GELİN DUVAĞI MI YOKSA BEGONVİL Mİ İYİ DURUR

Facebook sayfamda paylaştığım bir fotoğrafta en çok gösterişli mi gösterişli, havalı mı havalı, alabildiğine büyümüş gelin duvağı vardı. Daha vurgulu açıklayabilmem için fotoğrafı buraya alıyorum. Takdim yazım da şöyleydi: “BENİM İÇİN BU, GELİN DUVAĞIDIR. BEGONVİL ADINI SEVEMEDİM.”
24 saat sonra baktım; 811 kez görüntülenmiş. 103 kez olumlu ifade almış. Ayrıca, 25 de yorum var. Hemen ifade edeyim, hâkim çoğunluk “Gelin duvağı” diyor. Bu arada bilmediğim başka adlarla da karşılaştım.
YORUMLARDAN
Örnekleme yoluyla alıntı yapalım:
NEŞE DÖRTGÖZ: Ben de gelin duvağı olarak biliyorum. Sonyıllarda begonvil diyorlar. Hiç de yakışmadı bu isim. Ben de sevmedim.
BÜLENT GENÇ: Bence de gelin duvağı.
NİLGÜN KALA: Benim için de adı gelin çiçeği. Mutlu, huzurlu akşamlar üstad.
EMİNE KANDEMİR: Aynen; GELİN DUVAĞI.
ZERRİN FERHATOĞLU: Evet, bizim için gelin duvağı… Sonradan oldu begonvil.
FATMA HAMİYET OĞUZHAN: Kıbrıs’ta Cemile Çiçeği diyorlar. Güzel, gösterişli, dekoratif bir bitki. Çevremde görmekten zevk alıyorum. İsmi ne olursa olsun ama begonvil’i tercih ederim.
SENEM AÇIKGÖZ: Çocuktum. Babam, teneke kutuya dikilmiş iki çiçek alıp getirmişti evimize. Biri “gelin duvağı” biri “Japon gülü”. İlk kez görmüştüm iki çiçeği de ve ilk kez duymuştum isimlerini. Gelin duvağı annemin olmuştu. O zamanlar tek renkti; mor-pembe arası bir şey. Şimdi sarısından turuncusuna, pembesinden beyazına birçok rengine rastlıyorum Antalya’da.
HÜLYA FURUCU: Kesinlikle Gelin duvağı.
HÜLYA ÖNDER ACET: Günaydın Nurettin Bey. Sizinle aynı fikirdeyim. Bu, bahçeleri bir tül edasıyla sarıp sarmalayıp süsleyen çiçeğin adı gelin duvağıdır.
YILDIRIM TAŞKAYA: Aynen Abim. Gelin Duvağıdır adı.
MÜBERRA CENGİZ: Aynen; Gelin duvağı.
CAN BOLGEN: Evet; çocukluğumuzdan bugüne bildiğimiz çiçek ve ismi gelin duvağı.
AYŞE YÜKSEK: Çocukluğumuzdan beri gelin duvağı biliyoruz ve hatta o zaman bir ya da iki rengi vardı.
AYTEN ATİKASLAN: Bence de gelin duvağı.
CEMİLE KAHYALAR: Bir diğer ismi “Cemile Çiçeği”dir.
AYTEN BAKIR: Bence de gelin duvağı.
SAADET ŞAHİN: Aynen, aynen… Gelin duvağı. Huzurlu, sağlıklı, keyifli akşamlar olsun.
SEVİM ES: Ben bunu gelin çiçeği olarak biliyorum.
NEDEN BEGONVİL?
Bazı aklı evveller kendilerince lâtin köklü sözcüklere dayandırmakta. Baktık, doğrusunu bulduk. Çiçeği 1700’lü yılların ortalarına dünyayı üç kez dolaşan ilk Fransız Amiral Louis Antoine Bougainville bulup dünyaya tanıtmış. Begonvil de, bu rahmetlinin soyadı oluyor anlayacağınız. Yani, Begonvil deyince, asıl-fasıl itibariye bakarsak, işte bu Fransız Amiral’den de bahsetmiş oluyoruz. Bundan ötesini Ünlü İngiliz Sheakespeare’e bırakalım. “Gülün adı başka bir şey olsaydı kokusu değişir miydi?”