Excimer lazer nedir, kimlere uygulanabilir?

HABER: AYŞE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eyüp Özcan Excimer lazer ve kimlere uygulanacağı hakkında önemli bilgiler verdi. 

Op.Dr.Eyüp Özcan, “Excimer lazer yöntemi 30 yılı aşkın süredir tüm dünyada yüz milyondan fazla insana uygulanmış güvenilir bir yöntemdir. Bu yöntem ile miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusurları başarı ile düzeltilmektedir. Halk arasında ‘’ göz çizdirme’’ olarak bilinmesi aslında pek de tesadüfi değildir. Lazerin kırma kusurlarından kullanılmasından önce hakikaten de özel bıçaklar aracılığı ile kornea tabakasında yapılan kesiler ile korneada düzleşme sağlanmakta ve miyopide düzelme gözlenmişti. Ancak bu tedavinin bir takım istenmeyen sonuçları ortaya çıkınca uygulaması bırakılmış ve yerini excimer lazer yöntemi almıştır.

Excimer lazer yöntemi ile 20 yaşını doldurmuş, son bir yıllık takiplerinde gözlük numaralarında değişiklik izlenmemiş, 8 dioptriye kadar miyop, 4 dioptriye kadar hipermetrop ve 6 dioptriye kadar astigmatı bulunan, ek bir göz hastalığı bulunmayan hastalara excimer lazer yöntemi uygulanabilmektedir.

Bu operasyonlar estetik kaygı nedeni ile ve yaşam kalitesini arttırma amacıyla yapılan operasyonlar olup başarıyı ve uzun dönemde güvenilirliği etkileyen en önemli kriter doğru hastanın seçimidir. Detaylı yapılan bir ön muayene ile hastaların lazere uygunluğu belirlenmektedir. Gözlük numaralarının doğru şekilde tespiti, lazer uygulanacak doku olan korneanın kalınlığı, yüzey eğriliği, ön ve arka duvarlarının yüksekliği gibi parametreler detaylıca incelendikten sonra hastaların uygunluğu belirlenmektedir.

Özellikle kontakt lens kullanan hastalar tarafından lens kullanımının korneaya zarar verip vermediği sorgulanmaktadır. Kontakt lens kullanımı kornea ön yüzeyinde geçici veya kalıcı değişikliklere yol açabilmektedir. Bu nedenle değerlendirme muayenesi öncesinde en az 1 hafta süreyle kontak lens kullanımına ara verilmelidir. Açıklık getirilmesi gereken önemli bir husus ise kontakt lens kullanımının sanıldığının aksine korneada incelmeye yol açmadığıdır.

Halk arasında no-touch lazer olarak bilinen yöntem ile iyileşme süreci 3 gün olup bu sürede ev istirahati gerekmekte, iyileşme esnasında yanma, sulanma, ışık hassasiyeti ve batma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem daha çok korneası lazere uygun ancak toplum ortalamasından ince kornea kalınlığına sahip hastalara yapılmaktadır. LASIK yönteminde ise iyileşme süresi 5 saat olup ameliyatın ertesi gününde görme netleşmeye başlar ve kısa sürede net görüş kazanılır ve günlük hayata dönülür.”

Op. Dr. Eyüp Özcan,”Excimer lazer göz operasyonları sonrası numaralarda yeniden yükselme görülmesinin oranı yalnızca %2’dir ve bu hasta grubu genellikle lazer tedavisini bir an önce alabilmek için numaraları henüz sabitlenmemiş hastalardan oluşmaktadır. Kornea kalınlığının yeterli olduğu hastalarda ikinci kez lazer yapılabilir ve yeniden gözlüksüz görüş kazanılabilir.”dedi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor