iki yıldır uygulanan sıkı para politikası başarılı olamamış; yoksulluğu derinleştirirken her kesimi sorunlu kılmıştır. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi ile ağırlaşan ekonomik krizin başlıca nedeni; hukuksuz, kuralsız, liyakata dayalı olmayan, müflis tüccar anlayışı ile yönetim tarzıdır. Hesap verebilir, şeffaf, denetlenebilen, hukukun yansız ve tarafsız olduğu; hak, hukuk, adaletin gözetildiği; üretimin artırılıp israfın sınırlandığı, güvene dayalı uygulamaların geliştirildiği bir süreç oluşmadan ekonomide sorunlar bitmeyeceği görülmelidir. Enflasyon yükü, emekli, işçi, çiftçi, memur, asgari ücretli, esnafı boğarak düşmeyeceğini iktidar anlamalıdır,” dedi.
EMEKLİ MAAŞI VE ASGARİ ÜCRET ARTIRILMALIDIR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geniş kesimleri etkileyen emekli maaşları ile asgari ücrete, ekonomik krizin yarattığı tahribatı giderecek bir ara zam verilmesi gerektiğini söyledi. Gürer, emekli intibak düzenlemesi yapılmasını ve sağlıkta ilaç katkı payının kaldırılması gerektiğini ifade etti. En düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi, bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılması ve tüm emeklilere seyyanen artış yapılmasını isteyen Gürer; AKP iktidarı döneminde düşürülen aylık bağlama oranının yeniden 2008 öncesine getirilmesini istedi.
Asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, Temmuz ayında asgari ücretin mutlaka artırılması gerektiğini ve enflasyon karşısında yıl başında verilen artışın eridiğini ifade etti. Asgari ücretin, taban ücret yerine genel bir ücrete dönüştüğüne işaret eden Gürer, asgari ücretin düşük tutulmasının çalışanların yaşam dengesini bozduğunu söyledi.
STAJ VE ÇIRAK MAĞDUR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışma yaşamında var olan sorunların da çözülmesini istedi. Gürer, “Staj ve çıraklık mağdurlarının haklarının verilmesi gerektiğini” belirterek, “Çırak ve staj yapanı TÜİK işçi sayıyor. İş başı yapınca kaza sigortası yapılıyor. Emekli olmaya gelince sigortan emekliliğe esas sigorta değil diye en az üç yıllık hakkı elinden alınıyor. Çalışma yaşamına girdiği an emekliliğe esas olan yaşlılık sigortası başlatılmıyor. 18 yaşından önce çalışmaya başlayanların emeklilik hakları korunmalı, bu mağduriyet bir an önce giderilmelidir,” dedi.
EYT İLE KADEME
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte haksız biçimde yaşa takılmayla mağduriyet yaratıldığını ve mücadele ile bu yanlıştan dönüldüğünü; ancak o süreçte kademeli bir geçiş yaratılmaması sonucu bir gün ile emekliliğin 17 yıl ötelenmeler olduğunu belirtti. Bu süreç mağdurlarının da önemli kayıp yaşayanlar olduğunu ifade eden Gürer, “Haklarının verilmesi için yasal düzenleme şarttır,” dedi.
TAŞERON SİSTEMİ MODERN KÖLELİKTİR
Ömer Fethi Gürer, “2004 yılında AKP iktidarında çıkarılan yasa ile taşeron sistemi Türkiye’de hızla yaygınlaştı. Taşeron sistemi, işçi haklarını gasp eden bir düzen haline gelmiştir. Bu uygulama, modern kölelik düzenidir. Tüm kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler, ayrım yapılmaksızın kadroya alınmalıdır. Taşeron sistemine son verilmeli, güvenceli ve adil bir çalışma ortamı sağlanmalıdır,” dedi.
ESNAFA VERİLEN SÖZ
Gürer, “Esnaflara verilen 9000 prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi sözü hâlâ yerine getirilmedi. Yıllardır emeklilik için mücadele eden esnaflarımız, bu yük altında ezilmeye devam ediyor. Verilen sözler tutulmalı ve esnaflarımızın hakları teslim edilmelidir,” diye konuştu.
MEMUR DA, EMEKLİ MEMUR DA DERTLİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, memur ve memur emeklilerinin de ekonomik krizden etkilendiğini belirtti. Gürer, “Emekli memurların yaşam koşulları da ağırlaşmıştır. Enflasyon karşısında aldıkları ücret erimiş, alım güçleri ciddi şekilde düşmüştür. Yapılan yasal düzenlemelerle emeklilik maaş bağlanma oranlarının %40 seviyelerine kadar gerilemesi, emekli memurların gelirlerinde ciddi bir azalmaya neden olmuş ve bu kesim, ekonomiden ağır şekilde etkilenen gruplar arasına girmiştir,” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyonun ücret artışı ya da çiftçi ürün fiyatından değil, yönetimden kaynaklanan sorunlardan olduğu görülmelidir. Kamu varlıkları özelleştirme adı altında satıldı; enerji şirketleri, limanlar, fabrikalar kamudan çıktı. O gelirler de tüketildi. Hazine arazileri ve vatandaşlık, yabancılara ekonomik getiri adına ücretlendirilip verildi. Madenler adeta talan edildi. Ücretler kısıldı, kemer sıkıldı. Yapısal sorunlar çözülmeden, sistem yönetimsel sorunlardan arındırılmadan enflasyon düşmeyeceği, sorunların aşılamayacağı bir türlü anlaşılmadığı gibi her kesimde sorunlar arttı, derinleşti ve daha da ağırlaştı. Bu gerçekler görülmeyip sürekli masal anlatmaya devam eden bir iktidar anlayışı devam ediyor,” dedi.