Görme bozukluğu çeşitleri nelerdir?

ADANA (BÖLGE)-Gözümüzün görüntüyü net elde edebilmesi için göze gelen ışınların refraksiyonu yani kırılması ve retina adı verilen gözün arka tarafındaki ağ tabakaya odaklanması gerekmektedir. Gözün görüntüyü net algılayabilmesi bu şekilde gerçekleşir. Işık kırılmasını kornea ve lens (göz merceği) sağlamaktadır. Değişik uzaklıklardan gelen ışınları göz normal derecede kırabiliyorsa bir görme yaşanır. Eğer ışınlar retinada odaklanamaz ise görüntü bulanıklaşır netliğini kaybeder.

Çeşitli sebeplerden oluşan kırılma unsurları vardır. Bunlar; Miyop, Hipermetrop, Astigmat, Presbiyop. Yakındaki cisimlerin net uzaktaki cisimlerin daha bulanık görüldüğü kırılma unsuruna miyop denir. Halk arasında uzağı net görememek olarak adlandırılır.

MİYOP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda televizyonu yakından seyretme, okulda tahtayı rahat görememe gibi şikayetler özellikle çocuklarda fazlasıyla görülmektedir. Yetişkinlerde ise görüntüyü netlemek için gözleri kısarak bakmak Miyop belirtileri arasında yer alır. Tedavisi için gözlük, lens veya doktor tarafından uygun görülen cerrahi müdahale yapılabilir.

HİPERMETROP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipermetroplu olan kişiler uzağı net göremez, yakını daha net görebilirler. Gözün ön arka uzunluğu ya da kornea veya lensin kırıcılığı normalden az olduğu için gelen ışınların normal şartlarda retinada odaklanması gerekirken retina arkasında odaklanması sorunudur. Hipermetroğlu olan kişiler uzağı bulanık görme, baş ağrısı gibi şikayetler yaşarlar.

Hipermetrop tedavisinde gözlük, lens veya doktorun uygun gördüğü cerrahi müdahaleler yapılabilir. Hipermetrop seviyesine ve numarasına göre cerrahi müdaale uygulanmadığı da görülmüştür. Genellikle doktorların tavsiyesi gözlük kullanımıdır. Gerekli numaralar ayarlanıp hastanın gözündeki hipermetrop numarasına ve seviyesine göre gözlük reçetesi yazılır.

Astigmat ise miyop ile hipermetropun karışımı şeklinde görülebilir. Yani göz küresinin eksenlerinin farklı kırıcılık gücüne sahip olmalarından kaynaklanan bir kırılma unsuru olarak adlandırılır. Astigmat gözlük lens veya cerrahi müdahaleyle düzeltilemediği takdirde göz tembelliğine yol açabilir.

Presbiyop iste yaşla birlikte ortaya çıkan yakını görme güçlüğüne denir. Yaşlandıkça göz merceğindeki elastik yapı kaybolmaya başlar ve yakını görmek zorlaşır. Daha çok 30 yaşından sonra ortaya çıkabilen bu göz hastalığının tek çözümü düzenli gözlük kullanımıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor