EN YÜKSEĞİ DEMİRKAZIK DEĞİL DE KIZILTEPE İMİŞ

Aladağlardaki cennet köşelerinin, çok az örnekle de olsa. bolluğundan yazdık da, asıl ünlü ve önemli tarafının Demirkazık Tepesi olduğunu en sona bıraktık. Şerit metreyle mi ölçtüler, cetvelle mi bilinmez, fakat iddia edilir ki denizden yüksekliği 3757 metre. Şöööyle uzaktan bakıldığında boyu bosuyla öyle bir duruşu var ki, görenler Maşallah demeden geçmiyor.

Kalu-bâlâ’dan beri Torosların en yüksek tepesi olarak bilinirken, zamanında pilotlardan biri dağdaki ufuk düzlemini dikkate alarak Kızıltepe’nin daha yüksek olduğunu fark etmiş. Acaba deyip ölçüye vurmuşlar. Bu sefer metre-cetvel değil, altimetre dedikleri yükseklik gösteren aletle. Pilotun iddiası doğru çıkmış. 3771 metredeki Kızıltepe Demirkazık’ı solluyormuş. Gel gelelim duruş, azamet ve karizmasıyla Demirkazık yine de gönüllerdeki ayrıcalıklı yerini korumakta.

Öncesi var mıdır, yok mudur bilinmez; Demirkazık’a ilk çıkan kişi olarak aynı adı taşıyan köyden Veli Çavuş bilinir. Tahminlere göre bu çıkış 100 yıllık geçmişe sahip. Çünkü, her ne akla hizmetse, Dr. Georg Künne, Dr. Wilhelm Martin ve Bayan Marianne Martin isimli frenk çocukları buraya çıkmak istemişler. Bizim Veli Çavuş’u bulmuşlar ve 17 Temmuz 1927 günü de başlamışlar tırmanmaya.

Dağcıların tırmandığı diğer tepelere de değinelim: Kaldı (3736 m), Alaca (3582 m), Eznevit (3550 m). Demirkazık dağının kuzey duvarı tırmanışın ilk kez Avustralya‘dan Joe Friend ve Yeni Zelanda‘dan Rick Jamieson tarafından 15 Eylül 1972’de gerçekleştirdiğini de yazalım ve geçelim öteki dağa.
TAHTALI DAĞLAR

Seyhan’ın ana kolları Zamantı ve Göksu arasında uzanan dağlara Tahtalı Dağları derler. Kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan bu dağların üzerinde, Koç Dağı, Soğanlı Dağı, Beydağı, Alaylı Dağı, Bakır Dağı gibi doruklar dizili. Tahtalı Dağları Seyhan ve Ceyhan vadileri arasında uzanan Binboğa Dağları’yla birlikte eskiden antitoros denilen dağların bir kolu. Bu dağlarda yoğun karstik erime çukurları var. 846’sı dolin (Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluk), 146’sı uvala (Dolinlerin birleşmesi veya genişlemesiyle oluşan büyük ve derin çukur) olmak üzere 992 karstik çukur belirlenmiş.

Uzunlukları 192–816 m arası, büyüklükleri 16m² ile 2300 dönüm arasında değişiyor.

BİNBOĞA DAĞLARI

Latincedeki Taurus’un karşılığı boğa’dır. Dünya’nın Toroslara bu ismi verirken herhalde Evliya Çelebi’nin bahsettiği azman mandaları göz-önünde tuttukları düşünülebilir. Bizimkiler de Adana cihetindekilere bakıp “Haadi Binboğa olsuuun!” demişlerdir. Çelebi, Adana’yı yazarken mandaları dabbet-ül-arz’a, yani, kıyametten az önce yeryüzüne inecek çoook ama çoook iri hayvana.

Binboğaların az bir yanı Adana’yı yalar. Büyük kısmı Kahramanmaraşta ve ikinci derecede de Kayseri’dedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor