ESRA BEKİROĞLU ‘LİCHENES’ TEMASI İLE BİRİNCİ OLDU

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, ödülleri sahiplerini buldu. Düzenlenen yarışmaya Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’da katıldı. Yarışmanın birinciliğini ‘Lichenes’ teması ile Esra Bekiroğlu kazandı. Açılış konuşmasını yapan ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, “Modayı takip eden değil, belirleyen olmak istiyoruz. Kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Bu tür tasarımcılar ortaya çıksın diye bu yarışmayı düzenliyoruz” dedi.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-ATHİB tarafından 11.’si düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödülleri sahipleriyle buluştu. Ödül gecesine Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş başta olmak üzere; Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı & ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Meryem Tuncel, ATO Başkanı Yücel Bayram ve daha birçok kişi katıldı. Yarışmada birinciliği “Lichenes” teması ile “Esra Bekiroğlu”, ikinciliği “Doğanın Renkleri” teması ile “Hamide Çelik” ve üçüncülüğü “Kendiliğinden” teması ile “Eylem Barin” kazandı.
“YAKIN GELECEKTE BU SEKTÖR İÇİN 60 MİLYAR DOLARLARI KONUŞUYOR OLACAĞIZ”
Açılış konuşmasını yapan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı & ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç, “Tekstil ve Hazır Giyim sektörü dünyada 1.5 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip, 2025 yılında ise tahmini 2.5 trilyon dolar ulaşılması beklenmektedir” diyerek sözlerine başladı. Bu sektörün yaratığı istihdam ve sağladığı katma değer ile tüm ülkelerin vazgeçilmezleri arasında olduğuna vurgu yapan Kıvanç, “Türkiye’miz Tekstil ve Hazır Giyim sektörleri için önemli bir marka ve üretim merkezi haline geldi. Dünyada pamuktan nihai ürüne, tekstil hazır giyim sektöründeki tüm üretim aşamalarını gerçekleştirebilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. Tekstil ve hazır giyim sektörlerimizin Türkiye ekonomisine yarattığı katma değerdeki başarısının temelinde de bu entegre üretim yapısı yatmaktadır. Yıllık 30 milyar doları aşan ihracatı, bir buçuk milyona yaklaşan istihdamı ve ticaret fazlası verdiğimiz entegre üretim yapımız ile ülkemizin lokomotif sektörüyüz. Yakın gelecekte bu sektör için 60 milyar dolarları konuşuyor olacağız. Bunu nasıl mı başaracağız? Bunu entegre üretim yapımızı tasarım üstünlüğüyle birleştirerek, gençlerimiz ile başaracağız. Gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmayı hedefliyorsak, öncelikli olarak insanımıza yatırım yapmamız şarttır. İşte bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinlik de insana gençlerimize verdiğimiz değerin en önemli göstergelerinden biridir” diye bildirdi.
“FABRİKALARDA USTALAR, YARIŞMACILARIMIZ, ARKADAŞLARIMIZ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTILAR VE BU AKŞAM GÖRECEĞİNİZ KUMAŞLARI ÜRETTİLER”
“Modayı takip eden değil, belirleyen ülke olmak istiyoruz” diyen Başkan Kıvanç, bölgede tekstil sektöründe yer alan firmaların tasarım kültürünü benimsemesini istediklerini belirtti. Firmaların dünya rekabet ortamında daha da ön sırada yer almasını istediklerine sözlerinde yer veren Kıvanç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Ayrıca bölgemizde üretim yapan fabrikaların çoğu dokuma kumaş yapıyor. İşte bunları yapmak için her alanda yaratıcı ve yenilikçi tasarımcılara ihtiyaç var. Bu tasarımcılar ortaya çıksın diye bu yarışmayı düzenliyoruz. Yarışma öncesi 10 firmamız üretim süreçlerine ara vererek tezgahlarını yarışmacılarımızın kumaşlarının üretilmesi için ayırdı. Fabrikalarda ustalar, yarışmacılarımız, arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar ve bu akşam göreceğiniz kumaşları ürettiler. Fabrikalarını, tezgahlarını yarışmacılarımıza açan; Akın Tekstil, Bakırlar Tekstil, Bossa, Kıvanç Tekstil, Kimteks, Kipaş Mensucat, Meteks Tekstil, Oğuz Tekstil, Palmiye Tekstil. Şirikçioğlu Mensucat’a ve bize iplik sponsoru olan Alfa Tekstil, Arifoglu İplik ve Ulusoy Tekstil firmalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca burada adını anmaya vakit bulamadığım ve bu yarışma için emek harcayan herkese çok teşekkür ediyorum.”
“BU GECENİN AYRICA BİR ÖNEMİ DAHA VAR”
“Bu gecenin ayrıca bir önemi daha var” diyen Kıvanç, konuşmasını “ATHİB 2021 İhracat Şampiyonları ile AKİB 2021 yılı Adana’nın İhracat Şampiyonları açılanacak. Firmalarımız, 2021 yılında tüm yaşananlara karşın üretmekten ve ihracat yapmaktan vazgeçmedi. Hem bölgemiz hem de ülkemiz ekonomisi için önemli başarılara imza attılar. Adana olarak bir önceki yıl yani 2021 yılında yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği üyesi firmalarımız ise ihracatta 2021 yılında 1.2 milyar dolarlık katkı sağladı. Üretim ve ihracat odaklı ekonomi modelimiz ile Türkiye önümüzdeki dönemde sadece Avrupa’nın değil Dünya’nın üretim merkezlerinden biri olacak” diye sonlandırdı.
“DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ, DAHA ÇOK ÜRETECEĞİZ”
ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, “1939 yılında Çukurova Pamuk İhracatçıları Birliği olarak çıktığımız bu yolda, ATHİB olarak, 2021 yılında 1,2 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaştık” dedi ve 2021 yılında 2,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerine sözlerinde yer verdi. “Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz” diyen Doğan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Bu başarıyı devam ettirmemize yardımcı olacak genç neslin yolunu açmak adına düzenlediğimiz yarışmamızın heyecanını hep birlikte paylaşacağız. Sanayinin, yetkin insan gücünün ve teknoloji birlikteliğinin vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. İhracatımızın katma değerini artıracak tasarımları ortaya koyan gençlerimizi destekliyor ve onlarla beraber büyüyeceğimize inanıyoruz.”
“DAHA ÇOK ÜRETMEK, TASARIMLA, İNOVASYONLA, MARKALAŞARAK ÜRETTİĞİMİZE DEĞER KATMAK ZORUNDAYIZ”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, üretim ve ihracat Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğuna vurgu yaparak sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı için daha çok üretmek, ürettiğimize değer katmak ve daha çok ihracat yapmak durumundayız. İhracatta son iki yılda büyük bir ivme yakaladık. 2021’i 225 milyar dolarla kapattık. 2022’in özellikle ilk yarısında da başarılı bir performans ortaya koyduk. Sayın Ticaret Bakanımızla bugün Adana Ticaret Odası’nda kasım ayı ihracat verilerini açıkladık. Bu ayı 21,9 milyar dolar ihracatla kapattık. 11 ayda 231 milyar doları aştık. 2021’deki yıllık ihracat hacmimize Kasım’ın son haftasına girmeden ulaştık. Yılı inşallah hedefimizin üzerinde 252 milyar dolar civarında kapatacağız. Önemli bir başarı, ama bizim için yeterli değil. Biz ihracatımızı iki yıl içinde en az 300 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefe ulaşmanın yolu belli. Daha çok üretmek, tasarımla, inovasyonla, markalaşarak ürettiğimize değer katmak zorundayız. Kasım ayında kilogram ihracat birim fiyatımız 1,7 dolar oldu. Biz bunu en kısa sürede 2 doların, orta vadede 3 doların üzerine çıkarabilmeliyiz. Tasarım ve inovasyon kapasitemizi ne kadar artırırsak hedefe de o kadar hızlı ulaşacağımızı biliyoruz. Tıpkı bugün burada olduğu gibi yarışmalarda keşfedilen yüzlerce yetenek, üretimimize ve ihracatımıza değer katıyor. Bir başka ifade ile o yetenekler yarınlarımızı tasarlıyor.”
“NİHAİ ÜRÜNLERİ DE EKONOMİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”
Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, geniş üretim kapasitesinin her yıl daha fazla genişlediğini belirtti ve “Nitekim bu alanda ihracatımız, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında artarak 10 milyar dolar gerçekleşmiş ve ülkemiz dünya genelinde 7. sıradaki konumunu korumaya devam etmiştir. Tekstil ve ham maddeleri sektörümüz, dış pazarlardaki payını her geçen gün arttırırken üretmekte olduğu nihai ürünleri de ekonomimize önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ KENDİ BOŞ HAYALLERİYLE KARIŞTIRMASINLAR”
“Ak Parti’nin iktidara geldiğinde milli geliri 3 katı artırarak bugün dünyanın önünü göremediği dönemde Türkiye’nin ekonomik olarak hedeflenen ticaret rakamlarına ulaşmak için büyük mücadeleler verdi” diyen Bakan Muş, konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Türkiye, önümüzdeki dönemde de hikayesini sürdürmek için var gücüyle çalışmaya devam edecektir. Asla ve asla doğru bildiğimizden ve Türkiye‘nin hayrına olanlardan geri durmayacağız. Bu ülkeyi üreterek, ihracat yaparak, sadece malda değil aynı zamanda hizmet ihracatçısı önemli bir ülke yaparak da hedeflerimize ulaşacağız. Hiç kimse Türkiye’nin azminden, kararlılığından şüphe etmesin. Bu kararlılık, azim, motivasyon hiçbir zaman bu kadar güçlü olmamıştır. Hep birlikte, buradaki tasarımcılarımızla, sanayicilerimizle bunları hayata geçireceğiz. Ümitsizlik içerisinde olanlar kendi hikayeleri, hayalleri içerisinde yollarına devam edebilirler. Ama Türkiye’yi kendi boş hayalleriyle karıştırmasınlar.”
“BU DEĞERLİ TASARIM YARIŞMASININ DA SEKTÖRÜ BÜYÜTEREK YENİ AÇILIMLAR SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Konuşma yapan bir diğer isim olan Vali Dr. Süleyman Elban, “Ülkemizde pamuğun, üretildiği andan, kumaşa dönüşmesine kadar tüm yolculuğuna değer katan Adana’mıza bu değerli tasarım yarışmasının da sektörü büyüterek yeni açılımlar sağlayacağını düşünüyorum.” diye kaydetti.
Açılış konuşmalarından sonra Adana ilinde 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma ile ATHİB üzerinden 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma da açıklandı. Açıklanan firmalara plaket takdim edildi. AKİB Adana ili ve ATHİB üzerinden 2021 yılında en çok ihracat yapan 1. firma SASA DIŞ TİC. oldu.
İlk üçe giren yarışmacıların yanı sıra dereceye girmeye hak kazanan tüm finalistler de Masaüstü Armürlü Dokuma Tezgâhı kazandı. Ayrıca on finaliste eğitim gördüğü üniversitenin ilgili bölümünden bir öğretim üyesiyle birlikte Uluslararası bir Tekstil Fuarı’na katılma imkânı sağlanacağı da belirtildi.