“GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN”

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-İyi Parti 5 Aralık ‘Kadın Hakları Günü’ vesilesiyle bir araya gelerek toplantı düzenledi. Toplantıya İyi Parti İl Başkan Yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları İl Başkanı Çiğdem Akça, İyi Parti Çukurova Belediye Meclis Üyesi Ve Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı Azime Kocacık başta olmak üzere İyi Parti’nin kadın temsilcileri katıldı.

İyi Parti’nin kadınları 5 Aralık ‘Kadın Hakları Günü’ dolayısıyla bir araya geldi. Adana İyi Parti İlçe binasında düzenledikleri toplantıda İl Başkan Yardımcısı ve Adana Kadın Politikaları İl Başkanı Çiğdem Akça, “Bugün tüm kadınlar için ama en çokta siyasette yer alan kadınlar için çok önemli bir gün, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 88. yıl dönümüdür” dedi.

“KADINLARIN SİYASİ HAYATTA SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI ELDE ETMESİ ATATÜRK DEVRİMLERİNDEN BİRİSİDİR”

Kadınlara verilen bu hakkın özellikle genel başkanı Kadın olan İYİ Parti için ayrı bir önem taşıdığının altını çizen Akça, konuşmasına bu anlamlı günün geçmişi hakkında bilgi vererek başladı. “Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanındı” dedi.

“MECLİS’TE SADECE 103 KADIN MİLLETVEKİLİ OLDU”

Siyasette kadın ilklerden bahseden Akça, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye’de 2018 yılında yapılan son genel seçimin sonuçlarına göre Meclis’te kadın milletvekili oranı yüzde 17’de kaldı. TBMM sayısı 550’den 600’e çıkan yeni Meclis’te sadece 103 kadın milletvekili oldu.”

“İYİ PARTİ’NİN İSE 43 MİLLETVEKİLİNDEN 3’Ü KADIN”

AKP’nin 295 milletvekilinden 52’sinin, CHP’nin 146 milletvekilinden 18’inin, HDP’nin 67 milletvekilinden 25’inin, MHP’nin 49 milletvekilinden 5’inin, İYİ Parti’nin ise 43 milletvekilinden 3’ünün kadınlardan oluştuğunu kaydeden Akça, “33 kentin ise kadın milletvekili olmadı.Seçme ve seçilme hakkı özellikle genel başkanı Kadın olan İYİ PARTİ mizde ayrı bir önem taşımaktadır. İl ve ilçe başkanı kadınların, il ve ilçe yönetimlerinde kadınların, meclis üyesi ve milletvekili kadınların seçilmesi en önemli önceliklerimizden birisi olmalıdır. Bu sayıların artmasıyla dışardan bakış açısı değişecek ve bu parti kadınlara gerçekten değer veriyor imajı oluşacaktır. Biz içinde görev yapanlarda evet partimiz bize değer veriyor, liyakaten biz talep ettiğimiz göreve uygunsak seçilmemek için hiçbir neden yok anlayışı gelişecektir” diye bildirdi.

“BU BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ”

Akça, Adana olarak geçtiğimiz milletvekili seçimlerinde en öndeki kadın aday 4. sırada olduğu için hiç kadın milletvekili çıkaramadıklarını ve meclis üyesi sayılarının ise bir elin parmak sayısını geçemediğinden yakınarak cümlelerini şu şekilde sürdürdü:

“Adana da Çukurova ilçemiz dışında kadın ilçe başkanı, ilimizde ise kuruluştan bugüne kadın il başkanı bırakın seçilmeyi, aday bile olamadı. Gelelim dün tamamlanan ilçe seçimlerimize 15 ilçemizde yine tek bir kadın ilçe başkanı seçilmedi, ama 3 kadın adayımız oldu. 2 Seyhan 1 Saimbeyli ilçemizde kadın aday gördük çok şükür.  Kadın adaylarımızı seçilemeseler de gösterdikleri azim ve kararlılıktan dolayı kutluyoruz. Ama şu güzelliği ilk kez yaşadık kadın politikalarımızda aktif görev alan kadınlar ilçe ve il delegesi olmayı hatta seçilmeyi başardılar. İlçe yönetimlerinde yer aldılar, başkan yardımcısı da olacaklar ve önemli görevleri en iyi şekilde yapacaklar. Bu bizi çok mutlu etti.”

“LİSTELER LİYAKATLE HAZIRLANACAK, PARTİMİZ VASIFLI YENİ KATILIMLARLA BÜYÜYÜP GÜÇLENECEK”

“Önümüzdeki il Başkanlığı seçimimiz için şu anda 1 kadın, 5 erkek adayımız var.  Şu an için tek kadın aday benim. Tek bir kesimin adayı olmayıp herkesin adayı olacak bir kişinin seçilmesi önem taşıyor bugün” diyen Akça, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Birlik ve beraberlik adına, kadın adayların listelerde yer bulmaları adına desteklerinizi bekliyorum. Son iki senesini il başkan yardımcısı olarak geçirmiş bir kadın olarak, karar alma ve danışılma konusunda il başkan yardımcısı kadın olmanın da bir anlam ifade etmediğini maalesef bire bir yaşadım. İl Başkan adayı bir kadın olarak eğer seçilirsem, il başkanlığı kapım ve telefonum her zamanki gibi herkese açık olacak. İl başkan yardımcılarım ve il yönetimim, ilçe başkanlarım ve tüm dava arkadaşlarıma danışarak yol yürüyeceğim. Listeler liyakatle hazırlanacak, partimiz vasıflı yeni katılımlarla büyüyüp güçlenecek. Tarafsız, samimi, şeffaf, katılımcı ve eşit temsile önem veren yönetim anlayışımızla yürüyeceğiz. 5 Aralık 2023’te daha fazla olacak olan kadın yöneticilerimizle İyi Parti olarak övünebilmek dileğiyle. Günümüz kutlu olsun.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor