EVLERİ ATATÜRK YÜZME HAVUZUYDU: ALİRIZA VE ATA AKAT KARDEŞLER

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Akat ailesinin evleri havuzun arkasındaydı. Başta rahmetli babaları Abdullah Akat olmak üzere, Alirıza ve Ata Akat kardeşler babalarını da model alarak tüm günlerini havuzda geçirirlerdi.

Abdullah Akat 25 Ocak 1928 yılında Adana’da doğdu. Kardeşleriyle birlikte okul dönemlerinde başlayan spor tutkusunu yüzme yarışlarına katılarak gösterdi. Arkadaşları Abdullah Akat’ın güçlü, kuvvetli, herkes tarafından sevildiği ve sözü dinlenildiği için “KILIÇ BALIĞI ABDULLAH” lakabını takmışlardı.

Futbola da ayrı merakı vardı.  1940 yılında Devlet Demiryolları işçilerinin ve çocuklarının spor yapması için kurulan tarihi Demirspor’a ayrı ve özel bir yakınlığı vardı. Başka anlamda, hasta, koyu ve İyi bir Demirsporluydu. 22 yıl PTT Baş Müdürlüğü’nde görev yaptı. Daha sonra yönetici yetenekleri, bilgi, beceri, insan ilişkileri güçlü olduğu için o dönemlerde hayli öne çıkan, binlerce insanı istihdam eden Milli Mensucat Fabrikası sahipleri Fatih Özgür, Emin Akın’dan gelen teklifi değerlendirerek yönetici olarak uzun yıllar görev yaptı.

Abdullah Akat, Milli Mensucat Fabrikası yöneticilerini ikna ederek başta futbol olmak üzere tüm spor branşlarında ekipler hazırlayarak yarışmalara katılmalarını, fabrikanın adını duyurmalarını sağladı. Binlerce çalışanı olan fabrika üretiminin yanı sıra sporda da hayli başarılı oldu.

Demirspor, Milli Mensucat ve Gençlerbirliği Spor Kulüpleri’nde yöneticilik yapan Abdullah Akat, 2017 yılında 89 yaşında vefat etti. 

ALİRIZA AKAT YÜZMENİN YANI SIRA FATİH TERİM İLE AYNI TAKIMDA OYNADI

Alirıza Akat 25 Ocak 1955 yılında Adana’da doğdu. Ziyapaşa ilkokulu, Vehbi Necip Savaşan ortaokulu, ardından Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra Adana İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’ni bitirdi.

Eski yüzücü olan babaları evleri de havuza çok yakın olduğu için küçük yaşlarda Ali Rıza Akat’a yüzme öğretti.  Rekortmen ve milli yüzücülerin antrenman ve hafta sonu yapılan müsabakalarını izleyen Ali Rıza Akat yüzmeyi geliştirerek küçük yaşlarda özellikle kurbağa ve karışık yüzmede yarışmalara katılmaya başladı. Demirspor takımında sutopu da oynadı.

Adana genelinde yüzmede önemli dereceler elde eden ve Erkek Lisesi takımında madalyalar kazanan Ali Rıza Akat’ın bir sevdası da futboldu.  1970’li yıllarda Adana Demirspor genç takımında Fatih Terim ile aynı takımda futbol oynadı.  Daha sonra hem üniversite takımında hem de Milli Mensucat takımında birçok şampiyonluklar yaşadı.

Paktaş Fabrikası’nda işe başlayan Ali Rıza Akat, daha sonra İncirlik Hava Üssü’nde halen görevini sürdürmektedir. Ali Rıza Akat milli ve rekortmen yüzücü merhum Mustafa Acet’in HARB-İŞ Sendikası başkanlığı döneminde yönetim ve diğer komisyonlarda görev almıştır.

ŞAMPİYON YÜZÜCÜ ATA AKAT HAVUZUN MASKOTUYDU

Ata Akat 8 Mayıs 1956 yılında Adana’da doğdu. Ziyapaşa, Vehbi Necip Savaşan ve Erkek Lisesi’nden mezun oldu.  Daha sonra önce Balıkesir Eğitim Enstitüsü ve Adana İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nden mezun oldu.

Yüzmeye babası Abdullah Akat ile ağabeyi Ali Rıza Akat’ın desteğiyle çok küçük yaşlarda başladı. Adeta havuzun maskotu olan, spor ailesi tarafından çok sevilen, arkadaş canlısı, kendine özgü şakaları olan Ata Akat, kendini yüzmede sürekli geliştirerek özellikle sırtüstü yüzmede Adana genelinde dereceler elde etti.

Milli ve rekortmen yüzücüler Faruk Morkal, Ayhan Karataş, Ahmet Bozdoğan, Yılmaz Boztay, Mustafa ve Erdal Acet’i model alan Ata Akat Demirspor lisansıyla genç takımda sutopu oynamaya başladı. Milli yüzücü ve sutopucu Fahri Gez’in antrenörlüğünde Demirspor’da Türkiye genelinde önemli şampiyonluklar yaşadı.

Evleri Atatürk Yüzme Havuzu’na çok yakın olduğu için günlerini havuzda geçiren Ata Akat, yüzme ve sutopunda birçok madalyalar kazandı.

İş yaşamında da başarılı olan Ata Akat,  Koç Grubu’na bağlı Dinners Club’ün 11 yıl bölge müdürlüğünü yürüttü. Arkadaş çevresi hayli geniş olan ve etrafında çok sevilen Ata Akat uzun yıllarda Sarus Tavernanın işletmeciliğini yürüttü.

ALİ RIZA VE ATA AKAT BABALARI ABDULLAH AKAT’I ANLATTILAR

Babaları Abdullah Akat’ın her konuda kendini geliştirdiğini ve bilgi sahibi olduğunu belirten Ali Rıza ve Ata Akat kardeşler, “Babamız sadece sporda değil, her konuda fikir danışılan, sevilen, sayılan donanımlı birisiydi” dediler.

Babalarıyla adeta arkadaş gibi olduklarını, başta spor ve eğitim olmak üzere her konuda gelişmelerini ve şimdiki rahat huzurlu yaşamı babalarına borçlu olduklarını belirten Ali Rıza ve Ata Akat kardeşler  şöyle devam ettiler:

“Babamız bizim için çok büyük bir modeldi. Elbette annemizin yaptıklarını inkar edemeyiz. Bize arkadaş gibi davranan babamdan spor, ahlak, eğitim, güzel giyinme, büyüklere saygı ve her şeyi ondan öğrendik. Öleceği güne kadar bizim rahatlığımızı düşündü. Onun hakkını asla unutamayız. Mekanı cennet olsun. Babam özellikle yüzme yarışlarına katıldığımız günlerde havuza bir tepsi baklava alarak gelir ve tüm sporculara dağıtırdı. Çok centilmen birisiydi bizi yarışta geçen sporcuları tek tek dolaşır hatta varsa velilerini de tebrik ederdi. Bizim eksiklerimizi anlatır ve düzeltmemizi isterdi. Babamız çok iyi bir ağabey, yönetici, dost ve ailesi, dost ve arkadaşlarına önem veren birisiydi. Ayrıca hepsinden önemlisi sporun her dalında yönetmelik ve mevzuatı iyi bilirdi. Demirspor, Milli Mensucat ve Gençlerbirliği Kulübü’nde yönetici olarak büyük katkıları oldu. Kendine kötülük yapana bile iyi davranırdı. Kin tutmazdı. Ayrıca iyi bir hayırseverdi. Bizler de babamıza layık olmaya çalışıyoruz.”

FEDERASYON ÜYESİ RUHİ POLİSCİ: “AKAT AİLESİ SPORA SEVDALIYDI”

Yüzme Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve yüzme otoritesi Ruhi Polisçi, babaları rahmetli Abdullah Akat, eski bir yüzücüydü. Çocukları Ali Rıza ve Ata’nın tüm günleri havuzda geçerdi. Ayrıca hafta sonları gerçekleştirdiğimiz hediyeli yarışlara katılırlardı.

Abdullah Akat’ın serbest branşta en büyük rakibinin ağabeyi Yaşar Polisçi olduğunu, bunların yarışlarının çok keyifli geçtiğini söyledi. Abdullah Akat’ın daha sonra ki yıllarda iyi bir spor yöneticisi olduğunu, Demirspor’da defalarca genel kurullarda divan başkanlığı yaptığını, milli mensucat Spor Kulübü’nün kurulmasına da öncülük ettiğini söyledi.

Ali Rıza ile Ata Akat’ın saygılı ve nezaketli sporcular olduğunu ifade eden Ruhi Polisçi, şunları kaydetti:

“Ali Rıza futbola daha çok ilgi duyardı. Ata kolları da uzun olduğu için iyi sırt yüzerdi. İstanbul’a Türkiye Kulüplerarası Yüzme yarışlarına gidilecekti. Seçme yaptık. Ata sırt branşında çok başarılıydı. Ancak, Cemal Canvarol Ata’yı az farkla geçti. Bu duruma baba Abdullah ile oğlu Ata çok üzüldüler. Türkiye birinciliğine gitmeyi arzuluyorlardı. Nihat Erdem ve diğer yetkililerle toplantı yaparak Türkiye şampiyonasına Ata’yı da götürme kararı aldık. Ata çok mutlu olmuştu. İyi de bir yarış çıkarmnıştı.”

MİLLİ MARATONCU GÜRHAN BENCAN: “ADANA SPORUNA BÜYÜK HİZMETLERİ VAR”

Milli yüzü ve Yüzme Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Üyesi Gürhan Bencan, Akat ailesinin Adana sporuna büyük hizmetleri olduğunu söyledi.

Abdullah Akat’ın sporun her dalında bilgili, ayrıca sevilen, saygı duyulan birisi fikir danışılan birisi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Abdullah Akat ile çocukları Ali Rıza ve Ata’nın Adana sporuna büyük katkıları var. Çocuklarının önce iyi insan, sonra da iyi sporcular olmasını sağladı. Abdullah Akat, çok iyi bir Demirsporluydu. Hatta çok kimse bilmez. 5 Ocak stadında resmi maçlarda Demirsporlu futbolcuları ve rakibini anons ederdi. Yanılmıyorsam 1971 yılında Eğridir Gölü Yüzme Şenlikleri vardı. Demirspor’u özel davet ettiler. Kafile Başkanı Abdullah Akat ile Nihat Erdem’di. Ben de antrenör olarak gitmiştim. Orada bizi iyi ağırladılar ve Cabbar Yuva, Mehmet Yücebilgiç, Zafer Çokduygulu, Cevdet Canbolat, Çetin Canbolat, Ali Rıza ve Ata Akat kardeşler yüzme ve sutopunda bütün madalyaları topladık. Rahmetli Abdullah Akat ağabey, tüm Demirsporlu yüzücüleri baba şefkatinde öptü, kutladı ve onları ödüllendirmişti. Eski yöneticilere özlem duyuyoruz.  Mekanı cennet olsun” 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor