GEREKÇESİ BOMBOŞ TÜRKÜLER DE VARDI

Aslında bugün için Atatürk’ün 24 Mayıs 1938’de gerçekleştirdiği son Adana ve Yurt Gezisini programlamıştım. Düşündüm, mevcut ruh haliyle başarılı olamayabilirim. Bu nedenle de türkülere yöneldim.

Gençiliğimizde televizyon hayal bile edilmezken her sokakta iki veya üç radyo olurdu. Çoğu radyo sahibi,  konu komşu da nasiplensin diyerek sesi sonuna kadar açardı. Ağır, ağdalı şarkılar pek benimsenmediği için bol bol türkü dinlerdik. Gıcık bir saplantım var: okuduğumu ve dinlediğimi mantık kalıbında şekillendirmeye bayılırım. Bu saplantı yüzünden bazı türkülere anlam veremediğim için beynim uyuz olurdu.

Vurulmuş birinin galiba sevgilisinden çalparayı alıp oynamasını isteyişini bilmem siz nasıl bulursunuz.

“İzmir’in içinde civanım aman vurdular beni

 Al kanlar içinde yelelelelim aman koydular beni

Yarin çevresine güzelim aman sardılar beni

Öteki yandan dolaş yelelelelim aman taşın üstüne

Beriki yandan dolaş yelelelelim aman taşın üstüne

Ah şundan bundan a hanım

Pek isyiyo a canım

Çalparanı al da gel, gel gel oyna.”

Bakınız; adam al kanlar içinde, öldü ölecek. Yari gelsin istiyor tamam, son nefeste görmek isteyebilir. İyi de; ne diye taşın üstüne çıkacak? Üstelik bir o yandan, bir bu yandan dolaşıp çıkacak. Yahu ona da peki; bu ne biçim sevgili ki, adamı al kanlar içinde can çekişirken şangur-şungur çalpara çalıp şıkır şıkır oynayacak… Hadi geliniz de bu sözlere gerekçe bulun bakalım. YSK’nın İstanbul seçimiyle ilgili 250 Sayfalık Gerekçeli Kararı öncebu türküyü anımsattı.

Buyurunuz; bir türkü daha…

“Fırın üstünde fırın/ Duyun komşular duyun…”

Fırın üstüne fırın olur da komşular duymaz mı kardeşim. Bunlar hiç mi ekmek almıyor?

Ya şuna ne dersiniz? “Güzel olur çiğ yumurta soyulunca…” Bir deneyiniz de görünüz bakalım ne kadar güzel oluyormuş.

Bıçakla konuşan türkü de vardı. Şöyle yani:

“Ah bıçak kara bıçak / Babam dükkan açacak /  Evlenmeyin bekarlar   Naylon kızlar çıkacak” Tam da “Tut kelin perçeminden” denilecek güfte.

“Hişt”li türküyü duymuş muydunuz…

 “Bahçelerde eğrelti / Oynarlar iki elti / İkisi de bir boyda / Bilinmiyor kıymeti / Hişt!.. / Moriyelelleliyar ninanininom /  Hişt!.. / Moriyelelleliyar nininom.”

Yüksek Seçim Kurulu 17 gündür erakla beklenen Gerekçeli Kararını  açıkladı. Duyup okuduklarımıza göre 250 sayfalık raporun sadece 12 sayfası kararla ilgili. Yani, “Seçim yenilensin” diyen 7 Sayın Üye toplam 12 sayfa yazmış. “Yenilenemez” diyen 4 Sayın Üyenin şerh yazıları ise, yanlış duymadıysam, 38 sayfaymış. Hadi gelin de “Kız Meyremo, Meyremo, Emmimin kızı Meyremo / Aynaya bakar, tuvalet yakar. Amcamın kızı Meyremo” türküsüm anımsayıp gıcık kapmayın, yapabiliyorsanız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor