Filistinli ünlü şair İbrahim Nasrallah Adana’ya geldi

HABER: Mehmet KOL

FOTĞRAF: Salih Onur BAŞKAN

13.Uluslararası Sanat Günleri Programı kapsamında gerçekleşen etkinliklerde Filistinli Şair İbrahim Nasrallah Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide sanatseverler ile bir araya geldi . Bereket Kar, Utkun Büyükaşık ve Dolunay Akar’ın da konuşmacı olduğu oturumda konu ‘’Kentler ve Şiir’’di

13. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında Ürdün’den Adana’ya gelen Filistinli Şair İbrahim Nasrallah, sanatın ülkeler arasında birleştirici güç olduğunu söyledi.

‘Kentler ve Şiirler’ başlıklı konuşmasında, yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Filistin’de de çok başarılı şairler ve yazarlar yetiştiğini anlatan Nasrallah, Adana’ya davet edilmekten ve sanat çevresiyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

13. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin sabah etkinliklerinde Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu, “Sağlıkta Sibernetik, Siber Bilinmezlik” konusunda Adana Koleji öğrencileriyle buluştu.

Öğleden sonra yazar Aydın Şimşek, “Teknosermayenin Üvey Çocukları: Distopyalar- Apokaliptikler ve Modern Sanatın Sonu” konulu sunumunda ÇGC Kültür Merkezi’ndeki sanatseverlerle bir araya geldi.

Daha sonra, etkinliklere Ürdün’den katılan Filistinli Şair İbrahim Nasrallah ile Hatay’dan gelen Bereket Kar, Utkun Büyükaşık ve Dolunay Aker ‘Kentler ve Şiir’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Yazar Demet Cengiz’in “Romantizmden Robotizme Aşk” konulu konuşmasından sonra “3. Delta’dan Gündönümüne Dizeler” başlıklı şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Ünlü yazar Süreyya Berfe’nin yazdığı 21 Mart Dünya Şiir Günü Bildirisini yazar Halil İbrahim Özcan okudu. Daha sonra Başak Hülya Ekmekçi, Mustafa Özke, Halit Gökmen, Şule Boğa çeşitli yazarların şiirlerini seslendirdiler.

Gecenin son programında oyuncu yazar Mutlu Polat ile şair yazar Namık Kuyumcu, ‘Siber Mitos’ konulu elektronik müzik ve animasyon etkinliği ile seyircileri kendilerine hayran bıraktı.

İBRAHİM NASRALLAH KİMDİR?

1954 Amman doğumlu olan İbrahim Nasrallah 1948’de topraklarından koparılmış Filistinli bir ailenin çocuğudur. Çocukluğunu ve gençliğini Ürdün Amman’daki ‘’El-Vahadat’’ mülteci kampında geçirdi. Çalışma hayatına Suudi Arabistan’da öğretmenlik yaparak başlayan sonra da gazetecilik ve kültür alanlarında çalışan Nasrallah 2006 yılında yazmaya kendini adadı .

Şimdiye kadar 15 şiir kitabı ve modern ‘’Filistin Komedisi’’ de dahil olmak üzere 21 roman neşretmiştir. Beş romanı ile bir şiir kitabı İngilizceye,  dört kitabı İtalyancaya; birer romanı da Danimarkacaya, Türkçe ve Farsçaya çevrilmiştir. Bunlara ilaveten ressam ve fotoğraf sanatçısı olan Nasrullah bu alanda dört kişisel sergi açmıştır .

Nasrallah, 1997’de Arap şiirinin en önemli ödülü olan Sultan el- U’veys ödülü de dahil toplam 9 ödül kazanmış ve “Berayu’l-humma” adıl romanı, İngiliz Guardian Gazetesi tarafından Araplar veya Arap dünyasından yabancıların yazdığı ilk on romandan biri olarak seçilmiştir. 2012 yılında ilk defa ödüllenidrilen yazar, ilk ödülünü Kudüs Kültür ve Yaratıcılık Ödülü adlı ödülü aldı. Edebiyat tecrübesiyle 10 eleştiri kitabı telif edilmiş olup eserleir hakkında dünyada onlarca doktora ve yüksek lisans tezi yapılmıştır.

Ocak 2014 yılında, Siyonist işgal güçleri nedeniyle bacaklarını kaybeden Filistinli çocuklar eşliğinde gönüllü olarak Lilimencarü Tepesine çıkmaya karar vererek o çocuklarla beraber zirveye ulaştı. Bu deneyimiyle ilgili İtalyanca ve İngilizce olarak yayınlanan “Kilimencaru’nun Ruhları” 105 adlı romanını yazmış, bu roman 2016 “Ketara” Arapça Roman ödülünü kazanmıştır.

2018 yılında “İkinci Köpek Savaşı” adlı romanı Uluslararası Arapça Roman Ödülü’ne (Boker) layık görülmüştür.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor