Fizyoterapi ve Osteopati ile çaresiz değilsiniz

FizyoGo Sağlıklı Yaşam Merkezi sahibi Fizyoterapist Gonca Büyüköztürk, gazetemize verdiği röportajda Osteopati, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tedavisi hakkında bilgi verdi. Peki bu tedaviler nedir? Bu tedavi yöntemleri nelerdir? Merak edilen bütün detayları röportajımızda ilgiyle okuyacaksınız.

Röportaj: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Geçenlerde telefonla arayan bir dostum, tanıdığım iyi bir fizyoterapist olup olmadığını sordu. Bu soruyla beraber, tıbbın bu alanıyla hiçbir bilgim olmadığını fark ettim. Ve ardından başlayan bir merak, kafamda şimşek gibi arka arkaya çakan sorularla ortak hareket ederek beni FizyoGo Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne kadar sürükledi. Kliniğin sahibi olan Fizyoterapist Gonca Büyüköztürk, beni gayet sıcakkanlı bir şekilde karşılayarak mesleğiyle alakalı bilgiler paylaştı. Bilmeyenler için en baştan söyleyeyim, Fizyoterapi birçok kişi tarafından başvurulan tıbbi bir alandır. Hareket ve denge bozukluklarına karşı uygulanan bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi, ya da İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın adıyla fizyoterapi; yaralanma, hastalık, travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonel hareketleri geri kazandırma amaçlı yapılan, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, egzersizler ya da çeşitli dalgalarla hastaların tedavisine verilen isim oluyor. Fizik tedavi, tıp fakültesinden sonra fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlık eğitimini almış olan doktorlarca (fiziatrist) tanısı konmuş ve çok geniş hastalık durumlarını kapsıyor. Uzman doktor tarafından tanısı konmuş tedaviyi, fizik tedavi eğitimini almış olan kişiler fizyoterapist planlıyor ve uyguluyor. Bir de Osteopati var. Kas-iskelet sisteminin etkinliği üzerinde duran tamamlayıcı bir tıp metodu olan Osteopati, vücut dokularının fonksiyonlarını anatomi, fizyoloji, patoloji, nöroloji, beslenme fizyolojisi temelinde semptomdan çok sebebe yönelik tedavi eden çağdaş modern bir tedaviler sistemi olarak tanımlanıyor. Osteopatide hastalıktan çok hastanın ön planda olduğunu vurgulayan Gonca Büyüköztürk, sorularımıza içtenlikle ve samimiyetle cevap verdi. Keyifle okuyacaksınız.

Mesleğinize ne zaman başladınız?

2015 yılında 4 senelik bir bölüm olan fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. Aynı yıl  İstanbul’da bir Alman okulunda Osteopati eğitimine başladım. Bu eğitim 5 senelik bir eğitimdi. Çoğu uygulamalı olan bu eğitimden bu yıl mezun olmayı planlıyorum. Yaklaşık 6 senedir de aktif olarak çalışmaktayım. Bu zamana kadar pediatri(çocuk hastalıkları), nöroloji, ortopedi ve el rehabilitasyonu gibi çeşitli alanlarda çalışma fırsatı buldum.2020 Mart ayında ise kendi yerimi açmaya karar verdim. Haziran ayından beri  aktif olarak hasta bakmaktayım.

Kliniğinizde ne gibi uygulamalara yer veriyorsunuz?

Kliniğimizde detaylı bir muayeneden sonra program oluşturmaya dikkat ediyoruz. Çünkü en önemli şey değerlendirmedir.Değerlendirmede kişinin bütün bilgilerini ve hastalık geçmişini öğrendikten sonra postür(duruş) analizini,kişinin ağrılı bölgelerinin ortopedik muayenesini, gerekli gördüğümüz bağlantılı organların ve sistemlerin ve kranial (kafatası) muayenesini yapıyoruz. Burada en önemli parametre şu ki; kişi mutlaka doktora başvurmuş gerekli muayene ve tetkikleri yapılmış olarak gelmeli. Aksi halde öncelikle gerekli branş hekimlerine yönlendirme yapıyoruz. Değerlendirme harici uygulamalar da yapıyoruz. Bunlar; Osteopati, ManuelTerapi, klinik egzersiz danışmalığı, kişiye yönelik egzersiz, MedikalFitness ve ağrı yönetimi. Pandemi sürecinden sonra ise halkı bilgilendirmek amacıyla atölyeler düzenleyeceğiz.

Peki nedir bu Osteopati?

Osteopati 1800 lü yıllarda Amerika’da bir doktor olan Andrew Taylor Still tarafından geliştirilmiştir. Batı dünyasında Dr. Still, semptomları tedavi etmek yerine disfonksiyonun nedenini araştırırken, her hastayı bir bütün olarak tedavi eden ilk doktor olarak kabul edilir.  Günümüzde Osteopatlar, insanı ”Biyopsikosoyal” bir varlık olarak ele alır. Genetikfaktörler, psikolojik faktörler ve çevresel faktörler bizde oluşan patolojilerde etkilidir ve hepsinin değerlendirilmesi gereklidir. Osteopatik tedavi ParyetalOsteopati (kas iskelet sistemi), VisseralOsteopati (iç organlar), KranioSacral terapi (kafatası ve kuyruk sokumu) şeklinde 3 ana tedavi prensibi ile çalışır

 Osteopat ne arar?

Bunun cevabı  ”hareket kısıtlılığı”dır. Osteopat vücutta kemik, kas, sinir, organ, fasya gibi dokularda hareket kısıtlılığı arar, düzeltici uyarılar verir ve vücudun kendini iyileştirme mekanizmasını başlatmasını sağlar.

Osteopati genel olarak hangi hastalıklarla ilgilenir?

Osteopati bütüncül bir yaklaşım olduğu için vücudun genelinde bulduğumuz bütün fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir. Açmak gerekirse bütün kas-iskelet problemleri ve bunun altında yatan iç organlara bağlı sebepleri inceler ve tedavi eder. Örneğin,bölgemizde çok sık görülen bel-boyun-sırt ağrıları,kalça,bacak, dizeklemi,ayak bileği ağrıları gibi sıkıntılar tamamen bizim alanımızdadır.Bunlara ek olarak mide problemleri (reflü gibi), kulak çınlaması(tinnitus), sindirim problemleri (kabızlık,şişkinlik), sinüzit, migren ile ilgilenmekteyiz. Osteopatiyi diğer tedavi yöntemlerinden farklı kılan bir olgu ise kranial muayene ve kraniosakralterapidir. Kranial yani kafatası bölgesi tüm sinirlerin çıkış noktası ve ana merkezidir.Bizler bu bölgeyi muayene ederek kafatası kemiklerinde herhangi bir hareket kaybı ve buna bağlı basınç farklılıkları, kranial sinirlerin çıkış noktalarındaki kısıtlılıklar,sağ ve sol taraf asimetrilerini testleriz ve buna uygun tedaviler uygularız. Böylelikle burdan çıkıp vücuda yayılan sinir sisteminin uyarımları daha sağlıklı bir hale gelir.

Bir Fizyoterapist olarak egzersizin önemini açıklar mısınız?

Hangi tedaviyi alıyor olursanız olur bunu egzersiz ile desteklemediğiniz sürece tedavinizin kalıcılığı sağlanamaz. Kliniğimizde egzersizlerimiz tamamen kişiye özel olarak hazırlanır.Değerlendirmeden sonra kişinin ihtiyacı olan egzersizler belirlenir bilgisayar ortamında hazırlanır ve birebir seans içinde öğretilir.Kişi diğer seansa gelene kadar ev egzersizleri de ekstra olarak hazırlanır ve kendisine verilir.Egzersizlerimizi hazırlarken hazır şablon kullanmak yerine kişileri egzersiz yaparken fotoğraflarız ve egzersiz tanımlarının altına fotoğraflarını koyarız.Böylelikle kişi kendisinin gelişimini görerek egzersizlerini yapmaya devam eder.

Pandemi süreci sizi nasıl etkiledi?

Kliniği mart ayında açmamın negatif etkilerini görsem de, pandeminin seyrine göre hastalar hastaneye gitmekten çekiniyor. Bu sebeple birebir ve tek hasta alarak çalıştığım için hastalar tarafından çok tercih edildi.

Son olarak kliniğinizin ulaşım ve iletişim bilgilerini paylaşır mısınız?

Kliniğimiz, Cemalpaşa Mahallesi, Gazipaşa Bulvarı, Toros Çocuk Parkı ara sokağında bulunuyor. Hastalarımız gelmeden önce 0 (536) 2183876 numaralı telefondan ulaşıp randevu oluşturabilirler.

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor