ESKİ ‘EKİM’LERDE ADANA NELERLE KARŞILAŞMIŞTI
Barış Pınarları Harekatının kayıpsız-kazasız ve tez zamanda barışla sonuçlanması dileğimizdir. Umarız, tüm taraftarlar sağduyuya sığınıp en kısa zamanda barış masasında sorunları çözebilir.
Önceki yazımızda, Ekim Ayı’nın genel ve Adana için özel niteliklerini anlatmıştık. Bugün de, geçmiş Adana Ekim’lerinden bazı önemli ve ilginç olayları sunuyoruz..
1 Ekim 1929 : Adana’da Eylül boyunca 4794 okka koyun, 1288 okka keçi, 90 okka inek, 27 okka öküz ve 42 okka dana eti satıldığı açıklandı.Bir okka 1283 gram ve 400 dirhem ağırlındaydı.
1 Ekim 1945 : Emekli, dul ve yetimler dahil sabit gelirlilere ayda 1 kilo, dar gelirlilere de ayda yarım kilo olmak üzere şeker dağıtımına başlanıldı.
1 Ekim 1946 : Adana İplik ve Dokuma İşçileri Sendikası kuruldu.
2 Ekim 1945: Belediye koyun eti fiyatını 1 Lira 20 Kuruşa düşürdü.
4 Ekim 1946 : Suriye, Adana’da konsolosluk açacağını bildirdi.
5 Ekim 1951 : Hidroelektrik Santralı büyük ortakları yüzde 10hisse paylarını yatırdı ve toplanan para 100 bin Lira’ya erişti.
9 Ekim 1944 : Giyenlerin az da olsa görülmesi üzerine Karadon ve şalvarın engellenmesi için Vilayet tarafından Belediye ve Emniyet uyarıldı.
10 Ekim 1929:İlimizin ilk köylü kooperatifi 10 bin Lira sermaye ile kuruldu.
10 Ekim 1952: Belediye’nin elektrik zammına meclis’te itiraz edilmesi üzerine Başkan Zahit Akdağ, “Pahalı bulan tesisatını söküp gaz lambası kullansın” dedi.
20 Ekim 192: Çetelerimizden üst üste amansız dayaklar yiyen Fransızların isteği üzerine İşgali resmen sona erdiren Ankara Anlaşması İmzalandı. Bu anlaşma, Osmanlı Sarayı yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin uluslararsı platformlarda temsil edildiğini ilan eden ilk tescil belgesi olduğu için son derece önemlidir. Atatürk, Nutuk’da bunu şöyle dillendirmiştir: “Bu itilâfname ile âmal-i millîyemiz (Ulusal emellerimiz), ilk defa olarak düvel-i garbiyyeden (Batılı devletlerden) biri tarafından, tasdik ve ifade edilmiş oldu.”
23 Ekim 1951: Karatepe’deki kazı ekibi dönem çalışmalarını bitirdi. Profesör Helnuth Theodor Bossert başkanlığındaki ekipte Doçent Bahadır Alkım, Doçent Halet Çambel, Dr. Muhibbe Darga görev aldı.
28 Ekim 1951: Nuri Aksak isimli vatandaş, DDY tarafından istimlak edilen ve Yeni İstasyon karşısındaki arsada izinli olarak kazı başlattı. Aksak, Suriye’ye gönderilecekken buraya gömüldüğüne inandığı 3 sandık dolusu altın arıyor.
30 Ekim 1918: Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti ile galip devletler arasında Mondros Mütarekesi imzalandı. Atatürk Mareşal Liman von Sanders’in yerine Adana’daki Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’na atandı ve aynı gece Komutanlığı devralmak üzere- Katma’dan Adana’ya hareket etti.
31 Ekim 1918: Adana’ya gelen Mustafa Kemal YILDIRIM ORDULARI GRUBU Komutanı oldu.