Girmen: Çiftçiye darbe vurur

ADANA (BÖLGE)-Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, pamuk üreticisine dekar başına verilen pirimin 500 kiloyla sınırlandırılmasının üretime büyük darbe vuracağını söyledi.

Son dönemde ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşının, Türkiye’de tarım sektörünü de etkilediğini belirten Girmen, bu konuda tedbir beklerken pamukta dekar başına verilen primin sınırlandırıldığını söyledi. Girmen, “ABD aldığı bir takım tedbirlerle pamuk fiyatını dünya borsalarında aşağı çekmeye çalışıyor. Bundan, Türkiye’de etkileniyor. Burada Türkiye’de ihracatın lokomotifi olan tekstilin ana maddesi olan pamuk için devletin bir takım tedbirler alması lazım. Biz bu beklenti içindeyken, bu yıl pamuk primleri dekara 500 kiloyla sınırlandırıldı. Burada üreticinin ciddi kaybı oluyor. Bunun yeniden düzeltilmesi lazım” dedi.

‘BİRÇOK SEKTÖRÜN HAMMADDESİ’

Pamuğun farklı sektörlerin hammaddesi olduğunun da unutulmaması gerektiğini belirten Girmen şöyle konuştu:

“Pamuk,  lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeğinden elde edilen yağı ile bitkisel yağ sanayinin, kapçık ve küspesi ile yem sanayinin, linteri ile kağıt, mobilya ve selüloz sanayinin ham maddesini teşkil eden önemli bir endüstri bitkisidir. Pamuk üretiminin yapıldığı illerimiz alternatif ürün çeşitliliğinin fazla olduğu yerler olması nedeniyle tahıllar ve yağlı tohumlu bitkiler gibi alternatif olan ürünlerle yaşanan fiyat rekabeti, üreticilerin pamuk fiyatlarına ve destekleme miktarına bağlı olarak farklı ürünlere yönelmesine neden olmaktadır. Artık eskiden yapılan 5 yıllık kalkınma planları gibi pamuk ekim alanlarının uzun vadeli planlamalar yapılarak ekilmesi ve tedbirlerin bu şekilde yapılması gerekiyor. Ülkemizde pamuk üretim maliyetlerinin, girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle birçok pamuk üretici ülkeye oranla yüksek olması, rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuzluğu azaltmak için birçok ülkede olduğu gibi üreticilere çeşitli şekillerde destekleme ödemeleri yapılmaktadır. Yapılan desteklemeler, tüm diğer tarımsal desteklemelerde olduğu gibi üreticinin artan maliyetlerini karşılayabilecek ve üretimini sürdürmeye teşvik edecek seviyede olmalıdır.”

‘PAMUK İTHALATÇISI BİR ÜLKEYİZ’

Türkiye’nin, yanlış tarım politikaları nedeniyle pamuk ekim alanlarının yıllar içinde azaldığını belirten Girmen şöyle devam etti:

“Türkiye’nin pamuk ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığı zaman, net olarak pamuk ithalatçısı bir ülke konumunda olduğumuz görülmektedir. 2000 yılında 27 bin ton pamuk ihracatına karşılık, 566 bin ton ithalatı yapılmışken,  2017 yılında 67 bin ton ihracata karşılık, 914 bin ton ithalat yapılmıştır. 2017 yılında pamuk ithalatı için 1.67 milyar dolar ödenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamukta dekar başına verdiği prim desteğini 500 kilogram ile sınırlandırması pamuk üretimine büyük darbe vurur. Bu nedenle bakanlık verdiği kararda düzenlemeler yapmalıdır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor