Güçlü kadınlar – güçlü yarınlar
(HABER MERKEZİ)-Çukurova Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADAUM) ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile “Güçlü Kadınlar-Güçlü Yarınlar Sosyal Sorumluluk Okulu” düzenlendi. Dört gün süren okulun açılış dersini “Kadınların Güçlenmesi Neden Önemli?” başlıklı konuşmasıyla Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel verdi.
Zoom üzerinden online gerçekleştirilen eğitimin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel sözlerine, kadın ve mücadele sözcüğünün aynı anlamı ifade ettiğini belirterek başladı.
Kadınların geçmişten günümüze üretimin her aşamasında yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, gerek aile içerisinde, gerekse ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışan kadınların işgücü piyasasında etkin konumda olabilmek için oldukça zorlu koşullardan geçip ve mücadele ettiğini hatırlattı.
Prof. Dr. Tuncel: “Kadının Güçlenmesi Toplumsal Yapımızın Güçlenmesi Bakımından Son Derece Önemlidir”
Bir ülkenin her alanda en güçlü ve en iyi durumda olabilmesinin ancak kadın-erkek ayırımı yapmadan herkese iyi bir eğitim sağlaması ile mümkün olacağına vurgu yapan Prof. Dr. Tuncel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Milletlerin kalkınması kadınların eğitim düzeyiyle paralel gelişme gösterir. Tarih boyunca bu böyle olmuştur ve gelecekte de böyle olacaktır. İyi yetişmiş ve eğitilmiş kadın toplum hayatında daha etkili olabildiği gibi, aynı zamanda eğitimci rolü oynar. Bu çerçevede, üniversitelerdeki kadın çalışmalarının nihai hedefi kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını güçlendirmek, ülke ekonomisine katkılarını arttırmak, karar mekanizmalarında, liderlik konumlarında varlıklarını desteklemektir. Böylece meslek sahibi olan kadınların özgüvenleri de yüksek olacaktır. Dolayısıyla kadının güçlenmesi, bireysel hak ve menfaatlerine erişim sağlaması; aile ve toplumsal yapımızın güçlenmesi bakımından son derece hayati bir hedeftir.”
Prof. Dr. Bozdoğan: “Güçlü Kadın Profilini Ortaya Çıkarmalıyız”
KADAUM Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan bilinç yükseltme ve farkındalık eğitimlerinin, konularında uzman akademisyenler tarafından verildiğini söyledi. Prof. Dr. Bozdoğan, güçlü yarınlara ulaşabilmek için eğitim sisteminde güçlü kadınlar yetiştirilmesinin önemine işaret etti.
İş hayatında kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları ve kadınların yönetimde daha çok yer almasının güçlü kadın profilini ortaya çıkaracağını bildiren Prof. Dr. Bozdoğan, farkındalık ve bilinç yükseltme eğitimine verdiği destek nedeniyle Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ve emeği olan akademisyenlere teşekkür etti.
Doç. Dr. Halefoğlu: “Güçlü Bir Kadın Liderle Çalıştığımız İçin Şanslıyız”
Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Halefoğlu da, Pandemi ile beraber dijitalleşmenin gereği oluşan yeni iş modellerinde, yaratıcılığı ve farklı bakış açısı nedeniyle kadınların daha aranır hale geldiğini söyledi. Doç. Dr. Halefoğlu, “Çukurova Üniversitesi olarak güçlü bir kadın liderle çalıştığımız için şanslıyız.” dedi.
Okul Dört Gün Sürdü
Dört gün süren Güçlü Kadınlar – Güçlü Yarınlar Sosyal Sorumluluk Okulu kapsamında Ar. Gör. Dr. Olcay Karacan tarafından “Kadınların Güçlenmesi ve İfade Özgürlüğü”, Dr. Öğr. Üyesi Hatice Yazgan tarafından “Eğitim-Öğretim Alanındaki Eşitsizlikler ve Toplumsal Cinsiyet”, Doç. Dr. Funda Kadıoğlı tarafından “Sağlık Okuryazarlığı ve Toplumsal Cinsiyet”, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Avcıbay Vurgeç tarafından “Eşitsizlikler Kadın Sağlığını Nasıl Etkiler”, Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç tarafından “Fark Yaratan Kadınlar”, Prof. Dr. Müge Kantar Davran tarafından “Görünmez Kadın Emeği, Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan tarafından da “İş Hayatında Kadın ve Mobbing” başlıklı dersler verildi.