EMEP: Özel hastanelere el konsun

(HABER MERKEZİ)-Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın hastanelerden personelinistifasına izin vermeyeceklerine yönelik açıklamalarına karşılık yazılı açıklama yaptı.

Yaşanan ve ileride yaşanacak sorunların çözümünün istifa edenleri engellemek değil,insan onuruna yakışır bir ücret ve iş güvencesi ile ücretsiz ulaşılabilir sağlık hizmeti olduğuna vurgu yapan EMEP Adana İl Örgütü, “Bütün özel hastanelere, şehir hastaneleri dahil hemen el konulmalıdır. Buralardaki bütün çalışanlar hemen kadroya alınmalı, sağlıkat özelleştirme yasaklanmalı. Sağlık ayrımsız herkese ücretsiz ve ulaşılabilir olmalıdır” dedi.

Bakan Koca’nın “Özel sektörden istifa edenleri de bakanlığa almayacağımızı bildirelim. Bu dönemi lütfen kimes sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmesin” şeklindeki sözlerine dikkat çeken Emek Partisi’nin açıklaması şu şekilde:

“Böyle bir seferberlik döneminde bu istifalar çok bencil görünebilir. Ancak yapılan kahramanlıksa, kahramanlık gönüllülük temeline dayanır. Bir de zorunluluk mesleğin başında bu sonuca ilişkin bazı avantajları kullananlar için geçerli olabilir. Örneğin normal zamanda ciddi güvencelerle korunmuş, önemli avantajlar elde etmiş bir personelin bu koşullarda istifası kabul edilemez.

Ülkede devlette kadrolu çalışan sağlık emekçilerinin aldığı maaş ortada, dolayısıyla ciddi bir avantaj elde ettiklerini söylemek mümkün değil. Tek ayrıcalıkları iş güvencesiydi, o da KHK kararnameleri ve sonrasındaki düzenlemelerle kuşa dönmüş durumda. Ama iktidar hala istediği güvencesizliğe ulaşmadığından şikayetçi. Hatta onlara sorarsan sağlık sisteminin temel sorunu bu iş güvencesi. Maalesef yer yer vatandaşı da bu fikrin ortağı haline getirmişler.

Peki, özel hastane çalışanları ne durumda. Asgari ücretle, uzun çalışma saatleriyle tam kölülük koşulları hakim. Özel hastanelerde çalışan emekçiler devlet memurluğuna hayal gibi bakıyor.

Kısacası o insanlar bu kölelik koşullarında çalıştırılırken, işveren canı istediği an onları kapı önüne koyarken bunaserbest piyasa ekonomisi diye övgüler dizenler ile sesi çıkmayan Sağlık Bakanı bugün celalleniyor. Halk arasında (Ne kadar ekmek, ol kadar köfte) diye bir deyim vardır. Üç kuruş karşılığı bu kadar yüksek bir risk niye alsın? Kaldı ki yarın salgın bitince iş yükü azaldı diye kapının önüne konamayacağının garantisini kim veriyor. Bir kez daha sermayeye, serbest piyasaya; emekçiye sıkıyönetim…

Olup bitenden doğru dürüst bir sonuca varılacaksak, şu olmalıdır. Bütün özel hastanelere, şehir hastaneleri dahil hemen el konulmalıdır. Buralardaki bütün çalışanlar hemen kadroya alınmalı, sağlıkta özelleştirme yasaklanmalı.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor