Girmen’den süt primi eleştirisi

ADANA (BÖLGE)-Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiğ süt priminin 25 kuruştan 10 kuruşa düşürülmesinin üreticiye, “Bu işi bırak’ demekle aynı anlama geldiğini söyledi.

31 Mart 2019 yerel seçimi öncesi çiğ süt destekleme priminin 10 kuruştan litre başına 25 kuruşa çıkarıldığını belirten Girmen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın primi tekrar eski rakamına düşürdüğünü kaydetti. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Girmen, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üretici çok zor günler geçiriyor. Çiğ süt primini düşürmek, yakıt, tohum, zirai ilaç, yem derken iflas etme durumuna gelen üreticiye, ‘Sen bu işi bırak’ anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıllarda et açığı nedeniyle inekler kesime gönderilmişti. Üretici bu kez de desteklemesini kaybettiği için aynı şeyi yapabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda yanlıştan dönmelidir” dedi.

Yerel seçim öncesi verilen 15 kuruşluk prim zammının müjde olarak verildiğini ancak seçim sonrası sessizce geri alındığını belirten Girmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Köyde yaşayan kazanan ve şehirdeki insanın karnını doyuran üreticiyi vereceğiniz yanlış bir kararla yaptığı işten vazgeçirmek kolaydır. Bu üretici her şeyini satıp kente gelir. Ancak kentte oturan hiç kimseyi köye götürüp üreticilik yaptıramazsınız. Bu nedenle Atatürk, ‘Köylü milletin efendisidir’ demiştir.

Ulusal Süt Konseyi, 2 Ekim 2019’da yaptığı açıklamada çiğ süt referans fiyatının 15 Kasım’dan itibaren 2 lira yerine 2 lira 30 kuruş olarak uygulanmasına karar verdi. Konsey’in kararı 15 Kasım 2019’dan 31 Aralık 2020’ye kadar geçerli olacak. Yani önce çiğ süt fiyatı gelecek yılın sonuna kadar sabitlendi. Şimdi de daha çiftçi süt zammı almadan geriye dönük olarak Mayıs 2019’dan geçerli olmak üzere çiğ süt primi düşürülmüş oldu.

TÜRKİYE’DE SÜT VERİMİ DÜŞÜK IRKLAR VAR

Türkiye`de kişi başı içme sütü tüketimi yaklaşık 41,5 kilo, peynir tüketimi 18,4 kilo, yoğurt tüketimi 30,6 kilo, ayran tüketimi 18,4 kilo, tereyağı tüketimi ise 1,78 kilo olarak hesaplandığını da belirten Girmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye`deki hayvan varlığının büyük çoğunluğunun et ve süt verimi düşük ırklardan oluşuyor.

Hayvan başına verim 2018’de 3 bin 161 kiloydu. 2018`de 22 milyon 120 bin 716 ton çiğ süt üretimi gerçekleşirken, üretilen sütün 20 milyon tonunu (yüzde 90,6) inek sütü, 1,4 milyon tonunu (yüzde 6,5) koyun sütü, 561 bin tonunu (yüzde 2,5) keçi sütü ve 75 bin tonunu da (yüzde 0,3) manda sütü oluşturdu. Yani süt üreticisine daha fazla destek verilmesi gerekirken alınan karar yanlıştır.Bu karardan biran önce dönülmelidir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor