FİZİK KONDİSYON

İnsanlar için sporun amacı; en basit deyişle insanın kendini tanıması, sağlıklı ve mutlu olmasıdır.

Sağlıklı bir insanın organizması, kendisine yüklenen işgücüne uymak doğal yeteneğine sahiptir. Yeter ki yüklenen iş kendi fonksiyonal kapasitesini aşmasın. Latince kökenli fizik kondisyon deyimi Fransızca4dan alınarak dilimize yerleşmiş.

Günlük konuşma ve yazın dilimizde, güçlülüğü, yorulmazlığı, yenilmezliği kapsayan bir deyim olarak kullanılmaktadır.

FİZİK KONDİSYON NEDİR?

Fizik kondisyon veya fiziksel güçlülük; kasların hareketini yeterli bir seviyede, yorgunluk duymadan sürdürebilme yeteneğidir.

Başka bir şekilde ifade edecek olursak; fizik kondisyon; kişinin, 1 ila 60 dakika gibi normal bir süre içinde, karşılaşacağı zorlu bir efor sonucu, metabolizmasındaki değişiklikleri normal yaşamındaki düzeye yakın bir düzeyde tutabilmesidir.

Fiziksel gücü düşük bir kişiye oranla, daha mükemmel iş yapabilmesi ve önceden sarf edilmiş efor sonucu, vücutta ortaya çıkmış olan dengesizlikleri daha çabuk yok edebilmesidir. Fizik kondisyon ve beden eğitimi sporun motoru, fizik kondisyonsa, anahtarı kültürfizik; yani beden eğitimidir.

Tüm kültürfizik egzersizleri, açık havada bazı programlaru ygulayarak dolaşım ve solunum sistemlerinin harekete geçmesini ve dolayısıyla vücudumuza gerekli oksijenin yayılmasını sağlar.

Bu egzersizlere örenk olarak; yürüyüş, jogging, koşu, bisiklete binme, yüzme gibi sportif aktiviteleri verebiliriz.

Belirttiğimiz aktiviteleri ve egzersizleir düzenli bir şekilde uygulayan bir kişinin kalbinin, düşük kondisyonlu bir kişi kalbinden dakikada 20, günde 30.000 kalp atışı daha ‘kazançlı’ olduğu bilinmektedir.

Altı haftalık egzersiz programları uygulayan ve tam forma giren bir kişinin, vücudundaki kan miktarı bir litre kadar artmaktadır.

Fizik Kondisyon Programlarında Dikkat Edilecek Önemil Noktalar:

Fizik kondisyon programlarını uygularken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ısınmadır. Tüm sportif aktivetelere ve egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketleri yapmak zorunludur.

Isınma hareketlerin iyaptığınız takdirde, meydana gelebilecek kas ve eklem problemlerini en aza indirmiş olursunuz. Özellikle 40 yaşını aşkın kişilerin daha çok dikkatli olmaları gerekmektedir.

Ormanlık bir bölgede koşup, yürümük, nefes açıcı hareketler yapmak, iyi bir şey ancak koşuya başlamadan önce ısınma hareketleri yaptınız mı? sorusu mutlaka sorulmalıdır.

Koşulara başlamadan önce bir hekim kontrolünden geçlmesi şarttır. Örneğin 8 kilometrelik bir parkuru koşarken sağlığınıza uygun düşecek bir fizik kondisyonuna sahip olup olmadığınızı mutlaka bilmelisiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor